Vizin második IRC-szezonjára készül

Második IRC szezonját kezdi meg Vizin László a június 4-6. között megrendezésre kerülő Szardínia Ralin. Az IRC kétkerékhajtású bajnokságában tavaly negyedik helyen végzett versenyző az idén is négy futamon áll rajthoz. Szardínia mellett a Barum, a Sanremo és a Ciprus Ralikon szurkolhatunk majd neki.

A négy versenyből hármat korábbi navigátorával, Zsiros Gáborral tervez, az elsőn azonban Doromby Zoltán olvassa majd az itinert, miután Zsiros jelenleg Turán Frigyessel a Portugál Rali vb-futamon vesz részt.

Az autó típusa maradt, hiszen az idén is egy R3-as Honda Civic Type–R-rel áll rajthoz, ám egy erősebb 2010-es fejlesztésű autót készít fel számára az Eurosol Rally Team. A Honda egyébként nem ismeretlen a magyar közönség számára, hiszen itthon a Pálinkás–Bagaméri kettős versenyez vele.

„Nagyon várom már a Szardínia Ralit, mert tavaly ősszel, a Skót Ralin ültem utoljára versenyautóban” – mondta Vizin László. „Csütörtökön teszteltünk, ami egy féltengelytörés miatt rövidre sikerült. Kb. hat kilométert mehettem az autóval, de így is nagyon tetszett.”

„A JAS Motorsport elküldte azokat a beállításokat, amiket Szardíniára javasol. Ehhez nem kellett hozzányúlnunk. Érezhető volt, hogy sokkal jobban húz alacsonyabb fordulatszám-tartományból, egy kicsit erősebb is, mint a tavalyi autónk volt, és nagyon jól viselkedett az ugratón. A hátulja jobban csúszkált, mint kellett volna, amin lehetett volna állítani, de ezt remélem, hogy kint a shake downon is meg tudjuk tenni.”

„Az első versenyen Doromby Zoli fog navigálni, akivel 2003-ban mentem utoljára, de tavaly kint volt velünk az Ypres Ralin, mint csapatvezető. Biztos vagyok benne, hogy maximálisan felkészül a versenyre, és észre sem fogjuk venni, hogy hét éve nem mentünk együtt.”

„A Szardínia Ralin először is szeretnénk célba érni. Ezen a versenyen még nem indultam, úgyhogy nincs tapasztalatom, de annál nagyobb kihívást jelent. Szeretnénk a kétkerekes bajnokságban pontokat szerezni, és az év végén megint egy olyan eredményt elérni, amire büszkék lehetünk.”

Vizin László 2010-es IRC-futamai:

június 4-6. Szardínia Rali

augusztus 27-29. Barum Rali

szeptember 23-25. Sanremo Rali

november 4-6. Ciprus Rali

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.