Tóth-Gili Tamás

Tóth-Gili Tamás nem indult a Veszprém Rallyn, pedig Hangodi Beni is igent mondott

A Veszprém Rally lett volna Tóth-Gili Tamás első murvás versenye, ráadásul a Peugeot Kupa korábbi bajnoka, Hangodi Bendegúz ugrott volna be mellé navigálni. A héten azonban vízilabda edzői elfoglaltsága miatt le kellett mondania a versenyt. 

Gili már korábban is szakmai tanácsadó volt a PSN U15–17-es serdülő vízilabda csapatban, pár hete pedig kinevezték edzőnek. Mivel vasárnap indulnak edzőtáborba, ezért nem tud résztvenni a Veszprém Rallyn. 

„Az egyik szemem sír, a másik nevet – mondta Tóth-Gili Tamás. – Egyrészről óriási megtiszteltetés és hatalmas kihívás, hogy ilyen fiatalon edzővé neveztek ki. Nagyon szeretek a srácokkal dolgozni. Vasárnap indulunk edzőtáborba, ezért bármennyire is szerettem volna rajhoz állni a Veszprém Rallyn, ma (hétfő) délután le kellett mondanom a versenyt. 

Ez lett volna pályafutásom első murvás megmérettetése, amire nagyon készültem, múlt héten teszteltünk is. Sajnos állandó navigátorom, Molnár Mózes kisebb egészségügyi problémával küzd, ezért pár versenyt ki kell hagynia. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

Egy igazán illusztris beugró navigátorom lett volna Hangodi Bendegúz személyében, akinél kevesen tudnak többet a Peugeot 208 Rally4-esről. 

Beni nagyon jó barátom, és volt olyan őrült, hogy önként ajánlkozott, hogy segít, amit nagyon nagyra értékelek tőle. Viszont amikor felhívtam, hogy mégsem tudunk indulni, Pécsig hallatszott, mekkora kő esett le a szívéről – nevet Gili.

Elnézést kérek a szurkolóktól, hogy nem lehetek ott Veszprémben, és a Peugeot Kupa minden részvevőjének jó versenyt kívánok. Pótolni fogjuk ezt a futamot, de hogy hol és mikor, azt még nem tudom megmondani.“ 

Tóth-Gili Tamás
Fotó: Tóth-Gili Tamás, PTE PEAC

Gili azonban nem csak edzőként, vízilabda játékosként is sikeres, hiszen az Európai Egyetemek Bajnokságában a PTE–PEAC színeiben kijutott a nyolcas döntőbe, ahol az igen előkelő második helyet szerezték meg. 

„Óriási eredmény volt ez a csapatunktól, nagyon büszke vagyok. Remélem, hogy hamarosan a rallyban is bizonyíthatok.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre

Tóth-Gili Tamás, Mecsek Rally 2024

Tóth-Gili Tamás, a gólkirály, aki kétszer autózott 2WD harmadik időt a Mecsek Rallyn

Egy év szünet után, vízilabda bronzéremmel és gólkirályi címmel tért vissza Tóth-Gili Tamás az Országos Rally Bajnokságba. A Mecsek Rallyn először láthattunk őt ORB1-es futamon Ford Fiesta Rally4-es volánja mögött. Ráadásul különleges navigátorral tért vissza, hiszen a kiváló sofőr, Németh „8V“ Péter önként vállalta, hogy megijeszti magát a jobb 1-ben. A különleges kombináció meglepően jó eredményt és még jobb hangulatot hozott. 

Tavaly a Mecsek Rallyn indult utoljára ORB1-ben Tóth-Gili Tamás, akkor még a Peugeot Kupában. Ősszel Árpádtetőn egy rallysprinten próbálta ki először a Ford Fiesta Rally4-et, ami annyira megtetszett neki, hogy erre a típusra váltott. 

Idei első versenyére vízilabda játékosi elfoglaltsága miatt mostanáig kellett várni. Megérte, hiszen az OB1/B-be tavaly feljutó PTE-PEAC színeiben pont a Diósgyőr Rally idejében játszotta a bronzmeccset, amit meg is nyertek, és Gili lett a szezon gólkirálya. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

„A vízilabdában sikerült minden elérnem, amit idén célul tűztem ki, a bronzéremre és a gólkirályi címre is nagyon büszke vagyok – mondta Gili. – De már nagyon hiányzott a rally is. 

Tavaly egy sprinten kipróbáltam a Fiesta Rally4-et, és azonnal úgy éreztem, hogy sokkal közelebb áll hozzám. A Peugeot-val gyorsabban lehet menni, de annak a beállítása sokkal több tapasztalatot igényel, mint amivel most rendelkezek. 

Rendhagyó navigátorral vágtam neki a szezonnak. Pepével (8V) pont a tavalyi Mecsek Rallyn kerültünk közelebbi barátságba, és három héttel ezelőtt felhívtam, hogy volna-e kedve kicsit megijeszteni magát a jobb 1-ben.  Nem válaszolt, csak röhögött, mert éppen azon gondolkodott, hogy felhív, nincs-e szükségem egy navigátorra. Így a kérdés eldőlt. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Jó régen versenyeztem, úgyhogy a teszten borzasztó szögletes volt a mozgásom. A versenyen is kellett egy kis idő, mire elhittem, amit Pepe mond. Így is volt egy-két melegebb pillanatunk, amit Pepe nem száz százalékos nyugodtsággal kezelt, én meg persze jót nevettem rajta, úgyhogy a hangulat kifogástalan volt a kocsiban. 

Nagyon örülök, hogy Árpádtetőn kétszer is sikerült 2WD harmadik időt autóznunk. Egy ilyen erős mezőnyben ez számomra hatalmas dolog. 

Pécsvárad viszont nagyon nem ment. Ahhoz, hogy ott jól tudj menni, sok rutinra van szükség. Ezért megbeszéltük, hogy ha ott gyorsan megyünk, az elejét akkor sem tudjuk megszorítani, magunkat viszont rommá ijesztjük, ezért inkább elspóroltuk. 

A tavalyi Salgó rallys gumijainkat használtuk el. Az utolsó gyorsra már annyira elkoptak, hogy a drót is kilátszott. Az egyik guminkat kicsípte az aszfalt és eresztett, de mivel már csak egy pótkerekünk volt, ezzel fejeztük be a kört. Érdekes tapasztalat volt ez is. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Mecsek Rally 2024

Az utolsó gyorsra annyira elfogyott a tapadásunk, hogy elvittem egy lassítót, amiért 10 másodperc büntetést kaptunk. Ezzel egy helyet hátracsúsztunk és 2WD-ben hetedikek lettünk, de nem is ez volt a lényeg. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, Pepe is kibírta mellettem, amit nagyon köszönök neki. 

Idén még két ORB1-es hétvégém szabad. A Székesfehérvár és a Győr Rally jöhet szóba, esetleg a Pécs környéki sprintversenyek. Örülnék, ha Pepe mielőbb volán mögé tudna ülni, de ha nem, akkor szeretném az idei versenyeken még egy párszor megijeszteni őt.

Köszönöm a csapatnak a jól felkészített autót és a gyors gyertyacserét.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre