Vizin a Ciprus Ralin fejezi be az IRC-szezont

Az IRC-sorozat utolsó állomásán, a Ciprus Ralin fejezi be idei négy futamból álló szezonját Vizin László. A verseny tavaly még a rali világbajnokság része volt, és különlegessége, hogy vegyesen szerepel rajta murvás és aszfaltos talaj is. Mivel Vizin állandó navigátora, Zsiros Gábor az elmúlt héten, a Francia Ralin Turán Frigyes oldalán megsérült, nem tudta vállalni a versenyt, így Vizin az idén – Doromby Zoltán és Zsiros Gábor utána – harmadik navigátorával, Csökő Zoltánnal áll rajthoz.

Vizin László: – Az biztos, hogy eddig ez a legkalandosabb versenyem az idén. Úgy kellett neveznünk, hogy semmit sem tudtunk az útvonalról, mivel a rendező csak a héten, jóval a nevezési zárlat után rakta fel az útvonalat, most tudtuk meg azt is, hogy 236 km gyorsasági lesz.

– A rendezők egy olasz kikötőt jelöltek meg, hogy ott lehet feladni az autót, de mi találtunk egy olcsóbb megoldást. Egy negyvenlábas konténerben küldtük el két hete az autókat, a miénket és Puskádi Janiét egyben. Állítólag a rendező átveszi a konténert a helyszínen, és mivel a szervizpark a kikötőben van, egyből a szervizterületünkre teszik le, ezért abból tudunk szervizelni.

– Ennek a logisztikáját Puskádi Jani végezte, nekem viszont navigátort kellet keresni. (Zsiros) Gabika a Francia Ralin megsérült és nem tudta vállalni a versenyt. Szerencsére Csökő Zoli ráért és örömmel ugrott be. Vele tíz éve már mentem egy szezont, úgyhogy ismerjük egymást. A legnagyobb problémája az volt, hogy még nem versenyzett HANS-os sisakban, és nem tudja, hogy mennyire fogja zavarni. Mondtam neki, hogy nem fogja.

– Ma (vasárnap) indulunk Belgrádból repülővel. Budapestről csak nagyon drágán lehetett volna elutazni, nekem meg Bajáról tulajdonképpen mindegy, hogy melyik irányba indulok, Belgrád sincs messzebb, mint Ferihegy.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program