Változatos pályákon, igazi raliversenyre készül Krózser

Négy, teljesen eltérő karakterű pályát dolgozott fel Krózser Menyhért és Papp György az IRC 11. futamának, a Sliven Ralinak a szerdai és csütörtöki tréningjén. Az MHH Rally Team versenyzője szerint a bolgár pályák egy része hasonlít a magyarokra, nagyon észnél kell lenni rajtuk, viszont a nagy meleg nem okozhat gondot.

„Nagyon változatosak a gyorsaságik” – mondta Krózser Menyhért. „Négy pálya van, amiket szombaton az egyik irányba teljesítünk, vasárnap pedig megfordítják őket.”

„Az elsőt, egy húsz kilométerest a Mátrához tudnám a legjobban hasonlítani, széles, kétsávos úttal, viszont nagyon csúszós aszfalttal. A következő eszméletlenül gyors, tele apró bukkanókkal, hullámokkal. Ez már keskenyebb út, két autó éppen elfér rajta, belógnak a fák ágai, a gaz, igazi lélekvesztő.”

„A harmadik pálya talaja régi típusú, durva felületű aszfalt, nagyon sok rajta a felhordás, a vége pedig egysávos erdei út. A negyedik viszont olyan, mintha Franciaországban lennénk, a legjobb minőségű aszfalttal, rengeteg visszafordítóval. Itt hegyi versenyeket is szoktak rendezni.”

„Az eddigi versenyeink közül talán ez hasonlít a legjobban a magyar körülményekhez. Biztosan sokat fognak változni a pályák, lesz rajtuk meglepetés bőven. Igazi, nehéz raliversenyre számítok, de éppen ezért lesz nagy kihívás.”

„A hétvégére meleget, harminc fok feletti hőmérsékletet jósolnak, az aszfalt várhatóan még ennél is melegebb lesz, de fel vagyunk rá készülve. Van elegendő gumink.”

„Holnap (pénteken) reggel lesz a gépátvétel, aztán a shake down. Este a rajt és a prológ. Ez utóbbitól nem vagyok feldobva, mert egy parkban megyünk oda-vissza, de a másnapi pályák kárpótolnak érte.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program