Wirtmann győzött Vácon

Idei második győzelmét aratta Wirtmann Ferenc és Barna György az Országos Historic Ralibajnokság váci futamán, amellyel megőrizték vezető helyüket a C csoport bajnokságában. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros így már a soron következő Baranya Kupán megszerezheti újabb bajnoki címét.

„Nagyon jó hangulatú verseny volt a Vác Rali. Most fordult elő először, hogy nem rali 1-es vagy rali 2-es versenyen ment a Historic mezőnye. Van még egy-két finomítani való a futamon, de a rendező nagyon kitett magáért, kiemelten kezelte a historic mezőnyét, és összességében nagyon jó versenyt szervezett” – mondta Wirtmann.

„A Mecsek Rali győzelme után szerettük volna megőrizni vezető helyünket a bajnokságban, és ha lehet, az előnyünket tovább növelni. Ez sikerült, bár nem volt könnyű feladatunk, mert a fiatal generáció nagyon begyorsult és egyre jobban szorongatnak minket.”

„A fiatalos hév engem is elkapott és csináltam egy korai rajtot. Vácon nem sportbíró rajtoltatott, hanem csak az órát kellett figyelni. Én annyira koncentráltam, hogy óra ötvenkor elrajtoljak, hogy 49 perc 50 másodperckor rajtoltam. (Barna) Gyuri meg is jegyezte mellettem, hogy ez korai volt, én meg első reflexből azonnal megálltam, és elkezdtem gondolkozni, hogy most akkor visszatolassak-e. De aztán rájöttem, hogy most már kár lenne, úgyhogy mentünk tovább. Természetesen a korai rajtért kaptunk tíz másodperc büntetést, így előnyünk nem származott a dologból. Inkább csak hátrányunk.”

„Az Escort Proto után jó volt a régi Mk 1-esünkkel menni. Úgy terveztem, hogy ezt az autót a télen újítjuk fel, de azt hiszem, nem húzhatjuk tovább és a Komló Rali előtt komolyan át kell néznünk. Szegénykémnek a lengéscsillapítóval, a váltóval, a sperrel, mindennel volt baja. Gázadásnál és fékezésnél mindig más-más irányba akart kitörni, de hősiesen célba vitt minket és sikerült megszereznünk az idei második győzelmünket és továbbra is vezetjük bajnokságot.”

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Iharos és Goller Kft., Kumho

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.