Vizin újabb IRC-pontokért megy Ciprusra

IRC-pontjait szeretné gyarapítani Vizin László és Zsiros Gábor a sorozat szezonzáróján, a Ciprus Ralin. A magyar páros a Jalta Ralin elért harmadik helyért járó 15 ponttal jelenleg a bajnokság 23. helyén áll, ám egy jó szerepléssel nem elérhetetlen számukra, hogy az év végén akár az első tízben is végezzenek. Ehhez legalább 12 pontot kell gyűjteniük, amihez a verseny dupla szorzója miatt a hetedik vagy annál jobb helyezés szükséges.

Vizin László: – Elég rangos lesz a mezőny a Ciprus Ralin, ami nem csak az IRC-nek, hanem a Közel-Kelet-bajnokságnak is része. Velünk együtt nyolc olyan Szuper–2000-es autó nevezett, amelyet értékelnek az IRC-ben, de én nem írnám le az R4-es mezőnyt sem, ahol szintén nagyon gyors versenyzők állnak rajthoz.

Nagyon szeretnénk az első tízben végezni és a Jalta Rali után újra IRC-pontot szerezni. A legjobb lenne, ha az első hétben lennénk, mert akkor van esélyünk arra, hogy a bajnokságban az első tízbe kerüljünk, ami óriási dolog lenne a számunkra.

Tavaly indultunk ezen a versenyen, ahogy az idei térképet néztem, egy új pálya van, a többi a tavalyihoz hasonló, legfeljebb a rajtot és a célt helyezték át máshová. Mindenképpen előny lesz, hogy másodszorra indulunk a versenyen, de a Ciprus Raliról tudni kell, hogy nem sok egyenes van benne, és annyira kell koncentrálni a kanyarokra, hogy nem nagyon tudsz megjegyezni belőle semmit, csak itinerből lehet versenyezni.

Nagyon örülök neki, hogy nem csak mi képviseljük Magyarországot, hanem még két páros. A 37 nevezőből hárman vagyunk magyarok, ami egyben azt is jelenti, hogy a hazaiakat leszámítva Magyarországról indulnak a legtöbben. Erre pedig büszkék lehetünk.

Mi hétfőn fogunk kiutazni, az autónk már úton van. A Sanremo Rali után, ahol Puskádi Jani indult vele, két napja volt a csapatnak, hogy felkészítsék, múlt héten, pénteken hajózták be és ma, (szombaton) érkezik meg. Az idén is lesz ciprusi segítségünk Széchényi Zoli személyében, aki kint él, nagyon szereti a ralit, és tavalyi is sokat segített a helyismeretével. Többek között a hajóról is ő fogja átvenni a versenyautót és szervizautót.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.