Vizin második a Ciprus Ralin, ötödik a bajnokságban

Pályafutása legjobb IRC-s eredményét megismételve a második helyen fejezte be a Ciprus Ralit Vizin László és Csökő Zoltán az IRC kétkerékhajtású értékelésében. Vizin ezzel 11-re gyarapította pontjai számát és a bajnokság ötödik helyén végzett. Azonban ezzel még nem értek a ciprusi versenyzés végére, hiszen vasárnap indulnak a Golden Stage Ralin, amelyet a Ciprus Rali rendezői kifejezetten az élő televíziós közvetítés kedvéért állítottak össze. Egyetlen 25 km-es pályából áll, amelyet kétszer kell megtennie a mezőnynek és az egész szakaszt élőben közvetíti az Eurosport.

„Nagyon nehéz verseny volt, de nagyon örülünk neki, hogy célba értünk, hogy másodikok lettünk a kétkerekes kupában és hogy ötödikek a bajnokságban” – mondta Vizin László. „Az utak borzasztó állapotban voltak és nehéz volt fejben is összerakni, hogy mész egy jó minőségű aszfaltos úton, aztán rákanyarodsz egy nagyon rossz murvára, majd a gyorsasági végén megint aszfalton mész.”

„Az idei négy IRC–futamomból kétszer kiestem, és most nagyon szerettem volna célba érni, úgyhogy az első körben mind a két nap óvatosan mentünk, a másodikat egy kicsit megnyomtuk. Az autó fantasztikusan viselkedett, semmi problémánk nem volt vele, ami óriási segítség egy ilyen nehéz versenyen.”

„Tegnap estére elfáradtam, de most egyáltalán nem érzek fáradságot, és várom a holnapi Golden Stage Ralit. Így gyakorlatilag három napot fogunk versenyezni egyhuzamban és egy vb-s távot teljesítünk, ami nagy kihívás.”

„Nagyon élveztem a versenyt” – vette át a szót Vizin navigátora, Csökő Zoltán. „A rajt előtt a HANS-os sisaktól tartottam egy kicsit, de az első percben megszoktam, és mivel sokkal stabilabban le tudod szorítani magad az ülésben, otthon is ilyet fogok használni.”

„A pályabejárás és az itinerírás komoly feladat volt. Két körből kellett felírnunk a pályákat, ráadásul egy jobbkormányos autóval tréningeztünk. Laci bácsi már elsőre elég pontos itinert diktált, amibe nem kellett sokat javítani. A rendezőktől kaptunk egy belsőkamerás felvételt a gyorsaságikról, ami arra jó volt, hogy miután felírtuk a pályákat még egyszer le tudtam ellenőrizni.”

„Rutinos vb-s és IRC-s navigátorok azt mondták, hogy nem lesz idő az itiner lemásolására, de én mégis bevállaltam, mert abból, amit az autóban írtam, nem biztos, hogy boldogultam volna.”

„A holnapi Golden Stage Ralira ugyanúgy felkészültünk, mint a Ciprus Rali két napjára, szeretnénk ott is jót autózni.”

Élő közvetítés az Eurosporton a Golden Stage Raliról:

November 7, vasárnap Love Ciprus Golden Stage Rali:

11:00–12:00 Golden Stage 1

14:00–15:00 Golden Stage 2

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért világbajnokok ellen bizonyított

Soha sem kellett még ennyi világ-, Európa- és olasz bajnok ellen bizonyítania Krózser Menyhértnek, aki pályafutása legerősebb mezőnyébe csöppent a WSK Super Master Series harmadik fordulóján. A Brilliant Driver Program versenyzője azonban cseppet sem illetődött meg, az időmérő csoportjában egy 5. hellyel tette le a névjegyét.

﹡ WSK Super Master Series – 3. futam, Franciacorta (Olaszország), 2024. február 16–18.

A KZ kategória a gokartversenyzés csúcsa, ahol nem ritka, hogy valaki akár húsz év tapasztalattal is versenyezzen. Éppen ezért szokták a kategóriát két csoportra, KZ-re és KZ2-re osztani. Előbbiben a rutinos, eredményes versenyzők indulnak – például a korábbi KZ2-es világ- és Európa-bajnokok –, míg a KZ2-t alapvetően utánpótlás kategóriának szánják. Ritkán versenyez egy mezőnyben a KZ és a KZ2, azonban ahol ezt megteszik, ott igazi tűzijátékot láthatnak a szurkolók.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

Ez történt Franciacortában, a WSK Super Master Series harmadik futamán, ahol rekordszámú, 85 fő nevezett KZ2-be (ez volt az összevont kategória neve). De nem csak sokan voltak, hanem erősek is, hiszen szokatlan módon több egykori világ-, Európa és olasz bajnok is rajthoz állt.

Krózser Menyhért, ahogyan megszokhattuk tőle, örült a kihívásnak és hogy a gokartversenyzés legjobbjaival mérheti össze tudását. Az időmérőn alaposan oda is tette magát és csoportjában 5., míg összesített értékelésben 15. lett.

Az előfutamok során kuplunghibával küzdött, ami miatt a rajtjai nem voltak tökéletesek, ennek ellenére három top 9-es eredményt ért el. A második előfutamban azonban kilökték, így ott utolsó helyen végzett. Ez eléggé rányomta a bélyegét a további szereplésére, hiszen ennek az egy mozzanatnak köszönhetően 15 helyet veszített az előfutamok során és a 29.-en jutott tovább.

Az elődöntőben és a döntőben fékhiba hátráltatta ugyan, de így is mind a kétszer – ahogy már megszokhattuk tőle – javított a pozícióján és végül a 25. helyen fejezte be a döntőt.

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

„Ez volt a legerősebb mezőny, amiben valaha versenyeztem – mondta Krózser Menyhért. – A franciacortai pályát ismerem és szeretem is, nagyon készültem erre a hétvégére.

Az időmérő jól sikerült. Ennyi világ- és Európa-bajnok között a 15. helyezés szerintem nagyon jó eredmény. Főleg, ha belegondolsz abba, hogy volt olyan ellenfelem, aki már akkor ebben a kategóriában versenyzett, amikor én elkezdtem gokartozni. Gondolhatod, hogy mekkora rutinjuk van, de éppen ezért volt nagy kihívás ellenük versenyezni.

Nagyon bosszantott, amikor a második előfutamban kilöktek, egy teljesen érthetetlen manőverrel. Ezzel sokat buktam, ha olyan eredményt tudtam volna elérni, mint a többi előfutamon, akkor a 14–15. helyen juthattam volna tovább.

Az előfutamokon kuplung problémám volt, ami a rajtnál hátráltatott, vasárnap pedig a fék nem működött rendesen.

Mindent egybevetve, úgy érzem, hogy a hétvégéből kihoztam a lehető legtöbbet, iszonyúan sokat lehet fejlődni ilyen ellenfelek között, ilyen harcias környezetben. Két hét múlva még jobb leszek.“

A WSK Super Master Series március 1–3-a között zárul Krózser Menyhért egyik kedvenc pályáján, Sarnóban.

Krózser Menyhért, BDP Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 85
Időmérő csoport: 5.
Időmérő: 13.
CE előfutam: 8.
CD előfutam: 34. (baleset miatt kiesett)
AC előfutam: 7.
BC előfutam: 9.
Előfutamok összesített: 29.
A Elődöntő: 14.
Elődöntő utáni összesített: 27.
Döntő: 25.

A Brilliant Driver Program együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program