Vizin negyedszer indul a Ciprus Ralin

Idei első Eb-pontjait szeretné megszerezni Vizin László és Zsiros Gábor a Ciprus Ralin, amelyen immáron negyedik alkalommal vesznek részt.

Vizin_Ypres3350

 

Eddig a pontszerzés Cipruson mindig sikerült Vizinnek, hiszen 2010-ben Honda Civickel a kétkerékhajtású mezőny harmadik helyén végzett, 2011-ben Subaru Impreza R4-gyel a szériaautó értékelés nyolcadik helyét szerezte meg, 2012-ben pedig Skoda Fabia S2000-essel abszolút értékelésben lett kilencedik.

Vizin_Ypres2789

Az idén nehéz dolga lesz a Peugeot 207 S2000-essel, hiszen komoly mezőny gyűlt össze. A verseny különlegessége, hogy ez az egyetlen Eb-futam, ahol a gyorsasági szakaszokon belül egyaránt szerepel murva és aszfalt is.

Vizin_Ypres2341

Mivel végig murvafutóművel és murvagumival kell versenyezni, elég nehéz az aszfaltos féktávokat belőni. Esett már emiatt árokba Európa-bajnok is az első gyorsasági első komolyabb kanyarjában.

AUTO - ERC YPRES RALLY 2014

Vizin László: – Háromszor indultunk már Cipruson, de ez nem jelent semmit. Ahogy itthonról meg tudom ítélni a szakaszokat, a 2010-es pályák közül lesz egy, amin már mentünk, de őszintén szólva erre sem nagyon emlékszem.

VizinIr10

Az első napi 132 kilométer gyorsaságiból 70 kilométer lesz aszfalt. Szinte mindegyik gyorsaságin van a murva mellett aszfaltos betét is. Ez komoly nehézséget okoz, murvára puha futómű és puha gumi kellene, az aszfaltra pedig kemény gumi és kemény futómű. Valahol a kettő kompromisszumát kell választani, ami azt jelenti, hogy sem az aszfaltra, sem a murvára nem lesz ideális az autó.

VizinIr09

Ráadásul nagyon kell vigyázni, mert az aszfaltos szakaszokon gyorsan el lehet koptatni a murvagumit. Arról nem is beszélve, hogy csak itt, Cipruson fordul elő, hogy murvagumival kell aszfalton féktávot venni, ebben szerintem senkinek sincs rutinja. Nagyon komoly kihívás lesz a verseny mindenki számára.

VizinIr08

Ennek ellenére nagyon szeretem Ciprust, kellemes az idő, nagyon barátságosak az emberek és eddig mindig jól is szerepeltünk. Nagyon szeretnék pontot szerezni, ami azonban nem lesz könnyű feladat ilyen erős mezőnyben, de minél több ellenfelünk van, annál jobban motivál minket.

Az Ypres Rali első gyorsaságija óta nem ültem az autóban, azt tervezzük, hogy a shake downon minél többet megyünk vele, és utána egy kicsit óvatosabban kezdünk.

VizinIr07

A Ciprus Rali programja

1. szakasz

2014. szeptember 19.

GY 1 Super Special Stage (5,98 km) 17:36

2014. szeptember 20.

Szerviz A – Nicosia (15 perc) 8:32

GY 2 Kotsiatis 1 (15,27 km) 9:20

GY 3 Lythrodontas 1 (21,57 km) 10:03

GY 4 Lefkara 1 (17,94 km) 11:01

GY 5 Klavdia 1 (11,42 km) 12:09

Szerviz B – Nicosia (30 perc) 13:29

GY 6 Kotsiatis 2 (15,27 km) 14:32

GY 7 Lythrodontas 2 (21,57 km) 15:15

GY 8 Lefkara 2 (17,94 km) 16:13

GY 9 Klavdia 2 (11,42 km) 17:21

Flexi Szerviz C – Nicosia (10 perc) 18:21

1. szakasz összesen: 138,38 km

VizinIr04

2. szakasz

2014. szeptember 21.

Szerviz D – Nicosia (15 perc) 8:47

GY 10 Tseri 1 (14,25 km) 9:25

GY 11 Asinou 1 (11,52 km) 10:53

GY 12 Xerarkaka 1 (21,05 km) 11:31

Szerviz E – Nicosia (30 perc) 13:26

GY 13 Tseri 2 (14,25 km) 14:19

GY 14 Asinou 2 (11,52 km) 15:47

GY 15 Xerarkaka 2 (21,05 km) 16:25

Szerviz F – Nicosia (10 perc) 18:03

2. szakasz összesen: 93,64 km

A verseny teljes távja: 232,02 km

DAY1_004 (Large)

A Vizin–Zsiros páros idei tervezett versenyei:

április 17–19. Ír Rali (Circuit of Ireland)

június 19–21. Ypres Rali (Belgium)

szeptember 19–21. Ciprus Rali

november 6–8. Korzika Rali

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., EURONET, HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL, DC GÉPSZER KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., MICROTERV, EKÁBEL, SECURITY.HU, NET’54 ÜZLETI KOMMUNIKÁCIÓ, PROMÉTEUSZ 82 KFT, KAPOLCSI BENZINKÚTÜZEMELTETÉS, BARBAT 2000 BT., NARTHEX 2000 KFT., VIKIV VÍZÜGYI KIVITELEZŐ KFT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.