Tóth-Gili Tamás

Tóth-Gili Tamás és Aczél András kalandosan lettek E2 bajnokok

Első teljes szezonjában bajnoki címet szerzett Tóth-Gili Tamás és Aczél András. A Toyota Corolla GTI-vel versenyző páros nagyon szoros csatában és igen kalandosan nyerte meg a historic bajnokság egyik legerősebb kategóriáját, az E2-t. E csoportban az év végi második helyen, abszolút értékelésben pedig a negyedik végeztek. Pedig a Zemplén Rally második gyorsaságiján úgy tűnt, elszállt minden remény. 

Három fiatal páros között dőlt el az E2-es bajnoki cím a szezonzáró futamon, a Zemplén Rallyn. A pontversenyt Tóth-Gili Tamás vezette, de Plesz Márk és Németh Balu is esélyesek voltak még a végső győzelemre. 

Tóth-Gilinek ehhez elegendő lett volna egy kategória második hely, ám a verseny második gyorsasági szakaszán árokba estek és hat percet veszítettek. Ezzel elúszni látszott minden bajnoki remény, de a következő szakaszon legnagyobb ellenfelük, Plesz Márk is kicsúszott. Azonban még ekkor sem dőlhettek hátra, hiszen Németh Balu állt az élre, így Giliéknek a hatodik helyről a harmadikra kellett feljönniük. Végül az E2 második helyén értek célba, amivel megszerezték a bajnoki címet. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

„Először is szeretnék gratulálni minden ellenfelemnek, elsősorban Plesz Márknak és Németh Balunak – mondta Tóth-Gili Tamás. – Hatalmasat küzdöttünk egész évben és a Zemplén Rallyn is. Mind a hárman megérdemeltük volna a bajnoki címet. Remélem, hogy hamarosan közösen tudjuk megünnepelni az idei szoros szezont. 

Már az első gyorsaságin látszott, hogy nagyon együtt vagyunk, hiszen 2,1 másodperc választott el hármunkat. A következő gyorsaságin sikeresen be is hajítottam az autót az árokba. A nézők toltak ki minket, amit nagyon köszönök. Az ő segítségük nélkül most nem lennénk bajnokok. 

Hat percet veszítettünk, nagyon le voltunk maradva Márk mögött. Ha ő nyer, nekünk másodiknak kellett volna lennünk, ami akkor teljesen kilátástalannak tűnt. Úgy voltam vele, hogy ezt elszúrtuk, innentől örömautózás lesz. Ez egészen addig tartott, amíg a harmadik gyorsaságin meg nem láttuk Márkot az árokban. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

Ekkor viszont Balu vezetett, ha ő nyer, nekünk legalább harmadiknak kellett volna lennünk. Ehhez több mint két percet kellett ledolgoznunk, ami vasárnap az első gyorsaságira sikerült és feljöttünk a harmadik helyre. 

Vasárnap a második gyorsaságin Balunak is problémája volt, így feljöttünk a második helyre és onnantól kezdve csak a biztos célba érkezésre kellett koncentrálnunk. Ez sokkal nehezebb volt, mintha hárman küzdöttünk volna az utolsó gyorsaságiig. Amikor az ember nem a saját ritmusában megy, nagyon könnyen hibázik. Hutákon mi is majdnem összeütköztünk egy híddal. Utólag is elnézést kérek a szurkolóktól, akik kiábrándultan figyelték, hogy jön a toyotás nagyon lassú tempóban, de akkor ezt kellett tennünk.

Emlékszem, egy évvel ezelőtt pont itt, a Zemplén Rallyn szerezte meg Bertalan Marci az első ORC győzelmét. Két éves korom óta nagyon jó barátok vagyunk, emlékszem, hogy akkor könnyes szemmel vártam őt a célban. Most ő várt minket könnyes szemmel.“

Fotó: Tóth-Gili Tamás

A bajnoki cím megünneplését azonban későbbre kellett halasztani.

„A verseny ideje alatt nagyon nagy veszteség érte a csapatunkat, a családunkat és személy szerint engem is. Elhunyt az unokatestvérem, Karácsony István, akivel nagyon közeli barátok voltunk. A Mecsek Rally volt az idei évünk mélypontja, ott ő tartotta bennem a lelket. Most, amikor célba értünk, szerettem volna azonnal felhívni, de apa mondta, hogy majd később. Otthon mondta el, mi történt. Szeretném ezt a bajnoki címet neki ajánlani, ezzel is megköszönni a támogatását, a barátságát. 

Köszönöm mindenkinek az idei szezont, különösképpen a Proformance Rally Classicnak a mindig tökéletes autót. Jövőre biztosan folytatjuk, de hogy hol és hogy mivel, még nem dőlt el.“

Tóth-Gili Tamás és Aczél András együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Proformance Rally Classic 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.