Vizin: Két hét, két IRC-futam

Sűrű program vár Vizin Lászlóra és Zsiros Gáborra, akik augusztus végén és szeptember elején két héten belül két IRC-futamon, a Barum és a Mecsek Ralin állnak rajthoz. A felkészülést már a Barum Rali előtti héten megkezdték egy teszttel, amelyen a Volkswagen Polo Szuper–2000-es új fejlesztéseit is ki tudták próbálni, valamint a beállítások terén is nagyot léptek előre. A munkát azonban egy tragédia árnyékolta be.

Vizin László: – Sajnos a legutóbbi IRC-futamunk óta a csapatunk elveszítette egy tagját. Andreas Waldherr, aki a Volkswagen Polo S2000-esünket építette és akitől nagyon sok segítséget kaptunk, egy munkahelyi balesetben elhunyt. Ezúton is szeretnénk részvétünket nyilvánítani a családja és hozzátartozói számára.

– Az osztrák csapattal továbbra is nagyon jó viszonyban vagyunk. A Barum Ralira megkaptuk Andreas motorját, ami sokkal erősebb, nyomatékosabb, mint amivel a Jalta Ralin mentünk. Mind a két IRC-futamunkra eljön velünk a mérnökük és a szervizkamionjuk is, ami a tartalék alkatrészek szempontjából nagy segítség.

– A héten tartottunk egy hatvan kilométeres tesztet, ahova az osztrák Volkswagen Motorsporttól jött egy mérnök. Folyamatosan állítottunk az autón, minden alkalommal változtattunk rajta valamit. Jaltához képest egy centivel magasabbra emeltük a karosszériát, mert a Barum Rali pályái rosszabb minőségűek. Szerintem sokat léptünk előre az autó beállítása terén, bízom benne, hogy sokkal versenyképesebbek is leszünk.

– Mi kedden utazunk ki Csehországba, de navigátorom, Zsiros Gabika már Németországban van, ahol Turán Fricivel vesz részt a Deutschland Rali vb-futamon. Onnan nem is megy haza, hanem egyenesen Csehországba jön. A Barum Rali után két héttel lesz az idei harmadik IRC-futamunk, a Mecsek Rali, aminek nagyon örülök, mert sokkal jobb két héten belül újra autóba ülni, mint háromhavonta.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.