Wirtmann beugrott a szőlősbe

Szokatlan kalandokba keveredett Wirtmann Ferenc és Kerekes József a Zemplén Rallyn. Előbb egy rendőri intézkedés miatt késtek, aztán hirtelen felindultságból még lassítót is romboltak, majd kiütöttek pár szőlőkarót. Ráadásul Zsírpapa helyett új ellenfelet kaptak. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros azonban így is megnyerte a D csoportot és megszerezte a bajnoki címet. 

„Folyamatosan ledolgozásban voltunk – mesélte Wirtmann. – A harmadik gyorsasági előtt már be voltunk öltözve, éppen fordultunk volna a rajthoz, amikor megállított a rendőr gyorshajtás miatt. Kimásztam a Fordból, levettem a sisakot, a HANS-ot, hátulról előkotortam az iratokat, a rendőr komótosan megírta a feljelentést, és visszaadta őket. Nyolc percet késtünk, amivel visszaestünk a harmadik helyre, de ezt egy gyors alatt ledolgoztuk. 

Közben kaptuk még 10 másodpercet lassító rombolásért, pedig Mádon nincs is lassító. Valószínűleg egy padkavédelmet vihettünk el, de nem vettem észre. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Másnap Disznókőre felraktuk a 15 colos gumikat. A kis kerekek jobban tapadnak, de a nagyokkal magasabb az autó, nem akad fenn. A sok levágás miatt gondoltam, hogy jobb lesz. Az előző körben a kis kerekekkel is nagyjából ilyen tempóban fordultunk el, de most rövid lett a féktáv. Nem akartam felborulni, ezért kiengedtem egyenesen. Már jöttünk volna vissza, amikor egy szőlőkarón fennakadtunk. A rallydreamesek voltak ott hárman, ők próbáltak kitolni minket, de a karó beszorult a kerék és a motor közé, Kerekes Jotinak is segítenie kellett, hogy megmozduljon az autó. Ezzel is veszítettünk majdnem három percet, de ezt is ledolgoztuk.

Ennek ellenére nagyon jó verseny volt. Tetszettek a gyorsaságik, a rendezés, nagyon élveztük. Kis Érdivel szemben nincs fegyverünk, a Sierrával annyival ver meg minket, amennyivel akar. Viszont a második gyorsaságin Plesz Márk is megvert a Zsigulival. Azon a gyorson kis kerékkel mentünk, nem mentem le tőre, de azért nem is mentünk lassan. Nagyon gyors a srác. Mondtam is Zsírpapának, hogy mi van, ha nem bírsz velem, küldesz valakit a kerekeiden?

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A D csoport és a D3-as kategória bajnoki címe volt a tét a versenyen. A D3 tulajdonképpen a rajtban megvolt, a D csoportért viszont mindenképpen célba kellett érni. Úgy nem tudok versenyezni, hogy csak végig gurulok, ha már ott vagyunk, akkor nyomjuk neki, élvezzük, hogy ilyen autóval mehetünk, mint az Mk II-es. Mondjuk a szőlőkaró nem volt betervezve. 

Végül meglett mind a két bajnoki cím. Mindig motivál, hogy a bajnokságért versenyezzünk, mert az egy komoly, összetett feladat. De ha nem lettünk volna idén bajnokok akkor sem dől össze a világ. A lényeg, hogy nagyon jót versenyeztünk. Üzenem Zsírpapának, hogy mostantól nem eszek, a Szilveszter Rallyra készülök, mert bár az idén nem vert meg, de nagyon sportszerűen így is meghívott a bográcsozásra.

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Köszönöm mindenkinek a szezont. Jövőre találkozunk!“

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém