Tóth-Gili Tamás

Tóth-Gili Tamás: Bajnoki döntő

A historic E2-es kategória első helyén érkezik Tóth-Gili Tamás és Aczél András Toyota Corolla GTI-vel a szezonzáró Zemplén Rallyra. A bajnoki döntő fogalma nem ismeretlen Gili számára, hiszen vízilabdában többször is megtapasztalta már, azonban a rallyban ez az első alkalom, hogy bajnoki címért szállhat harcba. A sors iróniája, hogy legnagyobb ellenfele szintén egykori vízilabdázó. 

„Ez az első teljes évem rallyban, úgyhogy sok alkalmam még nem volt bajnoki címért versenyezni, de el kell hogy mondjam, pont ugyanazt érzem, mint a vízilabda bajnoki döntők előtt – nevet Tóth-Gili Tamás. – Ha már ott leszünk a pályabejáráson, akkor rendben lesz minden, de az előtte lévő pár napban nem nagyon találom a helyemet. 

Próbáltam a legkomolyabban felkészülni, edzőterembe jártam, reflexgyakorlatokat végeztem, futottam, szimulátoroztam és nagyon sok belsőkamerás felvételt néztem. Az egyetem mellett nem volt könnyű, de minden szabadidőmben a versenyre készültem. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Nagyon sokat beszélgettünk a Zemplén Rallyról Plesz Márkkal is, aki a legnagyobb ellenfelem az E2-es bajnokságban, vicces, hogy korábban Márk is vízilabdázott. Bár Németh Balut sem szabad elfelejti, még ő is lehet bajnok és ő is nagyon jó versenyző. 

Tegnapelőtt meglátogattam Márkot a műhelyében, kipróbáltam a Zsiguliját. Szerintem mind a ketten nagy bajban lennénk, ha most autót kellene cserélnünk, mert két teljesen más karakterű kocsiról van szó. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Az E2-es bajnokságot 1,6 pont előnnyel vezetjük. A csapatunk próbálta számolgatni nekem, hogy mi kell a bajnoki címhez, de szerintem úgy lenne a legstílusosabb, hogyha megnyernénk a versenyt. Ez a célunk. De ha Márk nyer, és a második hellyel leszünk bajnokok, akkor sem fogom telesírni a párnámat. 

A Toyota készen áll. Kuplungot kellett cserélni benne, azon kívül csak revíziózták a srácok. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Nehéz verseny lesz, ahol nem lesz könnyű dolog célba érni, de egy bajnoki döntő soha sem lehet könnyű. 

Hú, nagyon várom már, hogy elkezdhessük a pályabejárást.“

Tóth-Gili Tamás és Aczél András együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Proformance Rally Classic 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.