Wirtmann: Ez most tényleg kemény lesz

Négy első és egy második helyezés után a biztos pontszerzés a célja Wirtmann Ferencnek és Barna Györgynek, idei hatodik Historic CEZ-futamukon, az Alpi Orientali Ralin. Az Észak-Olaszországban megrendezett verseny egyben Historic Európa-bajnoki, illetve olasz bajnoki futam is. Mivel Olaszország a historic rali egyik fellegvára, a nemzeti bajnokságuk mezőnye gyakran erősebb az Eb-énél is. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott magyar páros ezért a biztos pontszerzést tartja szem előtt, és lehetőség szerint növelni szeretnék 24 pontos előnyüket a CEZ Historic-ralibajnokság élén.

Wirtmann_Velenje4 (Large)

„Túl vagyunk a pályabejáráson és a gépátvételen” – mesélte Wirtmann Ferenc. „A mezőny nagyon erős. Nyolcan vagyunk a kategóriánkban, a csoportunkban pedig olyan sokan, hogy nem is számoltam össze. Ebből a szempontból az idei egyik legnehezebb versenyünk lesz az Alpi Orientali.”

„A pályák tipikus olasz hegyi gyorsaságik: szűkek sok kanyarral. Nagyon észnél kell lenni, mert ahol nem lehet leesni, ott járdaszegélynek, fának, sziklának lehet nekimenni. A helyiek a boltba is ilyen utakon járnak, nem hiszem, hogy a mezőny elejével bárki külföldi fel tudná venni a versenyt. De hát éppen ez a szép ebben a futamban.”

WirtmannSaturnus1 (Large)

„A bajnokságot elég nagy előnnyel vezetjük, de minden egyes pontra szükségünk lesz, úgyhogy a biztos pontszerzés a célunk, illetve ha már eljöttünk, szeretnénk annyi olaszt megszorongatni, amennyit csak tudunk.”

Az Alpi Orientali Rali hivatalos weboldala: http://www.rallyalpiorientali.it/sen/

A Wirtmann–Barna kettős 2013-as CEZ-eredményei*:
Rebenland Rali 2. hely
Eger Rali 1. hely
Vltava Rali 1. hely
Saturnus Rali 1. hely
Velenje Rali 1. hely
*CEZ-helyezések

A CEZ Historic-ralibajnokság állása hat futam után:
1. Wirtmann 98
2. Mekler 75
3. Wiegner 51
4. Wagner 50
5. Pasutti 45
6. Jiratko 43
7. Kövesdán 30
8. Valenta 30

Wirtmann_Vltava03 (Large)

A CEZ Historic-ralibajnokság 2013-as naptára:
március 22–23. Rebenland Rali (Ausztria)
április 6–7. Eger Rali (Magyarország)
április 20–21. Vltava Rali (Csehország)
május 10–11. Saturnus Rali (Szlovénia)
június 1–2. Piancavallo Rali (Olaszország)
június 8–9. Velenje Rali (Szlovénia)
szeptember 1. Alpi Orientali (Olaszország)
szeptember 20–21. ARBÖ Rali (Ausztria)
november 8–9. Mecsek Rali (Magyarország)
A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program