Vida Benedek

Vida Benedek negyedszer is dobogón

Vida Benedek ismételten a dobogóra állhatott a CEE Rotax Max Challenge szezonzáró, ötödik fordulóján. A váltós DD2 géposztályban idén debütáló fiatal magyar versenyző, a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően, a negyedik dobogóját zsebelte be az idei versenyszezonban és a bajnokságban is az igen előkelő negyedik helyen végzett.

„A versenyt az ausztriai Speedworld pályán rendeztek, de ezúttal egy másik vonalvezetésen – mondta Vida Benedek. Érdekessége ennek a nyomvonalnak, hogy több olyan jobbos kanyar van – beleértve a hajtű, visszafordítót és a hosszú, nagy tempós kanyarokat – amik extrém terhelést adnak a bal oldali gumiknak. Kaotikus, és nehéz versenyen vagyunk túl! Volt minden amit el lehet képzelni egy versenyhétvége során.

Az időjárás a bolondját járatta velünk a hivatalos edzéseken. Hol esett, hol elállt, volt hogy slick gumival mentünk fel nedves pályára, volt hogy edzés közben cseréltünk gumit. Abból a szempontból tanulságos volt, hogy mikor van az a pont amikor már változtatni kell.

Fotó: Vida Benedek

További nehézséget jelentett, hogy az időmérő előtti edzésen a versenyre szánt motorom elvesztette az erejét, úgyhogy a tartalékmotorral teljesítettem az időmérőt. A negyedik helyre kvalifikáltam, aminek az előzményeket tekintve nagyon örültem. A Pre-finalt, és a Finalt egyaránt a harmadik helyen zártam. Itt érdekes volt, hogy mindhárman a teljes futam alatt szorosan, 3-4 tized másodpercre követtük egymást, senki se előre se hátra, szinte befagyott a távolság köztünk.

A Super-finalban valamit próbáltunk előhúzni, hogy kijöjjünk a vonatozásból, és mivel, a bal első gumi nagyon elfogyott, feltettünk egy újat. Nem jött be, viszont okosabbak lettünk!

Végül a hétvégi összetett harmadik helyet szereztem meg, és ismét dobogóra állhattam, idén már negyedszerre. A bajnokságot a negyedik helyen zártam.

Köszönetet szeretnék mondani Kancsár Ferencnek, és a Kancsár Racingnek az egész éves munkáért és támogatásért! Úgy gondolom, hogy sikeres évet zártunk, hiszen az öt fordulóból négyezer dobogón végeztünk a debütáló évemben, hálás köszönet érte!”

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.