Vizin Polo Szuper–2000-essel indul az IRC-n

Harmadik IRC-szezonját kezdi Vizin László és Zsiros Gábor, akik az elmúlt két évben a kétkerékhajtású kupában szerepeltek, az idén azonban visszatérnek a négykerékhajtáshoz, és egy Szuper–2000-es Volkswagen Polóval állnak rajthoz. Első versenyük a Jalta Rali lesz Ukrajnában, de láthatjuk őket a Barum, a Mecsek és a Ciprus Ralin is.

Vizin László: – Az idén mindenképpen szerettem volna visszatérni a négykerékhajtáshoz. Az első gondolatom az volt, hogy egy R4-es Subaruval indulunk az IRC-n, de nagyon sokat késik az autó fejlesztése.

– Viszont kaptunk egy nagyon jó ajánlatot Puskádi Jánostól a Volkswagen Polo S2000-esre. Erről az autóról tudni kell, hogy nem gyári fejlesztésű, és 2008-ban készült. Biztosan nem lehet vele felvenni a versenyt a gyári Skodák vagy Peugeot-k ellen, de nekem sincs olyan illúzióm, hogy Hänninennel vagy Neuville-lel fogok versenyezni az első helyért. Viszont lényegesen olcsóbb a Polo, mint bármelyik S2000-es és biztos vagyok benne, hogy ez az autó is nagy élményt jelent majd.

– A héten teszteltünk, és próbáltunk minél jobb alapbeállítást találni, ami szerintem sikerült. Nagyon tetszik az autó, jó a féke, a kanyarsebessége és nagyon élvezetesen lehet vele közlekedni.

– Az első versenyünk a jövő héten, a Jalta Rali lesz. Ezen kívül a Barum, a Mecsek és a Ciprus Ralin indulunk. A Barumon már kétszer voltunk, lesz helyismeretünk, ami szerintem nagyon fontos. A Mecsek abszolút hazai verseny, és nagyon jó lesz két év után újra itthon menni. A Ciprus Rali pedig tavaly nagyon tetszett.

– A Volkswagen gyár nem nevezett az IRC-re, ezért mi nem is szerezhetünk pontot, de úgy gondolom, hogy a nagyon jó versenyek és az erős mezőny miatt így is megéri rajthoz állnunk.

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program