Wirtmann a helyi fűszeres ellen versenyzett

Idei legnehezebb versenyén vett részt Wirtmann Ferenc és Barna György az olaszországi Udine környékén megrendezett Alpi Orientali Ralin, amely a CEZ mellett Európa- és olasz bajnoki futam is volt. A verseny nehézségére és különlegességére jellemző, hogy az első 25-ben mindössze öt külföldi páros szerepelt. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott magyar kettős az abszolút 23. és a C3-as kategória ötödik helyét szerezte meg, amellyel 32 pontra növelte előnyét a bajnokságban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„Életem egyik legnehezebb versenye volt az Alpi Orientali” – mondta Wirtmann Ferenc. „Egyrészt a pályák nagyon szűkek, vagy sziklafal, vagy szakadék, vagy járdaszegély volt a szélükön, úgyhogy nagyon észnél kellett lenni. Másrészt rengeteg visszafordító volt, ami zabálta a féltengelyeket, a differenciálművet és a motort. Az utolsó körben minden visszafordítóban állt egy kiesett autó.”

„Szerencsére mi megúsztuk a féltengelytörést, de volt egy szakasz, amit nagyrészt kettes, hármas fokozatban kellett megtenni, itt mind a kétszer felforrt a vizünk, az első körben pont egy keresztbecsúszós kanyarban durrant el a vízcsövünk, a fagyálló a hátsó kerék alá folyt és meg is forogtunk.”

Wirtmann_Alpi1(Large)

„A mezőnyről tudni kell, hogy bár Eb-futam, külföldiek nem nagyon merészkednek ide. A verseny előtt beszélgettem Pietro Corrediggel, akivel többször versenyeztünk már együtt és a BMW 2002-esét rendszerint verni szoktam. Mondta, hogy itt meg se próbáljam őt megverni, de a verseny végén ugorjak be az üzletébe, itt van a gyorsaságin. Ő a helyi fűszeres. Tényleg nem tudtam megverni.”

„Kilencen indultunk a C3-ban, ebből egy versenyző esett ki, így nyolcan értünk célba. Három nagyon jó Ford Escort és a BMW végzett előttünk. Ha nincs a melegedésünk és tiszta versenyt futunk, akkor is maximum egy hellyel lettünk volna előrébb. Az idei CEZ-ben ez az ötödik hely eddig a leggyengébb eredményünk, de ezért kellett a legjobban megdolgoznunk és nagyon büszke vagyok rá.”

„A verseny egyébként fantasztikus volt. A karom majd leszakadt a célban, annyit kellett tekerni a kormányt, de minden percét nagyon élveztük.”

IMG_9425 (Large)

„A bajnokságban tovább növeltük az előnyünket, most már 32 ponttal vezetünk, de nagyon besűrűsödött az üldöző mezőny. A CEZ historic bajnokságából már csak két futam van hátra, az osztrák Arbö és a Mecsek Rali. Mind a kettőn ott leszünk.”

„Mivel egy győzelemért 25 pont jár, akár már az osztrák futamon bajnokok lehetünk, de ezzel én most nem számolok, maximálisan elégedett lennék, ha a pécsi célban ünnepelhetnénk meg a CEZ-bajnoki címünket. Ehhez viszont még két komoly versenyt kell teljesítenünk.”

Az Alpi Orientali Rali hivatalos weboldala: http://www.rallyalpiorientali.it/sen/

Az Alpi Orientali Rali végeredménye: http://www.ewrc-results.com/final.php?e=11454&t=Rally-Alpi-Orientali-Historic-2013

A Wirtmann–Barna kettős 2013-as CEZ-eredményei*:
Rebenland Rali 2. hely
Eger Rali 1. hely
Vltava Rali 1. hely
Saturnus Rali 1. hely
Velenje Rali 1. hely
Alpi Orientali Rali 5. hely
*CEZ-helyezések

WirtmannSaturnus1 (Large)

A CEZ Historic-ralibajnokság állása hét futam után:
1. Wirtmann 108
2. Wiegner 76
3. Mekler 75
4. Wagner 75
5. Pasutti 57
6. Pedro 50
7. Jiratko 49
8. Valenta 40
9. Zampaglione 33
9. Corredig 33

A CEZ Historic-ralibajnokság 2013-as naptára:
március 22–23. Rebenland Rali (Ausztria)
április 6–7. Eger Rali (Magyarország)
április 20–21. Vltava Rali (Csehország)
május 10–11. Saturnus Rali (Szlovénia)
június 1–2. Piancavallo Rali (Olaszország)
június 8–9. Velenje Rali (Szlovénia)
szeptember 1. Alpi Orientali (Olaszország)
szeptember 20–21. ARBÖ Rali (Ausztria)
november 8–9. Mecsek Rali (Magyarország)

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.