Vizin Laci bácsi jelenti a barna tehenekről és a lepkeváltóról

A Szardínia Rali második tréningnapja is tartogatott meglepetéseket Vizin Lászlónak és Doromby Zoltánnak. Szerdán csak azt konstatálták, hogy a pályák egy része nemzeti parkban van, ma viszont a bentlakókkal is találkoztak, és jó néhány barna tehenet kellett kerülgetniük a pályafelírás során. Időközben megérkezett az autó, valamint a Hondát építő JAS Motorsport mérnökei is. Mivel Szardínián egyedül Vizin indul R3-as Hondával, abban a kiváltságban van része, hogy az olasz csapat két mérnöke csak az ő autójával foglalkozik.

“Megismertük az összes pályát. Azt már tegnap is meséltem, hogy nagy részük nemzeti parkban van, de csak ma találkoztunk az ott lakó barna tehenekkel, amik a legnagyobb nyugalomban sétáltak a pálya közepén” – mondta Vizin László. “Ha a versenyen is így lesz, akkor okozhatnak majd egy-két meglepetést.

“A pályák minősége valahol a Veszprém és a Szombathely Ralik között van. Egy-két helyen láttunk már a pályabejáráson is nyomvályút, de nekem egyre jobban tetszenek. Szinte mindegyik hegyre megy fel, a rajttól ötszáz méter magasságig, majd a másik oldalon pedig visszajövünk a rajt szintjére. Sok a szerpentin, de vannak egyenes részek is, ahol szerintem simán megyünk majd 150-160-nal is. Nagyon sajnálom, hogy Magyarországon nincsenek ilyen adottságú pályák, mert már a tréning is nagyon élvezetes volt.”

” Ma megérkezett az autónk is. A JAS Motorsport hozta a 2010-es fejlesztésű féltengelyeket, amik vastagabb szárat kaptak, mint amit a teszten eltörtünk, úgyhogy emiatt nem kell aggódnunk. Most is két mérnök jött a JAS-tól, és mivel mi vagyunk az egyetlen (R3-as) Hondások, ezért csak velünk foglalkoznak. Mondhatjuk, hogy két gyári mérnököm van :)”

Kipróbálták az új lepkeváltót (a kormányra szerelt váltót), de a mérnök azt mondta, hogy még nem működik tökéletesen, úgyhogy inkább ne kísérletezzünk vele, így a szekvenciális váltóval indulunk. Biztos előnyösebb lett volna a lepkeváltó, mert elég sokat kell kapcsolgatni, és annak a működtetése kisebb erőt igényel, de szerintem, így is meg fogjuk oldani.”

Ma este tízre megyünk gépátvételre, holnap délelőtt pedig a shake downon kipróbálhatjuk az autót. Délután háromszáz kilométert autózunk Cagliariba, ott lesz péntek este a prológ, aztán szombat reggel száz kilométert visszaautózunk az első gyorsaságira. Lesz olyan etapunk, amikor hetven kilométert kell menni egy nyílegyenes úton, teljesen ingerszegény környezetben. Annak a végére jól be lehet aludni, úgyhogy a gyorsasági előtt majd megcsipkedjük magunkat.”

Holnap a prológ után jelentkezünk.”

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax