Vizin hosszú teszttel készült a rövid féktávokra

Egy héttel idei első rali-Európa-bajnoki futamuk, az Ír Rali előtt próbálhatta ki Vizin László és Zsiros Gábor a Peugeot 207 S2000-est. Vizin másfél éve versenyzett utoljára Szuper­­­­­–2000-es autóval, éppen ezért jött jól neki a szokásosnál is hosszabb, ötven kilométeres teszt, amely alatt elsősorban a rövid féktávokhoz próbált visszaszokni, illetve különböző beállításokat próbált ki.

VizinTeszt1

Vizin László: – Fél éve nem ültem versenyautóban, úgyhogy hatalmas élmény volt kipróbálni a Peugeot-t. Nem vagyok az a típus, aki vég nélkül tesztel, de még délután is szívesen autózgattam volna vele.

Ötven kilométert teszteltünk, ami nálunk soknak számít, nem is emlékszem, hogy utoljára mikor volt alkalmam a szezon előtt ilyen sokat menni. A Peugeot nagyon jól vezethető, kellemes kis autó, hamar megszerettem.

VizinTeszt3

Másfél éve versenyeztem utoljára Szuper­­­­­­­­­­–2000-essel, és megint szembesültem vele, hogy milyen iszonyatosan rövid féktávokat lehet vele venni. Erre át kell állítani az embernek az agyát, ami nem megy olyan gyorsan, mert hiába tudod, hogy elfér, azt el is kell hinni.

Sokan kérdezték, hogy melyik autó jobb, a Skoda, amivel két éve mentem, vagy a Peugeot. Én nem érzek a kettő között nagy különbséget, nekem most a Peugeot talán még jobban is tetszik, de ennyi idő távlatából nehéz pontosan összehasonlítani.

VizinTeszt2

A teszt alatt is sok segítséget kaptam a TRT-től, főleg Tagai Tomitól, a csapat vezetőjétől. Az látszik rajtuk, hogy nagy tapasztalatuk van az autóval és bármit meg tudnak oldani. Ez különösen fontos egy Eb-futamon, ahol a hosszabb táv, az ismeretlen terep miatt sokkal nagyobb az esélye a meghibásodásnak, versenyzői hibának. Örülök neki, hogy ilyen profi hátterünk lesz.

Mi már Írországban vagyunk, lassan kezdjük a munkát, szerdán a pályabejárás után jelentkezem.

VizinTeszt4

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:
április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)
június 19–21. Ypres Rali (Belgium)
szeptember 19–21. Ciprus Rali
október 23–25. Valais Rali (Svájc)*
november 6–8. Korzika Rali
*tartalék verseny

A csapat együttműködő partnerei:  AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.