Tóth-Gili Tamás

Tóth-Gili Tamás: Bajnoki döntő

A historic E2-es kategória első helyén érkezik Tóth-Gili Tamás és Aczél András Toyota Corolla GTI-vel a szezonzáró Zemplén Rallyra. A bajnoki döntő fogalma nem ismeretlen Gili számára, hiszen vízilabdában többször is megtapasztalta már, azonban a rallyban ez az első alkalom, hogy bajnoki címért szállhat harcba. A sors iróniája, hogy legnagyobb ellenfele szintén egykori vízilabdázó. 

„Ez az első teljes évem rallyban, úgyhogy sok alkalmam még nem volt bajnoki címért versenyezni, de el kell hogy mondjam, pont ugyanazt érzem, mint a vízilabda bajnoki döntők előtt – nevet Tóth-Gili Tamás. – Ha már ott leszünk a pályabejáráson, akkor rendben lesz minden, de az előtte lévő pár napban nem nagyon találom a helyemet. 

Próbáltam a legkomolyabban felkészülni, edzőterembe jártam, reflexgyakorlatokat végeztem, futottam, szimulátoroztam és nagyon sok belsőkamerás felvételt néztem. Az egyetem mellett nem volt könnyű, de minden szabadidőmben a versenyre készültem. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Nagyon sokat beszélgettünk a Zemplén Rallyról Plesz Márkkal is, aki a legnagyobb ellenfelem az E2-es bajnokságban, vicces, hogy korábban Márk is vízilabdázott. Bár Németh Balut sem szabad elfelejti, még ő is lehet bajnok és ő is nagyon jó versenyző. 

Tegnapelőtt meglátogattam Márkot a műhelyében, kipróbáltam a Zsiguliját. Szerintem mind a ketten nagy bajban lennénk, ha most autót kellene cserélnünk, mert két teljesen más karakterű kocsiról van szó. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Az E2-es bajnokságot 1,6 pont előnnyel vezetjük. A csapatunk próbálta számolgatni nekem, hogy mi kell a bajnoki címhez, de szerintem úgy lenne a legstílusosabb, hogyha megnyernénk a versenyt. Ez a célunk. De ha Márk nyer, és a második hellyel leszünk bajnokok, akkor sem fogom telesírni a párnámat. 

A Toyota készen áll. Kuplungot kellett cserélni benne, azon kívül csak revíziózták a srácok. 

Fotó: Béres Gábor // Tóth-Gili Tamás

Nehéz verseny lesz, ahol nem lesz könnyű dolog célba érni, de egy bajnoki döntő soha sem lehet könnyű. 

Hú, nagyon várom már, hogy elkezdhessük a pályabejárást.“

Tóth-Gili Tamás és Aczél András együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Proformance Rally Classic 

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém