Vizin négy Eb-futamon indul Peugeot 207 S2000-essel

Kategóriát és autót is vált Vizin László és Zsiros Gábor az idén, és egy Peugeot 207 Szuper–2000-essel állnak rajthoz négy Európa-bajnoki futamon. Első versenyük az Ír Rali lesz áprilisban, amelyen még nem szerepeltek, majd júniusban és szeptemberben két jól ismert futam, az Ypres és a Ciprus Rali következik, végül pedig novemberben a Korzika Rali. A svájci Valais Rali pedig tartalék versenyként szerepel a páros naptárába.

Vizin és Zsiros az idén kezdik hatodik (közös) nemzetközi szezonjukat – négy évig az IRC-n, majd annak utódján, az Eb-n indultak. Korábban R3-as Hondával, R4-es Subaruval és Szuper–2000-es Volkswagennel, valamint Skodával is versenyeztek. Legjobb eredményüket a 2012-es Jalta Ralin érték el, ahol abszolút harmadik helyen végeztek.

Vizin_Horvat_D1

Vizin László: – Szerettünk volna az idén autót váltani. Tavaly nagyon jól felkészített R4-es Subaruval versenyeztünk, aminek egészen addig nem volt semmi baja, amíg félre nem váltottam, vagy neki nem mentünk a szalagkorlátnak, de a H kapcsolású váltóra nekem már nem áll rá a kezem. Ezért az idén mindenképpen szekvenciális váltójú autóval akartam indulni. Szóba került R5-ös is, de végül a Tagai Racing Technologytól nagyon jó ajánlatot kaptunk egy Szuper–2000-es Peugeot-ra, így ezt választottuk.

Ezzel az autóval gyakorlatilag csak abszolútban értékelnek, az idén pedig úgy tűnik, hogy nagyon sok tehetséges és gyors fiatal versenyző indul, akik valószínűleg nem fognak megijedni attól, hogy mi is kategóriatársak leszünk, de nekem mindig nagy motivációt jelent, ha a fiatalok ellen versenyezhetek. Mindegyik versenyen az a célunk, hogy pontot szerezzünk. Ez a mezőnytől is függ, de úgy gondolom, hogy nem elérhetetlen cél.

Négy versenyt néztünk ki. Az első az Akropolisz Rali lett volna, de az egybeesik a Miskolc Ralival, ahol (Zsiros) Gabika indul, így nagy merészen az Ír Ralit választottuk helyette. Itt még nem jártunk, és ahogy hallom, nagyon speciális, nehéz verseny, ami éppen elég indok arra, hogy kipróbáljuk. Ezt két jól ismert verseny követi; az Ypres és a Ciprus Ralin is több alkalommal indultunk már, ott nagy előnyünk lesz a helyismeret. A szezont a Korzika Ralin szeretnénk befejezni, ami szintén híresen nehéz verseny. Tavaly indultunk rajta, és nagyon tetszett, már akkor eldöntöttem, hogy az idén visszamegyünk. Ha valamelyik verseny nem jönne össze, akkor a Valais Rali a tartalék futamunk, ahol tavaly szintén indultunk már.

Nagyon örülök neki, hogy egyre több magyar versenyző vág neki az Eb-nek és egyre több fiatal is kipróbálja itt magát. Remélem, az idén is szép nemzetközi eredményeket érnek el a magyar versenyzők.

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:
április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)
június 19–21. Ypres Rali (Belgium)
szeptember 19–21. Ciprus Rali
október 23–25. Valais Rali (Svájc)*
november 6–8. Korzika Rali
*tartalék verseny

A csapat együttműködő partnerei:
AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.