Vida Benedek

Vida Benedek negyedszer is dobogón

Vida Benedek ismételten a dobogóra állhatott a CEE Rotax Max Challenge szezonzáró, ötödik fordulóján. A váltós DD2 géposztályban idén debütáló fiatal magyar versenyző, a kiegyensúlyozott teljesítményének köszönhetően, a negyedik dobogóját zsebelte be az idei versenyszezonban és a bajnokságban is az igen előkelő negyedik helyen végzett.

“A versenyt az ausztriai Speedworld pályán rendeztek, de ezúttal egy másik vonalvezetésen – mondta Vida Benedek. Érdekessége ennek a nyomvonalnak, hogy több olyan jobbos kanyar van – beleértve a hajtű, visszafordítót és a hosszú, nagy tempós kanyarokat – amik extrém terhelést adnak a bal oldali gumiknak. Kaotikus, és nehéz versenyen vagyunk túl! Volt minden amit el lehet képzelni egy versenyhétvége során.

Az időjárás a bolondját járatta velünk a hivatalos edzéseken. Hol esett, hol elállt, volt hogy slick gumival mentünk fel nedves pályára, volt hogy edzés közben cseréltünk gumit. Abból a szempontból tanulságos volt, hogy mikor van az a pont amikor már változtatni kell.

Fotó: Vida Benedek

További nehézséget jelentett, hogy az időmérő előtti edzésen a versenyre szánt motorom elvesztette az erejét, úgyhogy a tartalékmotorral teljesítettem az időmérőt. A negyedik helyre kvalifikáltam, aminek az előzményeket tekintve nagyon örültem. A Pre-finalt, és a Finalt egyaránt a harmadik helyen zártam. Itt érdekes volt, hogy mindhárman a teljes futam alatt szorosan, 3-4 tized másodpercre követtük egymást, senki se előre se hátra, szinte befagyott a távolság köztünk.

A Super-finalban valamit próbáltunk előhúzni, hogy kijöjjünk a vonatozásból, és mivel, a bal első gumi nagyon elfogyott, feltettünk egy újat. Nem jött be, viszont okosabbak lettünk!

Végül a hétvégi összetett harmadik helyet szereztem meg, és ismét dobogóra állhattam, idén már negyedszerre. A bajnokságot a negyedik helyen zártam.

Köszönetet szeretnék mondani Kancsár Ferencnek, és a Kancsár Racingnek az egész éves munkáért és támogatásért! Úgy gondolom, hogy sikeres évet zártunk, hiszen az öt fordulóból négyezer dobogón végeztünk a debütáló évemben, hálás köszönet érte!”

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program