Vizin Laci bácsi jövőre R4-essel menne

Elégedett Vizin Laci bácsi idei IRC szereplésével, bár a két kiesését az olasz futamokon nagyon sajnálja. Két év alatt összesen nyolc IRC-futamon állt rajthoz az R3-as Honda Civic Type–R-rel, ami hibátlanul működött, ennek ellenére jövőre visszatérne a négykerékhajtású autóhoz.

– Tavaly negyedik lettél az IRC kétkerékhajtású bajnokságában, az idén ötödik. Mennyire vagy elégedett vele?

– Az eredménnyel maximálisan elégedett vagyok, az első ötben szerettem volna végezni, ezt sikerült megvalósítani. Az évünk viszont egy kicsit felemásra sikeredett. A Barum és a Ciprus Rali jól sikerültek. A két olasz versenyen viszont nagyon sajnálom a kiesésünket, főleg a Szardínia Ralin, ahol jó eredményt érhettünk volna el.

– Elég felemás volt a mezőny a versenyeken, a Barum és a Sanremo Ralin sokan voltatok A7-ben, Szardínián és Cipruson viszont kevesen.

– A Barumon és Sanremóban valóban nagyon erős volt a mezőny. Olaszországban szerintem nagyon nehéz felvenni a versenyt a helyiekkel, ennek ellenére érdemes oda elmenni, mert fantasztikusak a pályák és már csak a teljesítésük is nagy kihívást jelent. A Barum Ralin is sokan voltunk a kategóriában, de ott a helyismeret annyira nem számított. Szardínián és Cipruson valóban nem voltunk sokan, de azok is nagyon nehéz versenyek voltak. Tény viszont, hogy a Barum Ralin elért negyedik helyünk értékesebbnek érzem, mint a ciprusi másodikat.

– Lesz jövőre folytatás?

– Nekem nagyon tetszik az IRC, és ha csak rajtam múlik, akkor igen. Két évig mentünk a Hondával, ami tökéletesen működött, mindig csak az én hibámból kellett javítani, de most visszavágyom a négykerekes autóba. Jövőre szeretnék egy R4-essel versenyezni. Majdnem két évtizedig mentem négykerekes autóval, és például Cipruson nagyon hiányzott hogy az erőt nem tudtuk átvinni az útra. N4-es autóba nem szívesen ülnék vissza, a Szuper–2000 elérhetetlenül drága, de az R4 nagyon tetszik, azok már félig A-s autók.

– Az R4 és vele együtt a Szuper–2000 sokkal erősebb mezőnyt is jelent.

– És akkor már nem kell versenyezni? A Sanremo Ralin 38-an voltunk a kategóriánkban, többen, mint ahányan a Skót Ralin összesen rajthoz álltak. Én a versenyzésben legjobban a rajttól a célig tartó részt szeretem. Az eredmény másodlagos. Persze, ha van esélyünk arra, hogy jó eredményt érjünk el, akkor az is tud motiválni. Ciprusra például azzal a céllal utaztunk, hogy minél több pontot szerezzünk és minél jobb helyen végezzünk a bajnokságban. De ha mondjuk nem sikerült volna a célunk, és nem végzünk az év végén az első ötben, akkor sem történt volna semmi.

– Választottál már versenyt jövőre?

– A Mecsek Ralin mindenképpen szeretnék indulni. Nagyon örülök neki, hogy megkapták az IRC rendezést, és szerintem nagyon sokat fog lendíteni a magyar rali bajnokságon is. A Barum Ralin eddig kétszer mentem, van már némi tapasztalatom, az egy kézenfekvő verseny lenne. A többit még nem tudom. Lehet, hogy csak három versenyen tudunk indulni. Egy murvát még szívesen kipróbálnék.

 

Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Kuplung, szuperrally, de így is élveztük

Kalandos versenye volt Wirtmann Ferencnek és Kerekes Józsefnek a Salgó Rallyn. Az Országos Historic Rallybajnokság második futamán az első öt szakaszt megnyerték és vezették a versenyt, amikor elromlott a Ford Escort Mk II-es kuplungja, így a napi utolsó szakaszt ki kellett hagyniuk. Szombaton szuperrallyval visszaálltak, de a kihagyott gyorsasági miatt annyi büntetést kaptak, hogy az abszolút értékelésben a nyolcadik, D csoportban pedig az ötödik helyre tudtak felkapaszkodni.

Jó versenyt ígért Wirtmann Ferenc a Salgó Rallyra és a műszaki hibájuk ellenére is azt gondolja, nem tévedett az előrejelzéssel. 

„Tényleg jó verseny volt, jó pályákkal – mondja. – Ceredet nem kell bemutatni, az egyik legjobb magyar gyorsasági. Kazár rettentő gyors, bár most megnövelték a hosszát. A másik két pályát Katalinaknaként ismerjük. Elég durva, de igazi rally gyorsasági. Sok volt a murvafelhordás, a sár, verseny közben is esett az eső, mégis kevés defekt volt. Mi Jotival nagyon élveztük a pályákat. 

Az első öt gyorsaságit megnyertük, de már az elején probléma volt a kuplunggal, nem emelt ki. A hatodik szakaszon nem mertünk elrajtolni, mert ha bent maradunk a pályán, akkor vége a versenyünknek. Inkább bementünk a szervizparkba, ahol kicseréltük a kuplungot, így másnap folytatni tudtuk a versenyt.“

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A szuperrallyt azonban a historic szabálya komolyan bünteti. 

„A historic sajátos szabálya szerint, ha ez első nap kiesel, akkor az addigi eredményeidet törlik és a kategória utolsó idejét kapod, plusz kihagyott gyorsaságinként öt percet – vette át a szót Kerekes Joti. – Ez nekünk összességében több mint 15 perc büntetést jelentett, de legalább versenyben maradtunk. Mivel szuperrallyztunk, a megszerzett pontjainkat is felezik, így számításaink szerint három pontot kaptunk, ami még mindig több, mint ha kiesetünk volna.“

A verseny második napján, szombaton így már nem kellett sietnie a párosnak és előkerültek a használt gumik is. 

„Előszedtük az összes kopott gumit, amit egyébként versenyre már nem raktunk volna fel, és elhasználtuk őket – mondta Wirtmann. – Zagyvarónát mind a háromszor megnyertük. Szuhára nem voltak jók a széles gumik, de mivel gyakorlatilag nem számított az időeredményünk, fent hagytuk őket és azzal mentünk. Ott mind a kétszer kikaptunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Abszolútban 8., D csoportban 5., D3-as kategóriában pedig 4.-ek lettünk. Ennyit tudtunk kihozni a versenyből. A Mecsek Rally előtt át kell néznünk a kuplungot és a hidraulikát is. Amint megvan a hiba oka, tudjuk orvosolni. Remélem, a másik magyar klasszikus versenyen, Pécsen az eredményünk is jobb lesz. De ha csak annyira élvezzük Jotival, mint a Salgót, akkor már elégedettek leszünk.“ 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax