Vizin újra itthon

Három év szünet után újra hazai pályán versenyez Vizin László, aki a Mecsek Ralin régi-új-beugró navigátorával, Csökő Zoltánnal áll rajthoz. Állandó IRC-navigátora, Zsiros Gábor ugyanis a pécsi futamon Turán Frigyesnek olvassa majd az itinert. Csökő Zoltán nem ismeretlen Vizin László számára, hiszen tíz évvel ezelőtt már versenyeztek együtt. Tavaly a Ciprus Ralin szintén Csökő ugrott be egy versenyre, aki Vizin idei két IRC-futamán mint csapatvezető vett részt.

Vizin László: – Jó volt újra hazai pályán tréningezni. Kicsit furcsa is volt, hogy tudok beszélgetni a sportbírókkal és ismerős versenyzőkkel találkozunk. A Mecsek Rali számomra hazai verseny, nagyon örülök neki, hogy újra itt versenyezhetünk. Amikor legutóbb indultam a Mecsek Ralin, akkor az abszolút második helyen végeztem, ezt most aligha tudjuk megismételni.

– A pályabejárást egy kicsit elhúzta a rendező. Ma két pályát kétszer tréningeztünk le. Ha nem alszunk be, akkor akár három óra alatt is végezhettünk volna vele. A Jalta Ralin az egész pályabejárást biztosan egy nap alatt bonyolították volna le.

– Brutális mennyiségű lassító és kigumizás van a pályán. Kíváncsi vagyok rá, hogy lesz-e mindegyik mellett sportbíró. Nagyon hosszú és nagyon nehéz versenyre számítok. Nagyon észnél kell lenni, ha valaki célba akar érni.

Csökő Zoltán: – Nagyon örülök neki, hogy újra Vizin Laci bácsival versenyezhetek. Az összeszokással nem volt gond. A tavalyi Ciprus Rali nincs olyan messze. Az idén pedig Laci bácsi mind a két IRC-futamán ott voltam, mint csapatvezető.

– Aki ismer, az tudja rólam, hogy Subaru-mániás vagyok, de a Volkswagen Polót is ugyanúgy élveztem volna. Mindenesetre az autóváltás izgalmasabbá teszi a dolgot. Nagyon örülök annak is, hogy újra Leitgeb Jani csapatával dolgozhatunk együtt. Amikor tíz éve Laci bácsival versenyeztünk, akkor is ők készítették fel az autónkat.

– A pályákkal szerintem nem lesz gond. Most csak kétszer tréningeztünk le őket, de Laci bácsi is és én is mentünk már rajta vagy „négyszázszor”.

A csapat együttműködő partnerei:

AXIÁL KFT., HÓD-MEZŐGAZDA ZRT., VALKON 2007 KFT., MANAX, KAMARÁS-DUNA KFT.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.