Turi

Turi szerint jó a Toyota GR Yaris – lehet, hogy lesz folytatás is

Több év kihagyás után tért vissza az Ózd Rallyra Turi Tamás, hogy Kerék Istvánnal az oldalán először vigye éles táncba a GR Motorsport által fejlesztett Toyota GR Yarist. A szurkolók legnagyobb örömére Turi cseppet sem mutatta a rozsdásodás jeleit. Az autóval volt ugyan egy apró műszaki probléma, a végén pedig meg is sérült, ennek ellenére mindenki elégedett és még az sem kizárt, hogy a közös munkának lesz folytatása. 

Hat mért gyorsasági szakaszt teljesített Turi Tamás és Kerék István az Ózd Rallyn, amelyből ötször autóztak top 12-es időt. Két gyorsasági szakasz után az abszolút 10. és az ORC első helyén álltak. Ekkor – valószínűleg túlmelegedés miatt – letiltott a GR Yaris komputere, nem tudták újra indítani az autót és 12 percet álltak a pályán. 

Az utolsó előtti gyorsaságin egy murvakihordáson árokba csúsztak és ekkor már nem tudták folytatni a versenyt. A Yaris azonban szerencsére inkább csak látványosan sérült, több eleme már készen van, és a GR Motorsport ígérte szerint a Zemplén Rallyn újra láthatjuk. Még az sem kizárt, hogy Turival. 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport, Turi Tamás

„Nagyon jó volt újra versenyautóba ülni és a szurkolók előtt menni – mesélte Turi Tamás. – Már a verseny előtt is sok üzenetet kaptunk, de az még engem is meglepett, ami a pályákon fogadott, hogy nem felejtettek el és hogy még mindig ennyien szurkolnak nekem. 

A Yaris jó kocsi. A szekvenciális váltó nekem hiányzott belőle, de ha minden igaz, hamarosan megérkezik. Azzal szerintem még jobb lesz és nagyon gyorsan lehet majd menni vele. ORC-ben abszolút bajnokesélyes és az R5-ösök végét is meg lehet vele fogni. 

Az utolsó előtti gyorsaságin rámentünk egy kihordásos részre, ahol esélyem sem volt elfordulni és becsúsztunk az árokba. Szerencsére a motor, a futómű nem sérült, csak a karosszériásoknak adtunk egy kis munkát. Sajnálom, mert nagyon szerettük volna célba érni. 

A versenyzés és a Yaris is nagyon tetszett, szívesen mennék még vele.“

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport, Turi Tamás

„Mondtam, hogy nincs berozsdásodva Tomi – nevetett Kerék István a verseny után. – Nekem nagyon tetszett. Az autó is egyre jobb, Turi pedig ugyanúgy megy, mint húsz éve. Nem erőlködtünk, nem vállaltunk kockázatot sem. 

Nyilván a becsúszás nem jött jól, szerettünk volna célba érni, de amikor harminc méter hosszan öt centi mély kavicskihordásra futsz rá, akkor ott nem sok mindent lehet csinálni. Remélem, lesz még lehetőségem Tomival versenyezni.“

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport, Turi Tamás

A karosszériasérülés ellenére a GR Motorsport vezetője, Jagadics Gábor is abszolút pozitívan látja a versenyt és a GR Yaris premierjét. 

„Nagyon biztatóak a részeredményeink – mondta Jagadics Gábor. – Domaházán tudtak mind a három körben tiszta gyorsaságit menni Tomiék, ott folyamatosan gyorsultak, ők is és az autó is.

A harmadik gyorsaságin egy lefulladás után nem indult újra a motor, valószínűleg a hőmérséklet miatt tiltott le a komputer. Most találkoztunk először ilyen problémával. Már készül a motorsportos hűtőrendszer, amivel ezt ki tudjuk küszöbölni. 

Turi Tomival nagyon jó volt együtt dolgozni. Azt érzem rajta, hogy tetszik neki az autó és hogy nagyon szeretne jó eredményt elérni vele. A szurkolóktól is olyan visszajelzést kaptunk, hogy szívesen látnák még Tomit, úgyhogy nem kizárt, hogy fogunk még együtt dolgozni. 

Fotó: Sári Péter // GR Motorsport, Turi Tamás

A Yaris most karosszériásnál van. Egy-két elemet kell cserélni, javítani. A Zemplén Rallyra biztosan készen lesz. Sőt, csak halkan merem mondani, talán a másik autónk is elkészül addigra. 

Ígéretünk van arra rá, hogy a szekvenciális váltó is megérkezik a hónap végére. Ha így lesz és tudunk vele tesztelni, akkor akár már a Zemplén Rallyn be fogjuk vetni. Ami tőlünk telik, mindent megteszünk érte.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.