Vizin kilencedik a Ciprus Ralin, 10-es rajtszámmal indul a Golden Stage Ralin

Az IRC szériaautó kupájának kilencedik helyén ért célba Vizin László és Zsiros Gábor, miután a Ciprus Rali első napján a kormányszervójuk romlott el, a másodikon pedig defektet kaptak. Vizin ennek ellenére pozitívan értékeli a versenyt és még pozitívabban az új Subaru Impreza R4-esét, amelynek ez volt az első futama. Sok idő nem marad a pihenésre, mert vasárnap tartják a Golden Stage Ralit, amely két, élőben közvetített szakaszból áll és nem kevesebb, mint 150 ezer euró pénzdíjat osztanak ki a helyezettek között. A Vizin–Zsiros párost nagy megtiszteltetés érte, hiszen 10-es rajtszámmal indulnak és az élő közvetítéshez használt több belső kamera közül az egyiket az ő Subarujukba szerelték be.

Vizin László: – Ma is elkerült minket a szerencse. Az első kör harmadik szakaszán defektet kaptunk, és jó tíz kilométert kellett így mennünk a murván. Ezzel meghiúsult az a tervünk, hogy egy kicsit feljebb kapaszkodjunk. Ennek ellenére nagyon tetszett a verseny. Nagy kihívás volt ezeken a pályákon versenyezni. Amilyen nehezek annyira élvezetesek is voltak.

– Az autó ma is tökéletesen viselkedett, nagy köszönet érte a szervizcsapatnak. Sem arról, hogy tegnap egy kő tönkretette a kormányszervonkat, sem pedig arról, hogy ma defektet kaptunk, nem a kocsi tehetett.

– Holnap folytatjuk a versenyzést a Golden Stage Ralin, amelyet az Eurosport élőben közvetít. Egy szenzációs pályát kell tejesíteni kétszer. Szerintem a leglátványosabb része az lesz, amikor egy hegygerincen megyünk. Attól tartok is egy kicsit, mert nagyon mélyre lehet leesni. Van rajta egy rész, amikor a sziklafal az egyik oldalról a másikra vált. Abban a szakaszban a rendező sem nagyon bízott, mert egy lassítót tettek be, hogy mindenki biztosan lefékezzen.

– 25-en indulunk a Golden Stage-en, amiből a tízes rajtszámot kaptuk, úgyhogy a mi autónkba is beszereltek egy fedélzeti kamerát, amiből élő képet lehet közvetítetni. Vasárnap mindenki tiszta lappal indul, nekünk is újra lehet bizonyítani. A célunk változatlanul az, hogy a szériaautók között az első ötben végezzünk.

A Golden Stage Rali élő közvetítése az Eurosporton:

november 6. vasárnap

  • 11:00–12:00 Golden Stage Rali 1. gyorsasági
  • 14:00–15:00 Golden Stage Rali 2. gyorsasági

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.