Wirtmann már aludni sem bír

Akár több bajnoki cím is eldőlhet az Országos Historic Rallybajnokság ötödik futamán, a Vértes Rallyn. Wirtmann Ferenc és Kerekes József az első négy versenyt megnyerték a Ford Escort Mk II-essel, és ha a hétvége szerencsésen alakul a számukra, akár az abszolút és a C korcsoport bajnokságát is megnyerhetik. Ehhez azonban annyi feltételnek kellenne teljesülnie, hogy a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros nem számol, csak a versenyzésre koncentrál. Wirtmann azonban azt elárulta, hogy már napok óta nem bír aludni. 

„Nagyon komoly gyógytornával készülök a Vértes Rallyra – nevetett Wirtmann, akinek a dereka még júliusban, a Zelezniki Rallyn csípődött be. – Sokkal jobban vagyok már, bár még nem mondanám száz százalékosnak, de azt hiszem, a hétvégén nem fog hátráltatni. 

Az autón csak apró javítások voltak, a szlovén verseny után új hűtőt és nagyobb hűtőventillátort kapott, bár most már nem lesznek olyan meleg versenyek és a magyar pályák tempósabbak is, itt sokkal nagyobb a menetszél hűtőhatása. A héten érkezett meg Benitó főmérnök úr, aki szerint még egy differenciálmű cserére vár az autó, utána tökéletes lesz. 

Tavaly jól szerepeltünk a Vértes Rallyn, bár a pályák most mások lesznek. Pénteken kapjuk meg az itinert, akkor tudjuk meg őket pontosan, de azt hiszem, lesz olyan gyorsasági, amelyiket fel kell írnunk, mert még együtt nem mentünk rajta.

Egyelőre úgy néz ki, minden rendben van, bár a héten találkoztam Zsírpapával, aki egy hosszúra nyúlt kávézás során most is megfenyegetett, hogy kiscsávó, agyon foglak verni. Szerintem komolyan gondolta, úgyhogy azóta aludni sem bírok“ – nevetett Wirtmann. 

Ami a bajnoki esélyeket illeti, Kerekes Joti óvatosan fogalmazott. 

„A matematikai esélye megvan annak, hogy az abszolút és C korcsoport bajnokságát is megnyerjük a Vértes Rallyn. Ehhez azonban tudni kellene, hogy a hátralévő két verseny, a Komló és a Nyíregyháza Rally milyen hosszú lesz és hogy egy, másfél vagy kétszeres szorzóval szerepelnek majd a bajnokságban. 

Szerintem egyelőre nem is érdemes számolgatni, szeretnénk most is nyerni, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ellenfelek egyre erősebbek és komoly kihívást jelentenek a pályák is. Tavalyhoz képest sok a változás, lesz olyan szakasz, amin ebben az irányban még nem mentünk és olyan is, amin Ferivel még nem versenyeztünk együtt, úgyhogy lesz dolgunk a versenyen.“

AZ ORSZÁGOS HISTORIC RALLYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA NÉGY FUTAM UTÁN
ABSZOLÚT

1. Wirtmann–Kerekes 60 pont
2. Magos–Rónay 27 pont
3. Csukovics–Kari 26 pont
4. Kalapács–Kalapács 22 pont
5. Müller–Müller 13 pont

3. (C) KORCSOPORT

1. Wirtmann–Kerekes 74 pont
2. Csukovics–Kari 48 pont
3. Kalapács–Kalapács 36 pont
4. Müller–Müller 30 pont
5. Gyenes–Horváth 22 pont

WIRTMANN FERENC ÉS KEREKES JÓZSEF 2021-ES EREDMÉNYEI

2021. április 11. Orfű Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 15–16. Ózd–Eger Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 29. Velenje Rally, Historic abszolút győzelem, Historic MITROPA abszolút győzelem
2021. június 5. Salgó Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, CEZ Historic abszolút győzelem
2021. június 26. Mecsek Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, MITROPA Historic abszolút győzelem

WIRTMANN FERENC KORÁBBI HISTORIC EREDMÉNYEI

2008. C csoport magyar bajnok
2009. C csoport magyar bajnok
2010. C csoport magyar bajnok
2011. C csoport magyar bajnok
2012. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2013. Historic CEZ bajnok
2014. D csoport magyar bajnok, Historic Eb C csoport 4.
2015. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2016. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2017. D csoport magyar bajnok, Historic abszolút magyar bajnok
2018. Historic abszolút magyar bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2019. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ D csoport 2.
2020. Historic abszolút magyar bajnok, D csoport magyar bajnok

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Iharos és Goller Kft., Valvoline és Sonax

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Zagyvaróna csodálatos gyorsasági

Rengeteget tanult Zagyva Dorka pályafutása első ORB2-es és egyben első komoly aszfaltos rallyversenyén, a Salgó Rallyn. Édesapjával, Zagyva Lajos csak a célba érkezésre és a tapasztaltszerzésre koncentráltak, ám ezt jócskán túl teljesítették, hiszen a Citroën C2 R2 Max-szal az abszolút értékelés 11., még az RC4-es kategória 7. helyén végeztek. 

„Nagyon boldog vagyok – kezdte Zagyva Dorka. – Régen versenyeztem már aszfalton, ilyen gyors és komoly pályákon pedig még soha sem mentem, ezért nagyon izgultam a verseny előtt.

A két pálya közül Szuhától tartottam egy kicsit, mert felhordásos, szűk, fák között kell menni… De amikor először lejöttünk rajta, apával egymásra néztünk és azt mondtuk, ez nagyon jó pálya. Zagyvaróna pedig csodálatos: gyors, technikás, nagyon tudni kell rajta helyezkedni. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ez első körben még egy kicsit tapogatóztam, de aztán egyre jobban kezdtem használni az autót. Be mertem menni tőre, tudtam improvizálni, alkalmazkodni a változó körülményekhez. Nagyon élveztem. 

Ha az időeredményünket nézed, akkor látszik, hogy van hová fejlődnöm, de így első lépésnek ez nagyon jó volt. Büszke vagyok apára is, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, és nem sokkal több rutinja van a navigálásban, mint nekem a vezetésben, ennek ellenére hibátlan munkát végzett.

A következő verseny a Mecsek Rally lehet, ami közvetlenül a szóbeli érettségi után lesz. Nem tudom, hogy bevállaljuk-e. Utána viszont szeretnék minél többet időt autóban tölteni, minél többet tanulni a rallyról.

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette, hogy elrajtoljak életem első Salgó Rallyján, köszönöm a szurkolást, a jókívánságokat, a lájkokat. Nagyon jól estek.“

Dorkánál csak édesapja, Zagyva Lajos volt elégedettebb, akinek szintén ez volt az első Salgó Rallyja, de úgy tűnik nem az utolsó, hiszen nagyon megtetszettek neki a pályák. 

„Nagyon pozitív tapasztalatokkal és mondhatom azt is, hogy élményekkel lettem gazdagabb – mondta. – Dorka ahhoz képest, hogy élete első ORB2-es versenye volt és most ment először gyors, valódi aszfaltos pályákon, szerintem nagyon jól teljesített. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Az első körben tapogatóztunk. Megbeszéltük, hogy nem megyünk gyorsan, a tapasztalatszerzés a cél, de Dorka betegesen nézi az időket. Szerinte nagyon rosszul jöttünk, de mondtam, hogy ne foglalkozzon vele. 

Zagyvarónán első körben 10:16-ot jöttünk, másodikban 10:04-et, harmadikban 9:59-et. Ez még messze nem pályacsúcs, de látszik rajta az egyenletes fejlődés.

Ami engem illet, rettenetesen koncentráltam a számolásra, de a navigálásra is. A gyorsaságin csak az itinert tudtam diktálni, ott semmire nem volt idő, hogy itt engedd ki, vagy oda helyezkedj. Etapon meg tudtuk beszélni a tapasztaltainkat, de már közel van Dorka ahhoz, hogy egy profi navigátor többet tud segíteni neki, mint én. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Bármennyire is hihetetlen, még én sem versenyeztem a Salgó Rallyn. Valahogy mindig kimaradt, de már látom, hogy nagy hiba volt. Mind a két pálya nagyon tetszett, nekem Szuha talán még jobban. Az pedig, hogy többször is keresztezzük a Zagyva folyót, megint csak nagyon különleges dolog volt számomra. Szerintem nem most jártam itt utoljára. 

Ahogy Dorka is mondta, a következő hetekben a tanulásra koncentrál, az a fontosabb. Ha az érettségi után készen áll a Mecsek Rallyra, akkor ott indulunk, ha nem, akkor megyünk a következő versenyen.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.