Tízen mentek neki Sordónak

Sébastien Loeb és a Citroën csapatvezetője, Olivier Quesnel is védelmébe vette Dani Sordót, aki a biztos harmadik helyről esett ki a Török Rali utolsó napján, és mire lement a mezőny, a többiek totálkárosra törték a C4 WRC-jét.

„Nem én voltam az első, aki ott kicsúszott” – mondta Sordo, a 21. Deniz gyorsaságin történtekről, amelyet az éjszaka lehullott eső teljesen járhatatlanná tett. „Igazi korcsolyapálya volt. Nekimentünk egy fának, ami eltörte a féltengelyünket. Közvetlenül utánam Sébastien Ogier is kicsúszott ugyanott, és nekiment a kocsinknak. Ő azonban velünk ellentétben tovább tudott menni.”

A lehetetlen körülményeket Loeb is megerősítette: „A vizes talaj számomra előny volt, mert utánunk nagyon csúszóssá vált az út. Sordo volt az egyik áldozata, aki 15 km/h-s sebességgel ment neki egy fának. Az a rész nagyon nehéz volt, annyira csúszott, hogy szinte senki sem tudott befordulni. Több autó is beléjük ment, pedig a rendezők integettek nekik. Teljesen olyanná vált a hely, mintha jég lett volna.”

Sordo előtt Petter Solberg és Mikko Hirvonen is kicsúszott ugyanazon a helyen ám, a spanyol után rajtolókat segítette, hogy mandinert vehettek a C4 WRC-n.

„Seb (Loeb) elmagyarázta nekem, hogy pontosan milyen is volt a hely” – mondta Olivier Quesnel, a Citroën csapatvezetője. „Egy lejtő végén volt egy kanyar, ami olyan volt, mintha jég lett volna. Mindenki kicsúszott, de Dani kivételével mindenki tovább tudott menni. Az összes autó nekik ment, úgyhogy a C4 teljesen összetört. Legalább tíz autó ütötte meg őket, teljesen hülye dolog volt.”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program