Új kihívás előtt áll a vb-ezüstérmes Hideg Ádám

Az OK Junior kategóriában elért FIA világbajnoki második helyezése után idén új kihívás előtt áll Hideg Ádám. A HUMDA Academy 15 éves versenyzője maradt a világ egyik legnagyobb gokart gyártója, a Sodikart gyári csapatában, de kategóriát váltott, így OK-ban már a felnőttek között bizonyíthat. 

Február 2-6-a között rendezik a négyfutamos WSK Super Master Series első versenyét, az olaszországi Lonatóban. Bár Hideg Ádám és a Sodikart gyári csapata is az FIA rendezvényekre (Champions of the Future, Európa-bajnokság, és világbajnokság) koncentrál, az igen rangos WSK sorozat kiváló felkészülést jelent. 

Ádám a szeptemberi FIA világbajnokság után váltott OK kategóriára, ahol a váz ugyanolyan, mint az OKJ-ben volt, a motor azonban erősebb, ezért egészen más versenyzői felkészültséget igényel. Nem beszélve arról, hogy több ellenfele már három–négy év rutinnal rendelkezik ebbe a kategóriában. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

Tavaly ősszel két WSK-futamon indult OK-ban, januárban pedig a Sodikart gyári csapatával háromnapos teszten készült az idei szezonra, ahol 450 kilométert tett meg. 

„Nagyon jól sikerült a felkészülés – mondta Hideg Ádám. – Tavaly már indultam két OK-futamon, ami alatt a kategóriát kitapasztaltam. A téli szünet után viszont mindenképpen kellett egy hosszabb teszt, hogy a mozdulatok visszajöjjenek, és a gokartozásnál használt izmokat is megmozgassam. 

Hideg Ádám
Fotó: Hideg Team // Hideg Ádám

A három nap alatt 450 kilométert tettünk meg. Komoly munkát végeztünk, hiszen a visszaszokás mellett fejlesztési teszt is volt. A Sodikart és én is nagyon szeretnénk bizonyítani az OK kategóriában, úgy érzem, az idei első versenyünk előtt mindent megtettünk, hogy felkészültek legyünk. “ 

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által támogatott Hideg Ádám szerdán és csütörtökön szabadedzéseken vesz részt. Pénteken rendezik az időmérőt és az első előfutamot, szombaton újabb három előfutam szerepel a programban, míg az elődöntőt és a döntőt vasárnap tartják. 

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.