Változatos pályákon, igazi raliversenyre készül Krózser

Négy, teljesen eltérő karakterű pályát dolgozott fel Krózser Menyhért és Papp György az IRC 11. futamának, a Sliven Ralinak a szerdai és csütörtöki tréningjén. Az MHH Rally Team versenyzője szerint a bolgár pályák egy része hasonlít a magyarokra, nagyon észnél kell lenni rajtuk, viszont a nagy meleg nem okozhat gondot.

„Nagyon változatosak a gyorsaságik” – mondta Krózser Menyhért. „Négy pálya van, amiket szombaton az egyik irányba teljesítünk, vasárnap pedig megfordítják őket.”

„Az elsőt, egy húsz kilométerest a Mátrához tudnám a legjobban hasonlítani, széles, kétsávos úttal, viszont nagyon csúszós aszfalttal. A következő eszméletlenül gyors, tele apró bukkanókkal, hullámokkal. Ez már keskenyebb út, két autó éppen elfér rajta, belógnak a fák ágai, a gaz, igazi lélekvesztő.”

„A harmadik pálya talaja régi típusú, durva felületű aszfalt, nagyon sok rajta a felhordás, a vége pedig egysávos erdei út. A negyedik viszont olyan, mintha Franciaországban lennénk, a legjobb minőségű aszfalttal, rengeteg visszafordítóval. Itt hegyi versenyeket is szoktak rendezni.”

„Az eddigi versenyeink közül talán ez hasonlít a legjobban a magyar körülményekhez. Biztosan sokat fognak változni a pályák, lesz rajtuk meglepetés bőven. Igazi, nehéz raliversenyre számítok, de éppen ezért lesz nagy kihívás.”

„A hétvégére meleget, harminc fok feletti hőmérsékletet jósolnak, az aszfalt várhatóan még ennél is melegebb lesz, de fel vagyunk rá készülve. Van elegendő gumink.”

„Holnap (pénteken) reggel lesz a gépátvétel, aztán a shake down. Este a rajt és a prológ. Ez utóbbitól nem vagyok feldobva, mert egy parkban megyünk oda-vissza, de a másnapi pályák kárpótolnak érte.”

Az MHH Rally Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., Cégcentrum Kft., Marvin Watches, R-M professzionális festékek, Bernardo Ecenarro festékek

További információ: www.menya.hu, www.facebook.com/menya.hu

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.