Vizin elő adásban a Golden Stage Ralin

Hat percig volt élő adásban Vizin László és Zsiros Gábor a Golden Stage Ralin. Az Eurosport által közvetített versenyen a magyar páros belsőkamerás felvételén láthattuk, ahogy az első gyorsasági elejét megteszik. Látható volt, hogy a rajtnál váltóhibája volt a Subarunak, de Vizin erre később más magyarázattal szolgált, illetve azt is élőben nézhettük, ahogy Laci bácsi az egyik jobbos kanyart egy kicsit kiszélesítette. A vadonatúj Subaru Imprezával versenyző páros a Ciprus Rali után megrendezett két gyorsaságiból álló ralisprinten az abszolút 14. helyet szerezte meg.

Vizin László: – Csodálatos helyen ment a pálya. Egy kicsit gyorsabb volt ez a szakasz, mint a Ciprus Rali többi pályája és nagyon élvezetes volt rajta versenyezni. Nagyon örülök neki, hogy az Eurosport ilyen hosszan mutatott bennünket, már csak ezért is érdemes volt elindulni rajta.

– Sokan kérdezték, hogy mi volt a baj a váltóval a rajtnál. Be kell vallanom töredelmesen, hogy a váltónak semmi baja nem volt, én kapcsoltam rossz helyre. Hét éve nem versenyeztem H-kapcsolású váltóval, és időnkét előfordul, hogy rossz helyre kapcsolok. Ezt szokni kell egy kicsit. Az első gyorsaságin volt egy kalandunk is, amikor leugrattunk az útról. Azt gondolom, hogy egy kicsit gyorsabban mentem a kelleténél, de szerencsére ott pont volt hely, úgyhogy gond nélkül megúsztuk.

– A 14. helyezésnél azért jobbra számítottam, de most ennyi sikerült. Az első körben harmadiknak rajtoltunk, ezért még nagyon tiszta volt a pálya, nem volt rajta nyom, amit lehetett volna követni. A második körben pedig már túl ki volt járva. De nem hiszem, hogy emiatt jelentős időt veszítettünk volna.

– A Golden Stage Rali nagyon laza kis verseny volt. Reggel 11-re kellett fent lennünk a pályán, ott az Eurosportosok beosztották, hogy ki milyen sorrendben indul, a gyorsasági után volt egy szervizpark, aztán egy parkolóba kellett letenni az autót. Délután volt a második szakasz, aminek a célja után félórás parc fermét követően, vihettük is haza az autót.

– A Golden Stage Ralival együtt230 kmgyorsaságit teljesítettünk a három nap alatt. Nekem nagyon tetszett a verseny, változatosak, nehezek voltak a pályák, igazi karakteres verseny volt. Komoly dolog egy ilyen futamot teljesíteni. Bár én vasárnap is szívesen mentem volna még négy gyorsaságit.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT.

További információk:

vizinrally.wordpress.com

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program