Vizin hosszú teszttel készült a rövid féktávokra

Egy héttel idei első rali-Európa-bajnoki futamuk, az Ír Rali előtt próbálhatta ki Vizin László és Zsiros Gábor a Peugeot 207 S2000-est. Vizin másfél éve versenyzett utoljára Szuper­­­­­–2000-es autóval, éppen ezért jött jól neki a szokásosnál is hosszabb, ötven kilométeres teszt, amely alatt elsősorban a rövid féktávokhoz próbált visszaszokni, illetve különböző beállításokat próbált ki.

VizinTeszt1

Vizin László: – Fél éve nem ültem versenyautóban, úgyhogy hatalmas élmény volt kipróbálni a Peugeot-t. Nem vagyok az a típus, aki vég nélkül tesztel, de még délután is szívesen autózgattam volna vele.

Ötven kilométert teszteltünk, ami nálunk soknak számít, nem is emlékszem, hogy utoljára mikor volt alkalmam a szezon előtt ilyen sokat menni. A Peugeot nagyon jól vezethető, kellemes kis autó, hamar megszerettem.

VizinTeszt3

Másfél éve versenyeztem utoljára Szuper­­­­­­­­­­–2000-essel, és megint szembesültem vele, hogy milyen iszonyatosan rövid féktávokat lehet vele venni. Erre át kell állítani az embernek az agyát, ami nem megy olyan gyorsan, mert hiába tudod, hogy elfér, azt el is kell hinni.

Sokan kérdezték, hogy melyik autó jobb, a Skoda, amivel két éve mentem, vagy a Peugeot. Én nem érzek a kettő között nagy különbséget, nekem most a Peugeot talán még jobban is tetszik, de ennyi idő távlatából nehéz pontosan összehasonlítani.

VizinTeszt2

A teszt alatt is sok segítséget kaptam a TRT-től, főleg Tagai Tomitól, a csapat vezetőjétől. Az látszik rajtuk, hogy nagy tapasztalatuk van az autóval és bármit meg tudnak oldani. Ez különösen fontos egy Eb-futamon, ahol a hosszabb táv, az ismeretlen terep miatt sokkal nagyobb az esélye a meghibásodásnak, versenyzői hibának. Örülök neki, hogy ilyen profi hátterünk lesz.

Mi már Írországban vagyunk, lassan kezdjük a munkát, szerdán a pályabejárás után jelentkezem.

VizinTeszt4

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:
április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)
június 19–21. Ypres Rali (Belgium)
szeptember 19–21. Ciprus Rali
október 23–25. Valais Rali (Svájc)*
november 6–8. Korzika Rali
*tartalék verseny

A csapat együttműködő partnerei:  AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.