Vizin nagyot csattant, de versenyben van

A szériaautó kupa tizedik helyén zárta az első napot Vizin László és Zsiros Gábor a Horvát Rali Európa-bajnoki futamon. Csütörtök este még azon aggódott a csapat, hogy a gázpedál működjön, péntek reggel azonban az eső tréfálta meg Laci bácsit és csúszott neki a kőkorlátnak. Szerencsére azonban a csattanás nagyobb volt, mint a baj, így a nehezebbnek ígérkező szombati napon még csatába szállhatnak az Eb-pontokért.

vizin_horvat04 (Medium)

Vizin László: – Tegnap este azzal a céllal feküdtem le, hogy ma reggel szeretném hallani, hogy a gázadásnál felpörög a motor, más nem is érdekelt. A szervizcsapatunk új programot töltött fel az autóra, amivel ez a gázpedál problémánk megoldódott.

Reggel kimentünk a szervizparkból és etapon jött a hír, hogy a (mai) első gyorsaságin szakad az eső. Mára száraz időt jósolt a meteorológia és mi is azt az információt kaptuk, hogy száraz a pálya.

Vizin_Horv01 (Medium)

Eleinte nagyon csúszkált az autó, de aztán egész jól tapadt, úgyhogy egy kicsit elbíztam magam és az egyik kanyarban, amikor ötödikből húztam vissza négyesbe, megúszott a hátulja. Annyit tudtam tenni, hogy ráhúztam a kéziféket, hogy ne frontálisan menjünk neki a kőkorlátnak.

Háttal csúsztunk bele, hatalmasat csattant és meg voltam győződve róla, hogy itt a versenyünk vége. Gondoltam, megpróbálunk félreállni. Beindítottam a motort, működött, egyest kapcsoltam, az is működött. Egy kilométert mentünk óvatosan, azt hallottam, hogy nincs jó hangja, de működött. A gyorsasági végén láttuk, hogy a hátsó futóművünk elmozdult előre és a kipufogót is összenyomtuk.

vizin_horvat05 (Medium)

A szerviz megint megoldotta a problémát és a második körre tökéletes autót kaptunk. Elég régen ültem utoljára a Subaruban, úgyhogy ez a második kör volt az, amikor visszaszoktam végre. Az ütközés eléggé elvette az önbizalmamat, amit szép lassan kell újraépíteni.

A szériaautó kupában tizedikek vagyunk, ami ahhoz képest, hogy kétszer is kieshettünk volna, ragyogó eredmény. Megpróbálunk holnap gyorsulni, de ez nem lesz könnyű feladat, hiszen a holnapi pályák nehezebbek lesznek a maiaknál, ráadásul holnapra változékony időt jósoltak, úgyhogy jöhet még bármi is. Nem indult jól számunkra a verseny, de remélem, a befejezés jobb lesz.

vizin_horvat02 (Medium)

A Horvát Rali szombati programja:
GY8 Butoniga 1 (14,97 km) 9:59
GY9 Buzet 1 (14,52 km) 10:22
GY10 Salteria 1 (29,88 km) 10:55
GY11 Butoniga 2 (14,97 km) 13:23
GY12 Buzet 2 (14,52 km) 13:46
GY13 Salteria 2 (29,88 km) 14:19
GY14 Porec (1,7 km) 16:30

A Rali-Európa-bajnokság szériaautó kupa állása, versenyzők:
1. Orsák 117, 2. Aigner 99, 3. Bonnefis 95, 4. Tempestini 48… 13. Vizin 31

A Rali-Európa-bajnokság szériaautó kupa állása, navigátorok:
1. Heigl 99, 2. Fournier 95, 3. Smeidler 67, 4. Kostka 50, 7. Zsiros 40

A csapat együttműködő partnerei:
AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.