Vizin dobogóra állna a Kanári-szigetek Ralin

A szériautó-kupa dobogós helyén szeretne végezni Vizin László és Zsiros Gábor a rali-Európa-bajnokság harmadik állomásán, a Kanári-szigetek Ralin. A magyar páros már a hétvégén zajló verseny helyszínén van, sőt hétfőn, a hivatalos teszten ki is próbálhatták a Subaru Impreza R4-est. Vizin elégedett az autóval, és bár nagyon erős a mezőny eleje, szerinte nem lehetetlen az első háromban végezni.

Vizin László: – Elég kalandos volt az indulásunk, mert a hóakadályok ideje alatt kellett eljutnunk autóval a bécsi repülőtérre. Az M1-es akkor már le volt zárva, úgyhogy kerülő úton kellett mennem. Nagy nehezen eljutottunk Mosonmagyaróvárig, ott tudtunk felmenni az autópályára, és még időben elértük a gépet.

– A Kanári-szigetek nagyon szép hely. Szinte a tengerből emelkedik ki a hegy, amelyen mindenfelé nagyon jó minőségű aszfalttal borított utak kanyarognak. Igazán nem probléma itt jó ralipályákat találni. Számomra nagyon hasonlít a Sanremo Ralira, talán egy-két helyen egy kicsit tempósabbak a pályák.

– Ma (hétfőn) volt a verseny hivatalos tesztje, amelyen kb. 15 páros vett részt. Itt vezethettem először az R4-es Subarunkat. Nagyon tetszik az autó, ami remekül lett felkészítve. Nagyon jó a futóműve, jól lehet vele fordulni. A tesztpálya talaja eltért a versenyétől, érdes aszfalt volt, ami gyorsan ette a gumit, ezért csak négyszer mentünk rajta. A finombeállítást inkább a shake downon végezzük majd el.

– Kedden és szerdán lesz a pályabejárás, csütörtökön a shake down és a rajtceremónia, pénteken, szombaton pedig a verseny. A szériaautó-kupában kicsi, de jó mezőny gyűlt össze, itt van Andreas Aigner a mienkhez hasonló R4-es Subaruval és a két gyári Renault Mégane, valamint két spanyol versenyző, akik minden bizonnyal komoly helyismerettel rendelkeznek. Ennek ellenére a dobogót célzom meg. Úgy vagyok vele, hogy ha már ennyit utaztunk a versenyre, akkor ne csak autókázzunk, hanem legyen célunk és versenyezzünk is.

A Kanári-szigetek Rali programja:

március 21. csütörtök
20:30 rajt
 
március 22. péntek
GY1 Moya–Disa 1 (13,57 km) 7:48
GY2 Artenara–Festina 1 (21,18 km) 8:24
GY3 Tejeda 1 (14,31 km) 9:09
szervizpark 10:59
GY4 Moya–Disa 2 (13,57 km) 12:17
GY5 Artenara–Festina 2 (21,18 km) 12:53
GY6 Tejeda 2 (14,31 km) 13:38
szervizpark 15:53
GY7 Aguimes (25,82 km) 17:26
GY8 Ingenio (20,88 km) 18:29
szervizpark 19:49

március 23. szombat
GY9 Maspalomas–Festina 1 (13,28 km) 10:28
GY10 San Bartolomeo de Tirajan–Disa 1 (21,36 km) 11:01
GY11 Valleseco 1 (16,12 km) 11:44
szervizpark 13:24
GY12 Maspalomas–Festina 2 (13,28 km) 15:07
GY13 San Bartolomeo de Tirajan–Disa 2 (21,36 km) 15:40
GY14 Valleseco 2 (16,12 km) 16:23
szervizpark 17:53
cél 18:15

A szériaautó-kupa mezőnye:
14 Andreas Aigner–Jurgen Heigl, Subaru Impreza STI R4
15 Vizin László–Zsiros Gábor, Subaru Impreza STI R4
18 Robert Consani–Thibaut Gorczyca, Renault Mégane RS
19 Germain Bonnefis–Olivier Fournier, Renault Mégane RS
21 Alex Pais–Oriol Julia, Mitsubishi Lancer Evo X
23 Benito Marrero–Omar Gonzalez Mitsubishi Lancer Evo VIII

A csapat együttműködő partnerei: AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL LTD., DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program