Tóth-Gili Tamás

Tóth-Gili Tamás: Vízilabda, rally és egyetem

Komoly fába vágta fejszéjét idén Tóth-Gili Tamás, hiszen két vízilabda bajnokságban is játszik, az utánpótlás csapatot edzi, miközben az Országos Rallybajnokságban is debütál, a Peugeot Kupában. Nem mellesleg pedig egyetemi tanulmányait sem szeretné elhanyagolni. 

A hétvégi Salgó Rallyn debütál az első osztályban, a Peugeot Kupában, a tavalyi historic E2-es kategória bajnok, Tóth-Gili Tamás és új navigátora, Molnár Mózes. 

„Az ősszel döntöttük el, hogy a Historic E2-es bajnoki cím után idén az első osztályban, a Peugeot Kupában indulok – mondta Tóth-Gili Tamás. – A Grámán Rally Team meg is rendelte nekünk a Peugeot 208 Rally4-est, ami az utolsó pillanatban megérkezett, így a Salgó Rallyn már azzal állhatunk rajthoz. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

Tavaly Aczél Andrással szereztük meg a bajnoki címet, nagyon sokat tanultam tőle, és nagyon hálás vagyok azért, hogy mellettem volt az első teljes bajnoki szezonomban. Őt azonban csak kölcsön kaptam, ezért idén mindenképpen új navigátort kellett találnom. 

Hosszútávra tervezek a rallyban, ezért egy fiatal, tanulni és sikereket elérni akaró, precíz navigátort kerestem. Molnár Mózes ezt tökéletesen hozza. Tavaly többször is beszélgettem vele, ő akkor Rally3-ban indult, én pedig még a Historicban. Az összhang az első pillanattól fogva megvolt.“

Fotó: Tóth-Gili Tamás // Molnár Mózes

Tavaly ősszel, amikor a 2023-as rallyprogramot összeállította Gili, még úgy volt, hogy poszt-Covid okok miatt nem vízilabdázhat, pedig előtte 11 évig játszott és több szezont töltött a felnőtt első osztályban. Januárban azonban megkapta az orvosi engedélyt az óvatos alapozásra. 

„A vízilabda, a rally és az egyetem szentháromsága az életem, és nagyon örülök neki, hogy visszakerült ebbe a hármas a vízilabda is. Az első edzések után még éreztem, hogy egy kicsit le vagyok maradva. Fejben már tudtam, hogy mit akarok, de alig látszottam ki a vízből. Elég, ha annyit mondok, hogy amióta edzek tíz kilót fogytam. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

OB2-be tértem vissza és pont a hétvégén volt két fontos meccsünk, ahol négy–négy gólt lőttem, ezzel bejutottunk a döntőbe. Június 10-én lesz a döntő, ha megnyerjük, feljutunk az OB1 B-be. Ez nagyon nagy dolog lenne a csapatnak. 

Játszom az egyetemi bajnokságban is, itt másodikok lettünk, amivel kijutottunk az Egyetemi Európa-bajnokságra. Emellett elvállaltam az U15–17-es csapat edzését. Nagyon szeretek az utánpótlás srácokkal foglalkozni. 

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi karára járok, ahol a sport minden oldalát tanítják. Amit az egyetemen tanulok, azt másnap már a medencében, vagy a partján, vagy akár a rallyban is tudom hasznosítani. De a rallyban is tapasztaltam már olyat, amit a vízilabdába tudtam átültetni, úgyhogy nagyon jó ez a három dolog együtt.“

Fotó: Tóth-Gili Tamás

Ebből persze az is következik, hogy Gili nem tud annyi időt szentelni a rallynak, mint ahogyan azt tavaly eltervezte. 

„Napi egy órát edzek konditeremben, kettőt pedig a vízben, havonta átlag hat meccsem van, úgyhogy nem unatkozok. Természetesen a vízlabda az első, hiszen ez az állásom, de szerencsém van, mert a csapat és az egyetem is nagyon megértő a rallyval szemben. Egyelőre úgy néz ki, hogy minden Peugeot Kupa futamon ott tudok lenni.“

Már csak egy kérdés maradt: a tavalyi historic kategória bajnoktól mire számíthatunk idén. 

„Tanulni, tanulni, tanulni! Ez a feladatom, így háromszor és egy nagy vastag felkiáltójellel a végén – nevet Gili. – Ahogy mondtam, a rallyval is hosszútávon tervezek. A vízilabdából tudom, hogy a jó eredmény eléréséhez rengeteg munkát kell tenni minden sportba. 

Fotó: Tóth-Gili Tamás

A rallyban én még nagyon az út elején járok. Tavaly bajnokságot nyertünk ugyan, de az nem jelent semmit. A Peugeot 208 Rally4 pont kétszer olyan erős, mint a Toyotám volt. 16 páros indul a kupában, teljesen egyforma autókkal, biztosan nagyon erős lesz a mezőny, de ilyen erős ellenfelek közt lehet a legtöbbet tanulni. 

Szeretem a versenyhelyzeteket, a vízilabdában és a rallyban is. Nagy megtiszteltetés, hogy azt a sportágat is elkezdhettem tanulni, ahol édesapám pár évvel ezelőtt olyan sikeres volt.

Találkozunk a Salgó Rallyn, és ha kérhetem, június 10-én is szurkoljatok az OB2 döntőjében.“

Tóth-Gili Tamás és Molnár Mózes együttműködő partnerei: Gil-Trade Kft., Alu-Redőny Kft, a német Roma árnyékoló család importőre

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.