Vizin: Jobb a Subaru, mint gondoltam

Fülig érő szájjal szállt ki Vizin László a Subaru Impreza R4-esből a Mecsek Rali előtti héten tartott teszten, és tele volt optimizmussal. A bajai versenyző 2001-ben versenyzett utoljára N csoportos Subaruval, majd két évig egy félig A-s változattal indult. Most ugyanaz a csapat készíti fel a Subaruját, amelyikkel 2003-ig tíz éven keresztül versenyzett.

Vizin László: – Nagyon jól sikerült a teszt, nagyon elégedett vagyok a Subaruval, ami jobb lett, mint gondoltam. Szintén nagyon jó érzés volt újra Leitgeb Jani csapatával dolgozni, akikkel korábban tíz évig versenyeztem.

– 2003-ban indultam utoljára N-es Subaruval. Akkor ugyan az A csoportba neveztünk, de az autó gyakorlatilag N-es volt. Azóta nagyon sokat fejlődött a technika. Ebben az autóban a szekvenciális váltó kivételével – amit még nem homologizáltak le – minden benne van. Nagyon jó beállításokat találtunk és nagyon elégedett vagyok vele.

– A régi N-esekhez köze sincs. Kanyarsebessége ugyan elmarad a Szuper–2000-esekétől, de a gyors részeken jobb. Száz felett szerintem a Subaru jobb, mint az S2000-es Polónk volt. Új kihívást jelent az autó, főleg, hogy a magyarok közül mi indulunk először R4-es Subaruval.

– Az R4-eseket a Szuper–2000-esekkel együtt a 2-es géposztályba sorolják, de senki se várja, hogy felvegyük velük a versenyt, viszont abban mindenki biztos lehet, hogy a szemét is ki fogjuk taposni az autónak.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.