Wirtmann esőben szárnyalt a Sanremón

IMG_2660 copia (Large)Defekt, tőcsavartörés és kuplunghiba is nehezítette Wirtmann Ferenc és Kerekes József szereplését a Sanremo Ralin. Az időjárás azonban az első napon a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott párossal volt: esett az eső. A vizes pályán Wirtmann a Ford Escort Mk I-essel elemében volt és az abszolút 16. helyen állt. Másnap két műszaki hibának köszönhetően visszaesett, és végül a verseny abszolút 21. helyén végzett. Az Európa-bajnokság értékelésében a C3-as kategória második és a C csoport hatodik helyét szerezte meg. Három forduló után így 48 ponttal a C csoport bajnokságának az igen előkelő negyedik helyén áll.

„Nagyon jó hangulatú és az Eb-hez méltóan nehéz verseny volt a Sanremo Rali” – mesélte Wirtmann Ferenc. „A mezőny parádés volt, hiszen például 037-es Lanciából hét indult. Mind a hét gyönyörűen felkészített autó volt.

A Sanremo Ralit nem kell bemutatni a szurkolóknak, szerintem ezen a környéken nincs olyan ember, aki ne imádná a ralit. Bármerre jártunk, mindenhol nagy szeretettel fogadtak, az egyik etapon a falu címeres celofánjába csomagolt virágot kaptunk, de a benzinkúton, a kávézóban, a kis faluk éttermében, mindenhol meg voltak őrülve a raliért.

1SR_5800 (Large)

Az első nap nagyon jól sikerült, kicsit vizes volt a pálya ahol még magunkat is megleptük az eredményünkkel. Volt ugyan egy lassú defektünk, de az igazán nem hátráltatott minket. Másnap viszont a három gyorsaságin kijutott a kalandból.

Az első gyorson eltört egy tőcsavarunk, ami az ékszíjfeszítőt tartja a motorblokkon. Nem volt egyszerű a forró motorból kivarázsolni a csavart, de már sokszor elmondtam, hogy nekem van a világon a legjobb szervizcsapatom, amit most is igazoltak. Az utolsó pillanatban ugyan, de kész lettünk az autóval. Nagyon kellett sietnünk etapon, de futópercre beértünk, és késés nélkül tudtunk elrajtolni.

2MP_9935 (Large)

Viszont a kuplungunk tönkrement ezen a gyorsaságin, ami miatt örültünk, hogy egyáltalán célba értünk. A C csoport hatodik és a C3 második helyezésével is abszolút elégedett vagyok. Most egy kicsit pihenünk, aztán készülünk is a Vltava Ralira.”

Miután Wirtmann állandó navigátora, Barna György munkahelyi elfoglaltság miatt nem tudott részt venni a versenyen, Kerekes József ugrott be helyette, aki tökéletes munkát végzett.

„Nagyszerű verseny volt” – mondta Joti. „A Sanremo Rali az egyik nagy kedvencem, Kövesdán Andrással kétszer is mentünk rajta. Hatalmas élmény volt újra indulni, és szintén nagy élmény volt Wirtmann Ferivel versenyezni.

SVC_3052 (Large)

A pályabejárás nagyon szoros volt, két napunk volt rá. Egy pályán tudtunk négyszer menni, az egyik egy részén háromszor, a többin kétszer. 61 páros rajtolt el a versenyen, amiből 21-edikek lettünk. Szerintem ez nagyszerű eredmény.

Nem tudok mást mondani, csak azt, hogy nagyon hálás vagyok Ferinek ezért a versenyért.”

Wirtmann Ferenc 2014-es eredményei:
62. Rally Costa Brava (historic Eb): C3 kategória 3. hely, C csoport 6. hely
Vredestein Miskolc Rali (historic ob) 1. futam: D csoport 1. hely
Vredestein Miskolc Rali (historic ob) 2. futam: D csoport 1. hely
29° Sanremo Rally Storico (historic Eb): C3 kategória 2. hely, C csoport 6. hely

IMG_2416 copia (Large)

A Historic Rali-Európa-bajnokság C korcsoport (2-es kategória) állása három futam után:
1. Lucio da Zanche (I) 114 pont
2. Mats Myrsell (S) 69 pont
3. Valter Chris Jensen (N) 63 pont
4. Wirtmann Ferenc (H) 48 pont
5. Antonio Sainz (E) 35 pont
6. Carlo Falcone (ATG) 30 pont
7. Mekler László (H) 24 pont
8. Anders Johnsen (S) 21 pont
9. Villu Mättik (EE) 15 pont
10. Carles Palou (E) 12 pont
11. Nicholas Montini (I) 6 pont
 

1SR_5803 (Large)

A Historic Rali-Európa-bajnokság 2014-es naptára:
2014. február 28., Rallye de España (Spanyolország)
2014. március 14., 62 Rally Costa Brava (Spanyolország)
2014. április 4., 29° Sanremo Rally Storico (Olaszország)
2014. május 2., International Rally of the Lakes (Írország)
2014. május 16., 23. Historic Rallye Vltava (Csehország)
2014. június 5., 13th Historic Acropolis Rally (Görögország)
2014. június 20., Ypres Historic Rally (Belgium)
2014. július 3., Historic San Marino Rally (San Marino)
2014. július 18., Auto24 Rally Estonia (Észtország)
2014. augusztus 7., Lahti Historic Rally (Finnország)
2014. augusztus 28., 19° Rally Alpi Orientali Historic (Olaszország)
2014. szeptember 18., XXVI Rally Elba Storico (Olaszország)
2014. október 3., 6 Rallye de Asturias Historico (Spanyolország)
2014. október 17., 48. Mecsek Rallye (Magyarország)

Wirtmann Ferenc korábbi historic eredményei:
2008. C korcsoport bajnok
2009. C korcsoport bajnok
2010. C korcsoport bajnok
2011. C korcsoport bajnok
2012. C korcsoport bajnok, Historic CEZ-bajnok
2013. Historic CEZ-bajnok

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program