Wirtmann győzött Vácon

Idei második győzelmét aratta Wirtmann Ferenc és Barna György az Országos Historic Ralibajnokság váci futamán, amellyel megőrizték vezető helyüket a C csoport bajnokságában. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros így már a soron következő Baranya Kupán megszerezheti újabb bajnoki címét.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt a Vác Rali. Most fordult elő először, hogy nem rali 1-es vagy rali 2-es versenyen ment a Historic mezőnye. Van még egy-két finomítani való a futamon, de a rendező nagyon kitett magáért, kiemelten kezelte a historic mezőnyét, és összességében nagyon jó versenyt szervezett” – mondta Wirtmann.

„A Mecsek Rali győzelme után szerettük volna megőrizni vezető helyünket a bajnokságban, és ha lehet, az előnyünket tovább növelni. Ez sikerült, bár nem volt könnyű feladatunk, mert a fiatal generáció nagyon begyorsult és egyre jobban szorongatnak minket.”

„A fiatalos hév engem is elkapott és csináltam egy korai rajtot. Vácon nem sportbíró rajtoltatott, hanem csak az órát kellett figyelni. Én annyira koncentráltam, hogy óra ötvenkor elrajtoljak, hogy 49 perc 50 másodperckor rajtoltam. (Barna) Gyuri meg is jegyezte mellettem, hogy ez korai volt, én meg első reflexből azonnal megálltam, és elkezdtem gondolkozni, hogy most akkor visszatolassak-e. De aztán rájöttem, hogy most már kár lenne, úgyhogy mentünk tovább. Természetesen a korai rajtért kaptunk tíz másodperc büntetést, így előnyünk nem származott a dologból. Inkább csak hátrányunk.”

„Az Escort Proto után jó volt a régi Mk 1-esünkkel menni. Úgy terveztem, hogy ezt az autót a télen újítjuk fel, de azt hiszem, nem húzhatjuk tovább és a Komló Rali előtt komolyan át kell néznünk. Szegénykémnek a lengéscsillapítóval, a váltóval, a sperrel, mindennel volt baja. Gázadásnál és fékezésnél mindig más-más irányba akart kitörni, de hősiesen célba vitt minket és sikerült megszereznünk az idei második győzelmünket és továbbra is vezetjük bajnokságot.”

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Iharos és Goller Kft., Kumho

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.