Vizin újra IRC-pontszerző

A nyolcadik helyen végzett Vizin László és Zsiros Gábor az IRC-sorozat utolsó állomásán, a Ciprus Ralin, amellyel a dupla szorzó miatt nyolc pontot szereztek. Ezzel a Jalta Ralin elért harmadik helyezésük után az idén másodszor szereztek IRC-pontot. Számításaink szerint Vizin László a vezetők bajnokságában 23 ponttal a bajnokság 16. helyén végezett.*

Vizin László: – Úgy vágtunk neki a versenynek, hogy ha az első tízben végzünk és újra IRC-pontot szerzünk, akkor az már nagyon szép eredmény. Volt egy titkos vágyunk, hogy az első hétbe kerüljünk, mert akkor a bajnokság első tíz helye körül végezhettünk volna. Ettől a céltól egy helyezéssel elmaradtunk, nyolcadikok lettünk, de én így is nagyon elégedett és boldog vagyok.

Ma két feladatunk volt: Harry Huntot kellett megelőznünk és biztonsággal célba kellett érnünk. Mind a két feladatot teljesítettük. Egy ciprusi versenyző kiesett előlünk, így lettünk nyolcadikok.

Nagyon kemény verseny volt. Ilyen pályákon két nap alatt 260 km gyorsasági szakaszt teljesíteni komoly feladat. Fizikailag is nagyon fárasztóak a pályák, de hát éppen ez okozta a kihívást. A Szuper–2000-es mezőny nagy része már az első nap elhullott, de így is megmaradt Al-Attiyah, Mikkelsen és Wiegand, akik nagyon jó és nagyon gyors versenyzők, velük nem tudom és nem is akarom felvenni a versenyt. Rajtuk kívül az N-es mezőny is erős volt, Arai, Nikara, Kremer szenzációsan mentek. Nagyon jó volt ilyen erős mezőnyben versenyezni, mert igazán így tudod megmérettetni magad.

Nem csak a versennyel, az egész szezonnal elégedett vagyok. Már az is nagy dolog volt a számomra, hogy egy Szuper–2000-es autóban ülhettem. A Skoda Fabiával minden egyes métert nagyon élveztem. Szenzációs autó, a három verseny alatt egyetlen egyszer sem volt vele semmi problémánk.

Kétszer szereztünk IRC-pontot az idén, azt hiszem, ennél többet nem is kívánhattam volna.

*Az IRC hivatalos honlapján lévő bajnokság állása hibás, a bajnokság végső sorrendjének hivatalos megerősítése a sajtóanyag kiküldéséig nem történt meg.

Eurosport TV-közvetítés a Ciprus Raliról
november 4, vasárnap 23:00–23:30 2. nap összefoglaló
november 6, kedd 23:45–00:15 Inside IRC magazin
november 7, szerda 23:45–00:15 Inside IRC magazin ismétlése

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT., MEVI KFT. SYGNUS KFT, IS INTERNATIONAL LTD.,DC GÉPSZER KFT., RUTIN KFT.GD GÉP ÉS DARU KFT., H-ITB KFT. TR CONSULT KFT., KNIPL KFT., PAKET007 KFT., 92LETICIA BT., HUMANSOFT KFT.

További információk: vizinrally.wordpress.com

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.