Vizin Írországban kezdi az Eb-szezont

Az Ír Ralin, közismertebb, nemzetközi nevén a Circuit of Irelanden kezdi Vizin László és Zsiros Gábor idei rali-Európa-bajnoki szezonját. A kontinens egyik legrégebbi és legpatinásabb versenye sok újdonságot tartogat a magyar páros számára. Szűk, dobálós pályáival olyan extrém feltételeket támaszt a versenyzők elé, amellyel máshol nem találkozhatnak. Sem Vizin, sem Zsiros nem indult még ezen a versenyen, így már a pályabejárás is komoly kihívás lesz a számukra. Hogy a dolguk tovább nehezedje, Vizin most versenyez először Peugeot 207 S2000-essel, amelyet remélhetőleg még itthon ki tud próbálni. Nem akar fejjel a falnak futni, ezért az Ír Ralin biztonságos kezdést ígér.

VizinTeszt5

Vizin László: – Izgalmasnak ígérkezik az Ír Rali. Szeretek minden évben új versenyeket kipróbálni. 2014-ben a sors úgy hozta, hogy az első versenyünk új helyszínen lesz és új lesz az autó is, úgyhogy talán az idei legnagyobb kihívásunk elé nézünk a jövő héten, de pont ez a rali szépsége.

Próbáltam a pályáknak utánajárni, a YouTube-on mindent megnéztem, amit csak tudtam. Az látszik, hogy szűk, dobálós utakon rendezik a versenyt, ahol észnél kell lenni.

Most indulunk először a Peugeot Szuper–2000-essel. A Skoda S2000-esről szép emlékeim vannak, de biztos vagyok benne, hogy ezt az autót is újra meg kell tanulnom. Itthon szeretnénk egyszer tesztelni vele. Ettől függetlenül az igazi próba maga a verseny lesz, ezért óvatos kezdést tervezek és fokozatosan akarok gyorsulni.

Már a pályabejárásra is kijön velünk Tagai Robi, aki nagyon rutinos nemzetközi versenyeken. Ő lesz a csapatvezetőnk és a pályabejárás során is ott lesz velünk egy tartalék autóval, mert azt már megtanultam, hogy az Eb-n nem szabad egy autóval elkezdeni a tréninget.

Régen ültem versenyautóban és így, hogy beszélgetünk róla, egyre jobban viszket a tenyerem, úgyhogy már nagyon várom, hogy mehessek a Peugeot-val.

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:
április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)
június 19–21. Ypres Rali (Belgium)
szeptember 19–21. Ciprus Rali
október 23–25. Valais Rali (Svájc)*
november 6–8. Korzika Rali
*tartalék verseny

A csapat együttműködő partnerei: AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

 

További információk: vizinrally.wordpress.com

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.