Vizin Hänninen beállításaival készül Jaltára

Idei harmadik IRC-futamára készül Vizin László és Zsiros Gábor, akik szeptember 13–15-e között Ukrajnában, a Jalta Ralin állnak rajthoz. A páros a felkészülés jegyében Ózdon egy rövid teszten vett részt, ahol kipróbálhatták a Skoda Motorsport által javasolt beállításokat. Vizin Laci bácsi ezeket elfogadta, így a Skoda Fabia Szuper–2000-essel Juho Hänninen tavalyi beállításaival – egészen pontosan attól eggyel lágyabbal – fog versenyezni.

Vizin László: – Nagyon jól sikerült a teszt. Lassan három hónapja ültem utoljára a Fabiában, de még mindig fülig ér a szám, amikor kiszállok belőle. Megkaptuk Juho Hänninen tavalyi beállításait, amitől eggyel lágyabbat javasoltak a számunkra. Ezt kipróbáltuk és úgy gondolom, hogy fölösleges is lett volna hozzányúlnunk, mert az autó úgy jó, ahogy van.

– Belgiumban a verseny végére nagyon sokat gyorsultunk. Szerintem azt a tempót most is tudom majd hozni a Jalta Ralin, de természetesen szeretnék egy kicsit tovább gyorsulni. Tavaly már jártunk ezen a versenyen, ha nem is mentünk rajta sokat, azért van némi tapasztalatunk. Jaltáról is, mint minden IRC-futamról elmondható, hogy nehéz verseny és hogy könnyű hibázni rajta.

– A nevezési listát még nem láttam, de nagyon jó lenne megszerezni pályafutásom első abszolút IRC-pontját.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.