Vizin Polo Szuper–2000-essel indul az IRC-n

Harmadik IRC-szezonját kezdi Vizin László és Zsiros Gábor, akik az elmúlt két évben a kétkerékhajtású kupában szerepeltek, az idén azonban visszatérnek a négykerékhajtáshoz, és egy Szuper–2000-es Volkswagen Polóval állnak rajthoz. Első versenyük a Jalta Rali lesz Ukrajnában, de láthatjuk őket a Barum, a Mecsek és a Ciprus Ralin is.

Vizin László: – Az idén mindenképpen szerettem volna visszatérni a négykerékhajtáshoz. Az első gondolatom az volt, hogy egy R4-es Subaruval indulunk az IRC-n, de nagyon sokat késik az autó fejlesztése.

– Viszont kaptunk egy nagyon jó ajánlatot Puskádi Jánostól a Volkswagen Polo S2000-esre. Erről az autóról tudni kell, hogy nem gyári fejlesztésű, és 2008-ban készült. Biztosan nem lehet vele felvenni a versenyt a gyári Skodák vagy Peugeot-k ellen, de nekem sincs olyan illúzióm, hogy Hänninennel vagy Neuville-lel fogok versenyezni az első helyért. Viszont lényegesen olcsóbb a Polo, mint bármelyik S2000-es és biztos vagyok benne, hogy ez az autó is nagy élményt jelent majd.

– A héten teszteltünk, és próbáltunk minél jobb alapbeállítást találni, ami szerintem sikerült. Nagyon tetszik az autó, jó a féke, a kanyarsebessége és nagyon élvezetesen lehet vele közlekedni.

– Az első versenyünk a jövő héten, a Jalta Rali lesz. Ezen kívül a Barum, a Mecsek és a Ciprus Ralin indulunk. A Barumon már kétszer voltunk, lesz helyismeretünk, ami szerintem nagyon fontos. A Mecsek abszolút hazai verseny, és nagyon jó lesz két év után újra itthon menni. A Ciprus Rali pedig tavaly nagyon tetszett.

– A Volkswagen gyár nem nevezett az IRC-re, ezért mi nem is szerezhetünk pontot, de úgy gondolom, hogy a nagyon jó versenyek és az erős mezőny miatt így is megéri rajthoz állnunk.

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.