Vizin ötödik a Kanári-szigetek Ralin

A szériaautó-értékelés ötödik helyét szerezte meg Vizin László és Zsiros Gábor a Kanári-szigetek Ralin, amellyel 16 Eb-ponttal lettek gazdagabbak. Vizin ezzel a szériaautó-kupa 12. helyén áll, míg Zsiros (Turán mellett szerzett pontjaival együtt) a navigátorok kupájában 25 ponttal a hetedik helyet foglalja el. A páros ennek ellenére nem volt teljesen elégedett, hiszen Vizin a verseny első napján egy rossz kapcsolással tönkretette a Subaru váltóját, így szinte az egész versenyt utcai váltóval teljesítették, amellyel az autó kigyorsítása és fékezése is messze elmaradt a versenyváltóval nyújtott szinttől.

Vizin_esp_12 (Medium)

Vizin László: – Nagyon jó verseny volt a Kanári-szigetek Rali, jó pályákkal, kellemes környezetben, örülök neki, hogy eljöttünk. Sajnos a verseny nem úgy alakult, ahogy elterveztük. Pénteken ötödikből negyedikbe váltva véletlenül kettest kapcsoltam, amivel lefogaztam a differenciálművet. Mivel csak utcai tartalék váltónk volt, ezzel kellett végig versenyeznünk, ami kigyorsításnál és fékezésnél is hátrányt jelentett.

Ettől függetlenül megpróbáltunk olyan gyorsan menni, ahogyan csak tellett tőlünk. Arra persze nem volt esélyünk, hogy a kategória ellenfeleket utolérjük, de nagyon sok hasznos tapasztalatra tettünk szert az autó viselkedésével kapcsolatban. A következő versenyünk a Korzika Rali lesz, ahol ötször ennyi kanyar van, arra is nagyon jó felkészülés volt ez a verseny.

Vizin_esp_16 (Medium)

Az ötödik helyezésünkkel természetesen elégedett vagyok, bár ez most nem annyira rajtunk múlott, de így is értékes pontokat szereztünk. Nagy dolognak tartom, hogy mind a három magyar autó célba ért egy ilyen nehéz versenyen, ahol könnyű volt hibázni. Robert Kubicának is nagy szerencséje volt, mert ha a korlát nem fogja meg, akkor nagyon mélyre esett volna.

A Kanári-szigetek Rali szériaautó-értékelés végeredménye:

1. Andreas Aigner–Jurgen Heigl, Subaru Impreza STI R4, 2:31:21,7

2. Germain Bonnefis–Olivier Fournier, Renault Mégane RS, +1:40,2

3. Robert Consani–Tibo Gorczyca, Renault Mégane RS, +5:06,9

4. Alex Pais–Oriol Julia, Mitsubishi Lancer EVO X, +7:43,5

5. Vizin László–Zsiros Gábor, Subaru Impreza STI R4, +16:26,1

Vizin_esp_13 (Medium)

A csapat együttműködő partnerei: AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT., SYGNUS KFT., IS INTERNATIONAL LTD., DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT., GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT., TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.