Vizin négy Eb-futamon indul Peugeot 207 S2000-essel

Kategóriát és autót is vált Vizin László és Zsiros Gábor az idén, és egy Peugeot 207 Szuper–2000-essel állnak rajthoz négy Európa-bajnoki futamon. Első versenyük az Ír Rali lesz áprilisban, amelyen még nem szerepeltek, majd júniusban és szeptemberben két jól ismert futam, az Ypres és a Ciprus Rali következik, végül pedig novemberben a Korzika Rali. A svájci Valais Rali pedig tartalék versenyként szerepel a páros naptárába.

Vizin és Zsiros az idén kezdik hatodik (közös) nemzetközi szezonjukat – négy évig az IRC-n, majd annak utódján, az Eb-n indultak. Korábban R3-as Hondával, R4-es Subaruval és Szuper–2000-es Volkswagennel, valamint Skodával is versenyeztek. Legjobb eredményüket a 2012-es Jalta Ralin érték el, ahol abszolút harmadik helyen végeztek.

Vizin_Horvat_D1

Vizin László: – Szerettünk volna az idén autót váltani. Tavaly nagyon jól felkészített R4-es Subaruval versenyeztünk, aminek egészen addig nem volt semmi baja, amíg félre nem váltottam, vagy neki nem mentünk a szalagkorlátnak, de a H kapcsolású váltóra nekem már nem áll rá a kezem. Ezért az idén mindenképpen szekvenciális váltójú autóval akartam indulni. Szóba került R5-ös is, de végül a Tagai Racing Technologytól nagyon jó ajánlatot kaptunk egy Szuper–2000-es Peugeot-ra, így ezt választottuk.

Ezzel az autóval gyakorlatilag csak abszolútban értékelnek, az idén pedig úgy tűnik, hogy nagyon sok tehetséges és gyors fiatal versenyző indul, akik valószínűleg nem fognak megijedni attól, hogy mi is kategóriatársak leszünk, de nekem mindig nagy motivációt jelent, ha a fiatalok ellen versenyezhetek. Mindegyik versenyen az a célunk, hogy pontot szerezzünk. Ez a mezőnytől is függ, de úgy gondolom, hogy nem elérhetetlen cél.

Négy versenyt néztünk ki. Az első az Akropolisz Rali lett volna, de az egybeesik a Miskolc Ralival, ahol (Zsiros) Gabika indul, így nagy merészen az Ír Ralit választottuk helyette. Itt még nem jártunk, és ahogy hallom, nagyon speciális, nehéz verseny, ami éppen elég indok arra, hogy kipróbáljuk. Ezt két jól ismert verseny követi; az Ypres és a Ciprus Ralin is több alkalommal indultunk már, ott nagy előnyünk lesz a helyismeret. A szezont a Korzika Ralin szeretnénk befejezni, ami szintén híresen nehéz verseny. Tavaly indultunk rajta, és nagyon tetszett, már akkor eldöntöttem, hogy az idén visszamegyünk. Ha valamelyik verseny nem jönne össze, akkor a Valais Rali a tartalék futamunk, ahol tavaly szintén indultunk már.

Nagyon örülök neki, hogy egyre több magyar versenyző vág neki az Eb-nek és egyre több fiatal is kipróbálja itt magát. Remélem, az idén is szép nemzetközi eredményeket érnek el a magyar versenyzők.

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:
április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)
június 19–21. Ypres Rali (Belgium)
szeptember 19–21. Ciprus Rali
október 23–25. Valais Rali (Svájc)*
november 6–8. Korzika Rali
*tartalék verseny

A csapat együttműködő partnerei:
AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program