Tóth-Gili Tamás: Lassan a mezőny részévé válunk

Pályafutása második ORB1-es és Peugeot Kupa futamát teljesítette a Mecsek Rallyn Tóth-Gili Tamás, aki Molnár Mózes navigálásával az idei évet tanulásra szánja. Ezt Pécsen egy kicsit túl is teljesítették, hiszen a hét fős Peugeot Kupa mezőnyben autóztak negyedik időt is. 

„Nagyon jó és hasznos verseny volt – mondta Tóth-Gili Tamás. – Rengeteget gyorsultunk, és úgy gondolom, hogy a Salgó Rally óta sokat fejlődtünk is. Ott még a Peugeot Kupában kicsit kívülállónak éreztem magam. Mostanra talán sikerült felzárkóznunk a mezőny végére, sőt, az esőben autóztunk negyedik időt is, ami számomra hatalmas dolog volt. 

Mivel Pécsen tanulok és itt is vízilabdázok, elvileg hazai futam volt a Mecsek Rally, de a pályákon ezt nem nagyon tapasztaltam. Kisvaszaron például most jártam először. 

Ez volt talán az egész verseny legnehezebb gyorsaságija. A szűk, nehezen belátható pályák az achilles pontom, ahol nagyon a navigátorra kell hagyatkoznom. (Molnár) Mózes kiemelkedően jól teljesített, nagyon pontosan mondta az itinert. A második körben kezdtem bízni az itinerünkben és komfortosabban is éreztem magam az autóban. Saját magunkhoz képest 46 másodpercet javultunk. 

Fotó: Pál István Bence // Tóth-Gili Tamás–Molnár Mózes

A legnehezebb körülménnyel a szombati első gyorsaságin találkoztunk, ahol kétszáz méterrel a pálya előtt kezdett esni az eső, mi pedig ott álltunk elől kemény, hátul puha slickekkel. Gyorsan megbeszéltük, hogy itt most nagyon biztonságit megyünk, nem baj, ha elvernek minket. Ehhez képest negyedik időt autóztunk, ami nagyon meglepő volt. 

Magunkhoz képes sokat tudtunk fejlődni, de még mindig van mit tanulnunk. Úgy érzem, jó úton járunk. Mózessel szeretnénk az év végére odáig eljutni, hogy a Peugeot Kupában már számolni kelljen velünk. 

A következő verseny lesz nekünk az igazán feketeleves, hiszen én még sohasem versenyeztem murván. De mindenki azt mondja, hogy a murva élvezetes, úgyhogy talán nekünk is az lesz. 

Fotó: Pál István Bence // Tóth-Gili Tamás–Molnár Mózes

A verseny előtt azt ígértem, hogy a Mecsek Rally minden méterét élvezni fogjuk. Ezt maximálisan megvalósítottuk. A tanulás mellett is nagyon élveztük a versenyt, Mózessel végig vigyorogtunk. Apu (Tóth-Gili Ferenc) is elégedett volt velünk. Mi kell még ennél több?“ 

Tóth-Gili Tamás és Molnár Mózes együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém