Wirtmann már aludni sem bír

Akár több bajnoki cím is eldőlhet az Országos Historic Rallybajnokság ötödik futamán, a Vértes Rallyn. Wirtmann Ferenc és Kerekes József az első négy versenyt megnyerték a Ford Escort Mk II-essel, és ha a hétvége szerencsésen alakul a számukra, akár az abszolút és a C korcsoport bajnokságát is megnyerhetik. Ehhez azonban annyi feltételnek kellenne teljesülnie, hogy a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros nem számol, csak a versenyzésre koncentrál. Wirtmann azonban azt elárulta, hogy már napok óta nem bír aludni. 

„Nagyon komoly gyógytornával készülök a Vértes Rallyra – nevetett Wirtmann, akinek a dereka még júliusban, a Zelezniki Rallyn csípődött be. – Sokkal jobban vagyok már, bár még nem mondanám száz százalékosnak, de azt hiszem, a hétvégén nem fog hátráltatni. 

Az autón csak apró javítások voltak, a szlovén verseny után új hűtőt és nagyobb hűtőventillátort kapott, bár most már nem lesznek olyan meleg versenyek és a magyar pályák tempósabbak is, itt sokkal nagyobb a menetszél hűtőhatása. A héten érkezett meg Benitó főmérnök úr, aki szerint még egy differenciálmű cserére vár az autó, utána tökéletes lesz. 

Tavaly jól szerepeltünk a Vértes Rallyn, bár a pályák most mások lesznek. Pénteken kapjuk meg az itinert, akkor tudjuk meg őket pontosan, de azt hiszem, lesz olyan gyorsasági, amelyiket fel kell írnunk, mert még együtt nem mentünk rajta.

Egyelőre úgy néz ki, minden rendben van, bár a héten találkoztam Zsírpapával, aki egy hosszúra nyúlt kávézás során most is megfenyegetett, hogy kiscsávó, agyon foglak verni. Szerintem komolyan gondolta, úgyhogy azóta aludni sem bírok“ – nevetett Wirtmann. 

Ami a bajnoki esélyeket illeti, Kerekes Joti óvatosan fogalmazott. 

„A matematikai esélye megvan annak, hogy az abszolút és C korcsoport bajnokságát is megnyerjük a Vértes Rallyn. Ehhez azonban tudni kellene, hogy a hátralévő két verseny, a Komló és a Nyíregyháza Rally milyen hosszú lesz és hogy egy, másfél vagy kétszeres szorzóval szerepelnek majd a bajnokságban. 

Szerintem egyelőre nem is érdemes számolgatni, szeretnénk most is nyerni, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ellenfelek egyre erősebbek és komoly kihívást jelentenek a pályák is. Tavalyhoz képest sok a változás, lesz olyan szakasz, amin ebben az irányban még nem mentünk és olyan is, amin Ferivel még nem versenyeztünk együtt, úgyhogy lesz dolgunk a versenyen.“

AZ ORSZÁGOS HISTORIC RALLYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA NÉGY FUTAM UTÁN
ABSZOLÚT

1. Wirtmann–Kerekes 60 pont
2. Magos–Rónay 27 pont
3. Csukovics–Kari 26 pont
4. Kalapács–Kalapács 22 pont
5. Müller–Müller 13 pont

3. (C) KORCSOPORT

1. Wirtmann–Kerekes 74 pont
2. Csukovics–Kari 48 pont
3. Kalapács–Kalapács 36 pont
4. Müller–Müller 30 pont
5. Gyenes–Horváth 22 pont

WIRTMANN FERENC ÉS KEREKES JÓZSEF 2021-ES EREDMÉNYEI

2021. április 11. Orfű Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 15–16. Ózd–Eger Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 29. Velenje Rally, Historic abszolút győzelem, Historic MITROPA abszolút győzelem
2021. június 5. Salgó Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, CEZ Historic abszolút győzelem
2021. június 26. Mecsek Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, MITROPA Historic abszolút győzelem

WIRTMANN FERENC KORÁBBI HISTORIC EREDMÉNYEI

2008. C csoport magyar bajnok
2009. C csoport magyar bajnok
2010. C csoport magyar bajnok
2011. C csoport magyar bajnok
2012. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2013. Historic CEZ bajnok
2014. D csoport magyar bajnok, Historic Eb C csoport 4.
2015. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2016. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2017. D csoport magyar bajnok, Historic abszolút magyar bajnok
2018. Historic abszolút magyar bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2019. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ D csoport 2.
2020. Historic abszolút magyar bajnok, D csoport magyar bajnok

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Iharos és Goller Kft., Valvoline és Sonax

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program