Wirtmann Ferenc

Wirtmann: Jotinak adóssága van a Győr Rallyn

Matematikailag még akár bajnok is lehet az Országos Historic Rallybajnokság D csoportjában Wirtmann Ferenc és Kerekes József a Győr Rallyn. Ám a Ford Escort Mk II-essel versenyző párosnak ennél sokkal fontosabb dolga van, hiszen Jotinak komoly elszámolnivalója van a Győr környéki pályákkal. Addig pedig még egy álmatlan éjszaka is vár a csapatra. 

„Nagyon jól állunk – nevet Wirtmann. – Hétfőn megérkezett a főmérnökúr, azt mondta, kicseréli az alkatrészt, ami miatt folyt az olaj a motorból. Szétszedte a befecskendezőt, összerakta, mondta, hogy menjek ki egy körre. Visszajöttem és ugyanúgy dőlt az olaj. Mondta, hogy akkor most menjek haza, este megnézi. Ahogy ismerem Benítót, egész éjszaka nem aludt. Ma reggel még nem mertem felhívni, de a versenyre biztosan talál valamilyen megoldást. 

Ha mást nem, akkor tanácsokat ad, hogy ne menjek olyan gyorsan, vagy hogy elég egy másodperccel nyerni. Ha viszont nem megyek elég gyorsan, azzal fogad a szervizparkban, hogy mi van, alszol? Úgyhogy inkább igyekezni fogunk. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Nagyon jó kis historic mezőny jött össze. Komoly csatára számítok az élen, és a zsigulisok között is. Tegnap beszéltem Zsírpapával, azt mondta, most nem ver meg, mert csak tesztel – ezt persze nem hittem el neki –, de majd ‘Nyíregyen’ elver az új VFTS-sel. Örülök neki, hogy egy régi motoros, Dékány Sándor is visszatér a historicba. Minél többen vagyunk, annál jobb a hangulat.“ 

Bár Wirtmann számára nagyrészt újak lesznek a pályák, navigátora, Kerekes Joti több alkalommal indult itt, és akad némi elszámolnivalója is. De előbb nézzük, tényleg van-e esélyük megnyerni a bajnokságot a Győr Rallyn?

Fotó: Sári Péter // Kerekes József

„Matematikailag van, de nagyon sok összetevős, szerintem ezzel most nem is érdemes foglalkozni. Jól kell mennünk, minél több pontot szerezni, hogy a Nyíregyháza Rallyra elegendő előnnyel érkezzünk – mondta Kerekes Joti. 

Nagyon várom a Győr Rallyt, hiszen rég nem látott pályákon mehetünk. Először 1987-ben indultam a Győri ÉPFU Rallysprinten, akkor Papp Attilának navigáltam. 

Tényő–Ravazd és Olaszfalu is emlékezetes a számomra. Tényőn Németh Zsoltival mentünk a BMW M3-assal. Előtte a Rábaringen már műszaki hibánk volt és ezen a gyorsaságin estünk ki. Olaszfalun pedig én vezettem, Csökő Zoli navigált, de a hidas kanyar után felborultunk a Trabanttal. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Furcsán hangzik, de mind a kettő szép emlék, viszont idén szeretném mind a két pályát teljesíteni. Jó versenyre számítok.“

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.