Turán nyerte a Szilveszter Ralit

Reggel kicsit hideg, délelőttre viszont kellemes napsütés fogadta a Szilveszter Rali részvevőit és a közönséget egyaránt.

A nevezési lista meglehetősen parádésra sikerült, hiszen a Turán–Zsiros páros révén még WRC is volt a versenyen, a cseh Orsák–Vajík duó pedig nem kisebb meglepetéssel, mint egy Skoda Fabia S2000-essel állt rajthoz.

A két páros meglehetősen élesen versenyzett egymással, de Turán Firic közben azt sem felejtette el, hogy a verseny végül is a szórakozásról szól, és elég bevállalósan közlekedett. Nem utolsó sorban pedig a harmadik WRC búcsúztató versenyükön, a Komló és a Mikulás Rali után végre itt célba értek.

A várakozásoknak megfelelően az igen gyorsan és Turánnál talán kevésbé látványosabban nyomuló Orsák lett a második. A harmadik helyért a Balogh–Németh és a Kazár–Dallos duó vívtak egymással. Balogh egyszer elgumizta magát, Kazár akkor meg tudta verni, a többi gyorson azonban Balogh volt a gyorsabb, és szerezte meg a harmadik helyet az N-es Mitsubishivel. Kazár egy kisebb karácsonyi balesetből származó sérüléssel – összefércelt kézzel – versenyzett és lett negyedik.

A legjobb nem rali 1-es páros a Bosch–Kiss duó lett. Bosch Peti az egyik legjobb kezű Mitsubishi építő, aki már egy ideje vár arra, hogy valaki felfedezze, mert a volán mögött is tudna problémát okozni az élmezőnynek. Akár a rali 1-ben is.

A kétkerekesek versenyét a Fenyvesi–Sztrakon páros nyerte, a jövőre H csoportba száműzött VW Golf kit carral.

A verseny jó hangulatáról gondoskodott a rengeteg Zsiguli, akik közül akadt olyan is, aki egy kanyaron belül háromszor esett be, hol a bal, hol pedig a jobb oldalra. De hát ez a verseny erről szólt.

A show része volt a Béres család bemutatója. Ifjabbik Béres Jozef ezúttal Varga „Cigi” BMW M3-asával mutatta meg, hogyan is kell közlekedni egy ilyen autóval, míg az idősebb Jozef egy kisebb tanknak is beillő Audi Quattróval gázolt át mindenen.

A Szilveszter Rali végeredménye:

1. Turán–Zsiros, Subaru Impreza WRC 29:01,34; 2. Orsák–Vajík (CZ) Skoda Fabia S2000, +7,4; 3. Balogh–Németh, Mitsubishi Lancer Evo IX, +22,97; 4. Kazár–Dallos, Mitsubishi Lancer Evo IX, +41,40; 5. Bosch–Kiss, Mitsubishi Lancer Evo VI, +53,17; 6. Matics–Viczena, Mitsubishi Lancer Evo IX, +55,98; 7. ifj. Cseh–Németh, Mitsubishi Lancer Evo VI, +1:01,56; 8. Bujdos–Balázs, Subaru Impreza, +1:08,67; 9. Hodula–Várhidi, Mitsubishi Lancer Evo IX, +1:17,42; 10. Kocsomba–Martinák, Mitsubishi Lancer Evo IX, +1:29,46

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.