Wirtmann: Ez most tényleg kemény lesz

Négy első és egy második helyezés után a biztos pontszerzés a célja Wirtmann Ferencnek és Barna Györgynek, idei hatodik Historic CEZ-futamukon, az Alpi Orientali Ralin. Az Észak-Olaszországban megrendezett verseny egyben Historic Európa-bajnoki, illetve olasz bajnoki futam is. Mivel Olaszország a historic rali egyik fellegvára, a nemzeti bajnokságuk mezőnye gyakran erősebb az Eb-énél is. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott magyar páros ezért a biztos pontszerzést tartja szem előtt, és lehetőség szerint növelni szeretnék 24 pontos előnyüket a CEZ Historic-ralibajnokság élén.

Wirtmann_Velenje4 (Large)

„Túl vagyunk a pályabejáráson és a gépátvételen” – mesélte Wirtmann Ferenc. „A mezőny nagyon erős. Nyolcan vagyunk a kategóriánkban, a csoportunkban pedig olyan sokan, hogy nem is számoltam össze. Ebből a szempontból az idei egyik legnehezebb versenyünk lesz az Alpi Orientali.”

„A pályák tipikus olasz hegyi gyorsaságik: szűkek sok kanyarral. Nagyon észnél kell lenni, mert ahol nem lehet leesni, ott járdaszegélynek, fának, sziklának lehet nekimenni. A helyiek a boltba is ilyen utakon járnak, nem hiszem, hogy a mezőny elejével bárki külföldi fel tudná venni a versenyt. De hát éppen ez a szép ebben a futamban.”

WirtmannSaturnus1 (Large)

„A bajnokságot elég nagy előnnyel vezetjük, de minden egyes pontra szükségünk lesz, úgyhogy a biztos pontszerzés a célunk, illetve ha már eljöttünk, szeretnénk annyi olaszt megszorongatni, amennyit csak tudunk.”

Az Alpi Orientali Rali hivatalos weboldala: http://www.rallyalpiorientali.it/sen/

A Wirtmann–Barna kettős 2013-as CEZ-eredményei*:
Rebenland Rali 2. hely
Eger Rali 1. hely
Vltava Rali 1. hely
Saturnus Rali 1. hely
Velenje Rali 1. hely
*CEZ-helyezések

A CEZ Historic-ralibajnokság állása hat futam után:
1. Wirtmann 98
2. Mekler 75
3. Wiegner 51
4. Wagner 50
5. Pasutti 45
6. Jiratko 43
7. Kövesdán 30
8. Valenta 30

Wirtmann_Vltava03 (Large)

A CEZ Historic-ralibajnokság 2013-as naptára:
március 22–23. Rebenland Rali (Ausztria)
április 6–7. Eger Rali (Magyarország)
április 20–21. Vltava Rali (Csehország)
május 10–11. Saturnus Rali (Szlovénia)
június 1–2. Piancavallo Rali (Olaszország)
június 8–9. Velenje Rali (Szlovénia)
szeptember 1. Alpi Orientali (Olaszország)
szeptember 20–21. ARBÖ Rali (Ausztria)
november 8–9. Mecsek Rali (Magyarország)
A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.