Vizin: Ez volt életem egyik legnagyobb élménye

Nyolc kilométer megtétele után fülig érő szájjal szállt ki Vizin László a Skoda Fabia Szuper–2000-esből, amellyel a Rábaringen vett részt egy negyven kilométeres teszten. Ez volt az első alkalom, hogy az S2000-es Fabiát vezethette, az élményeit pedig ahhoz hasonlította, amikor először ült WRC-ben.

Vizin László: – Fantasztikus az autó! Az első nyolc kilométert nedves pályán tettem meg slick gumikkal, de egyszerűen hihetetlen volt a tapadása és a stabilitása. Aztán ki tudtam próbálni intermédiával is és miután egy óra múlva felszáradt a pálya, megint slickkel mehettem.

– Tavaly versenyeztem a Volkswagen Polo S2000-essel, de a két autó köszönőviszonyban sincs egymással. A Skodának sokkal jobb a kanyarsebessége, hihetetlen féktávokat lehet vele venni, ragyogó a futóműve és a motorereje is rendben van. Ahhoz tudnám hasonlítani a mostani élményemet, mint amikor először vezettem WRC-t.

– A teszt egyetlen célja az volt, hogy valamennyire képbe kerüljek az autóval, és ne a jövő héten, az Ypres Rali shake downján vezessem először. Sok mindent nem kell állítani, mert Raimund Baumschlager csapatától megkaptuk a tavalyi gyári Skodák beállítását. Azt gondolom, hogy akkor leszek a legokosabb, ha ennyi tapasztalattal a hátam mögött nem módosítgatok rajta.

– Nagyon örülök, hogy ezt az autót választottam és nagyon várom már, hogy versenykörülmények között is kipróbáljam.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.