Turán három vb-futamon

Három rali világbajnoki futam áll rajthoz az idén Turán Frigyes és Zsiros Gábor a francia Bozian Racing Peugeot 307 WRC-jével.

A páros május 28-30-a között a Portugál Ralin kezd, majd július 9-11-e között a Bolgár Rali és október 1-3-a között a Francia Rali következik.

„Tavaly a Bozian-csapat vetette fel, hogy menjünk velük vb-futamon” – mondta Turán. Nagyon izgalmas ajánlat volt, és nagyon sokat dolgoztunk rajta, hogy összejöjjön. A magyar bajnokságban azért is indulunk N-es Mitsubishivel és nem Szuper–2000-es autóval, hogy a vb-program is összejöjjön. Most ugyanolyan izgatott vagyok, mint két éve, amikor először mehettem ezzel az autóval.”

Turán 2008-ban és 2009-ben is a Bozian Racing autójával versenyzett a magyar bajnokságban, így sem az autó, sem a csapat nem lesz számára ismeretlen. Emellett a Bozian vb-s tapasztalata is sokat segít, mind a logisztikában, mind pedig az autó beállításában.

„Logisztikai és beállítási kérdésben is teljes egészében a Bozianra hagyatkozunk. A vb-n speciális gumikat használnak. Minden versenyző egységesen ugyanazt kapja. Mi a verseny hetében, hétfőn tesztelhetünk ötven kilométert, akkor próbálhatjuk ki a Pirelli gumikat és az autó beállítását is.”

Turán nagyon óvatos volt az esélyek latolgatásakor, a 18 WRC közül ő az első 15-be várja magát. „Nem szabad olyan céllal mennünk a versenyre, hogy nyerni akarunk, mert egyrészről, akik ott versenyeznek, nagyon gyorsak, másrészről nem is normálisak. Hetven indulója van a versenynek, 35 országból, és én nagyon büszke vagyok rá, hogy mi képviselhetjük Magyarországot. Szeretnénk tisztességesen felkészülni, és célba érni. Ha az első 15-ben benne leszünk, akkor már elégedett leszek.”

A páros munkáját segíteni fogja Tóth Imre is, aki mint csapatvezető lesz a helyszínen, és ellentétben Turánnal valamint Zsirossal, neki már van vb-s tapasztalat.

„Egy vb-futamra kijutni is nagyon komoly feladat és komoly felkészülést igényel” – mondta Tóth Imre. „Elég, ha csak arra gondolsz, hogy a két nap alatt kell a tréningen annyit menni, mint utána három nap a versenyen, vagy, hogy egy garnitúra gumival hatvan kilométert kell menni, szemben az itthoni harminccal. Szerintem az első tízben benne lehetnek Friciék.”

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.