Vizin Laci bácsi és az autogramvadászok – shake down

Nem várt izgalmakat tartogatott az Ypres Rali shake downja, amit csütörtök este hét és éjfél között rendeztek. Először is az időjárás nem nagyon kedvezett a több ezer szurkolónak, akik pillanatok alatt 10–20 centit nőttek a cipőjükre ragadt sártól. A versenyzők számára pedig az jelentett megpróbáltatást, hogy a rendezők olyan hermetikusan lezárták a pályát, hogy versenyautóval is csak alig lehetett megközelíteni. A legnagyobb meglepetés viszont akkor érte Vizin Lászlót és Zsiros Gábort, amikor belga autogramvadászok szállták meg őket egy nem akármilyen fényképgyűjteménnyel, amely Vizin szinte teljes pályafutását felölelte.

Vizin László: – Tegnap (csütörtök) éjszaka rendezték a shake downt, és hogy a legfontosabbal kezdjem, minden rendben volt az autóval. Este hétkor világosban kezdődött és éjfélkor sötétben ért véget. Tudtunk menni olyan időpontba, amikor ma rajtolunk az utolsó gyorsaságin, így a fényviszonyokat is ki tudtuk próbálni és a lámpákat is be tudtuk állítani.

– A shake down elején hatalmas eső volt, azt hittem, hogy le is fújják a tesztet. Minden tiszta víz és sárfelhordás volt, de ez még kapóra is jött nekünk, mert ki tudtuk próbálni az autót ilyen körülmények között is. Kicsit körülményes volt a pálya megközelítése, mert a rendezők annyira lezártak mindent, hogy versenyautóval sem engedtek be, és egy órát bolyongtunk, mire találtunk egy szabad bevezető utat. Rengeteg néző jött ki, volt sörsátor, sültkolbász, úgyhogy nagyon jó volt a hangulat. Az eső sem tántorított el senkit, bár egyik-másik szurkoló nagyon viccesen nézett ki, a talpára ragadt ötven kiló sártól.

– Egy nagyon kellemes meglepetés ért minket. Két belga szurkoló odajött hozzánk, hogy autogramot szeretnének kérni, majd elővettek egy-egy albumot, amiben még a molos Subarumtól kezdve a Corolla WRC-men át az R2-es Fabiámig mindenről volt fényképük. Az egyik srácnak pedig külön albuma volt Zsiros Gabiról is. Azt mondták, hogy jártak Magyarországon is fényképezni.

– Este jóval egy óra után értünk a szállásunkra, ma reggelre sikerült kipihenni magunkat, lassan indulunk a szervizparkba, ami Ypres belvárosában, gyönyörű helyen van, este öt órakor pedig jöhet az éles verseny.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

 

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.