Vb- és IRC-futam is lehet egyszerre a Monte-Carlo Rali

Már hetek óta közzé kellett volna tenni a rali világbajnokság 2012-es naptárát, ám ez még mindig nem történt meg. Ennek egyik oka, hogy a vb promótőre a Monte-Carlo Rali rendezőjével tárgyal, hogy a futam visszakerüljön a világbajnokságra.

A Monte az elmúlt három évben az IRC-szezonnyitó futama volt, miután a rendezők sokkal könnyebben tudták a versenyüket az IRC-szabályai mellett megrendezni. A rali világbajnokságon azóta több könnyítést is tettek és akár arra is készen állnak, hogy a Monte jelenlegi formátumával, a szombat hajnalban véget érő versennyel kerüljön vissza a vb-naptárba.

A vb promótőre többször is hangoztatta, hogy a Svéd Ralival is klasszikus helyszínen kezdődött az idei sorozat, de az ők sem gondolják komolyan, hogy a Svéd Ralit egy lapon lehet említeni a Monte népszerűségével.

A dél-francia versenyhez természetesen az IRC is ragaszkodik, és ráadásul a Monténak is nagyon jót tett az Eurosport élő közvetítése. Már korábban is felmerült az a gondolat, hogy esetleg a két sorozat futamát egyszerre rendezzék, de a vb és az IRC televíziós közvetítési jogai két külön kézben vannak, és míg a vb-n a WRC-k jelentik a top autókat, addig az IRC a Szuper–2000-esekre épül. Így a közös rendezés esetén a WRC-k elnyomhatják az S2000-eseket.

Ha azonban megvalósulna a közös rendezés, az biztos, hogy a raliszurkolók paradicsoma lenne. A két sorozat kiválóan megél egymás mellett, fölösleges konkurenciaharcról vagy egyesítésről beszélni, de egy ilyen közös verseny 20-30 WRC-vel és 30-40 S2000-es autóval igazi ünnepe lehetne a ralinak, amiből a vb és az IRC is csak profitálhatna.

Mi meg azonnal foglalhatnánk a szállást januárra.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.