Wirtmann beugrott a szőlősbe

Szokatlan kalandokba keveredett Wirtmann Ferenc és Kerekes József a Zemplén Rallyn. Előbb egy rendőri intézkedés miatt késtek, aztán hirtelen felindultságból még lassítót is romboltak, majd kiütöttek pár szőlőkarót. Ráadásul Zsírpapa helyett új ellenfelet kaptak. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros azonban így is megnyerte a D csoportot és megszerezte a bajnoki címet. 

„Folyamatosan ledolgozásban voltunk – mesélte Wirtmann. – A harmadik gyorsasági előtt már be voltunk öltözve, éppen fordultunk volna a rajthoz, amikor megállított a rendőr gyorshajtás miatt. Kimásztam a Fordból, levettem a sisakot, a HANS-ot, hátulról előkotortam az iratokat, a rendőr komótosan megírta a feljelentést, és visszaadta őket. Nyolc percet késtünk, amivel visszaestünk a harmadik helyre, de ezt egy gyors alatt ledolgoztuk. 

Közben kaptuk még 10 másodpercet lassító rombolásért, pedig Mádon nincs is lassító. Valószínűleg egy padkavédelmet vihettünk el, de nem vettem észre. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Másnap Disznókőre felraktuk a 15 colos gumikat. A kis kerekek jobban tapadnak, de a nagyokkal magasabb az autó, nem akad fenn. A sok levágás miatt gondoltam, hogy jobb lesz. Az előző körben a kis kerekekkel is nagyjából ilyen tempóban fordultunk el, de most rövid lett a féktáv. Nem akartam felborulni, ezért kiengedtem egyenesen. Már jöttünk volna vissza, amikor egy szőlőkarón fennakadtunk. A rallydreamesek voltak ott hárman, ők próbáltak kitolni minket, de a karó beszorult a kerék és a motor közé, Kerekes Jotinak is segítenie kellett, hogy megmozduljon az autó. Ezzel is veszítettünk majdnem három percet, de ezt is ledolgoztuk.

Ennek ellenére nagyon jó verseny volt. Tetszettek a gyorsaságik, a rendezés, nagyon élveztük. Kis Érdivel szemben nincs fegyverünk, a Sierrával annyival ver meg minket, amennyivel akar. Viszont a második gyorsaságin Plesz Márk is megvert a Zsigulival. Azon a gyorson kis kerékkel mentünk, nem mentem le tőre, de azért nem is mentünk lassan. Nagyon gyors a srác. Mondtam is Zsírpapának, hogy mi van, ha nem bírsz velem, küldesz valakit a kerekeiden?

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

A D csoport és a D3-as kategória bajnoki címe volt a tét a versenyen. A D3 tulajdonképpen a rajtban megvolt, a D csoportért viszont mindenképpen célba kellett érni. Úgy nem tudok versenyezni, hogy csak végig gurulok, ha már ott vagyunk, akkor nyomjuk neki, élvezzük, hogy ilyen autóval mehetünk, mint az Mk II-es. Mondjuk a szőlőkaró nem volt betervezve. 

Végül meglett mind a két bajnoki cím. Mindig motivál, hogy a bajnokságért versenyezzünk, mert az egy komoly, összetett feladat. De ha nem lettünk volna idén bajnokok akkor sem dől össze a világ. A lényeg, hogy nagyon jót versenyeztünk. Üzenem Zsírpapának, hogy mostantól nem eszek, a Szilveszter Rallyra készülök, mert bár az idén nem vert meg, de nagyon sportszerűen így is meghívott a bográcsozásra.

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Köszönöm mindenkinek a szezont. Jövőre találkozunk!“

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.