Tóth-Gili Tamás sérülés miatt nem indul a Győr Rallyn

Pár nappal a Győr Rally előtt, edzésen újult ki Tóth-Gili Tamás sérve, amelynek kezelése leginkább pihenéssel történik, így kénytelen a hétvégi versenyt kihagyni.  

„Egy hónapja teszteltünk a Veszprém Rallyra, de a verseny hetében kiderült, hogy az U15–17-es serdülő csapattal, amelynek az edzője vagyok, edzőtáborba utazunk, ezért ki kellett hagynom azt a versenyt – mesélte Tóth-Gili Tamás. – Akkor úgy gondoltam, nem baj, a Győr Rallyn ott leszek. 

Szeptemberre egy kicsit sűrűbb lett a programom, mint terveztem, hiszen a PTE-PEAC-cal nyáron feljutottunk a vízilabda OB1B-be, ami hatalmas rang a csapatnak, de egyben nagyobb felkészültséget is igényel. 

Most napi két edzésem van, két edzést pedig edzőként tartok az U15–17-es serdülő csapatnak. A maradék időmben pedig megpróbálok az egyetemre is koncentrálni. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

Mivel a vízilabda-bajnokság csak szeptember közepén indul, úgy gondoltam, hogy a Győr Rally még pont belefér előtte. Sajnos nem tudtam annyit készülni a versenyre, mint amennyit ez a sportág megkövetelne, de régi navigátorommal, Aczél Andrissal úgy voltunk vele, hogy autózunk egy jót, gyarapítom a versenykilométereket, gyűjtöm a tapasztalatokat és jól érezzük magunkat a hétvégén. 

Már a verseny előzetese is készen volt, csak ki kellett volna küldeni, amikor  hétfőn kiújult a sérvem. 

Ilyenkor jön a gyógytorna, masszázs, krémek, pihenés… Se ülni, sem feküdni nem jó, leginkább félig háton fekve, a lábaimat felemelve kellene lennem, nagyjából úgy, mint ahogyan a Forma–1-es autóban ülnek a versenyzők. 

Tóth-Gili Tamás
Fotó: Pál István Bence // Tóth-Gili Tamás–Molnár Mózes

Remélem, hogy hamar felépülök, de ennek érdekében a Győr Rallyt sajnos ki kell hagynom, és nagyon úgy néz ki, hogy idén már nem is tudok több rallyn indulni. 

Sajnálom, mert szerettem volna egy jó versennyel búcsúzni az idei évtől és a Peugeot kupás ellenfelektől. Mindenkinek nagyon jó versenyt kívánok, itthonról fogok szurkolni. Remélem, jövőre újra találkozhatunk a rallypályákon is.“

Tóth-Gili Tamás együttműködő partnerei: 

Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft., a német Roma árnyékoló család importőre

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.