Vizin: Két hét, két IRC-futam

Sűrű program vár Vizin Lászlóra és Zsiros Gáborra, akik augusztus végén és szeptember elején két héten belül két IRC-futamon, a Barum és a Mecsek Ralin állnak rajthoz. A felkészülést már a Barum Rali előtti héten megkezdték egy teszttel, amelyen a Volkswagen Polo Szuper–2000-es új fejlesztéseit is ki tudták próbálni, valamint a beállítások terén is nagyot léptek előre. A munkát azonban egy tragédia árnyékolta be.

Vizin László: – Sajnos a legutóbbi IRC-futamunk óta a csapatunk elveszítette egy tagját. Andreas Waldherr, aki a Volkswagen Polo S2000-esünket építette és akitől nagyon sok segítséget kaptunk, egy munkahelyi balesetben elhunyt. Ezúton is szeretnénk részvétünket nyilvánítani a családja és hozzátartozói számára.

– Az osztrák csapattal továbbra is nagyon jó viszonyban vagyunk. A Barum Ralira megkaptuk Andreas motorját, ami sokkal erősebb, nyomatékosabb, mint amivel a Jalta Ralin mentünk. Mind a két IRC-futamunkra eljön velünk a mérnökük és a szervizkamionjuk is, ami a tartalék alkatrészek szempontjából nagy segítség.

– A héten tartottunk egy hatvan kilométeres tesztet, ahova az osztrák Volkswagen Motorsporttól jött egy mérnök. Folyamatosan állítottunk az autón, minden alkalommal változtattunk rajta valamit. Jaltához képest egy centivel magasabbra emeltük a karosszériát, mert a Barum Rali pályái rosszabb minőségűek. Szerintem sokat léptünk előre az autó beállítása terén, bízom benne, hogy sokkal versenyképesebbek is leszünk.

– Mi kedden utazunk ki Csehországba, de navigátorom, Zsiros Gabika már Németországban van, ahol Turán Fricivel vesz részt a Deutschland Rali vb-futamon. Onnan nem is megy haza, hanem egyenesen Csehországba jön. A Barum Rali után két héttel lesz az idei harmadik IRC-futamunk, a Mecsek Rali, aminek nagyon örülök, mert sokkal jobb két héten belül újra autóba ülni, mint háromhavonta.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program