Wirtmann már aludni sem bír

Akár több bajnoki cím is eldőlhet az Országos Historic Rallybajnokság ötödik futamán, a Vértes Rallyn. Wirtmann Ferenc és Kerekes József az első négy versenyt megnyerték a Ford Escort Mk II-essel, és ha a hétvége szerencsésen alakul a számukra, akár az abszolút és a C korcsoport bajnokságát is megnyerhetik. Ehhez azonban annyi feltételnek kellenne teljesülnie, hogy a Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros nem számol, csak a versenyzésre koncentrál. Wirtmann azonban azt elárulta, hogy már napok óta nem bír aludni. 

„Nagyon komoly gyógytornával készülök a Vértes Rallyra – nevetett Wirtmann, akinek a dereka még júliusban, a Zelezniki Rallyn csípődött be. – Sokkal jobban vagyok már, bár még nem mondanám száz százalékosnak, de azt hiszem, a hétvégén nem fog hátráltatni. 

Az autón csak apró javítások voltak, a szlovén verseny után új hűtőt és nagyobb hűtőventillátort kapott, bár most már nem lesznek olyan meleg versenyek és a magyar pályák tempósabbak is, itt sokkal nagyobb a menetszél hűtőhatása. A héten érkezett meg Benitó főmérnök úr, aki szerint még egy differenciálmű cserére vár az autó, utána tökéletes lesz. 

Tavaly jól szerepeltünk a Vértes Rallyn, bár a pályák most mások lesznek. Pénteken kapjuk meg az itinert, akkor tudjuk meg őket pontosan, de azt hiszem, lesz olyan gyorsasági, amelyiket fel kell írnunk, mert még együtt nem mentünk rajta.

Egyelőre úgy néz ki, minden rendben van, bár a héten találkoztam Zsírpapával, aki egy hosszúra nyúlt kávézás során most is megfenyegetett, hogy kiscsávó, agyon foglak verni. Szerintem komolyan gondolta, úgyhogy azóta aludni sem bírok“ – nevetett Wirtmann. 

Ami a bajnoki esélyeket illeti, Kerekes Joti óvatosan fogalmazott. 

„A matematikai esélye megvan annak, hogy az abszolút és C korcsoport bajnokságát is megnyerjük a Vértes Rallyn. Ehhez azonban tudni kellene, hogy a hátralévő két verseny, a Komló és a Nyíregyháza Rally milyen hosszú lesz és hogy egy, másfél vagy kétszeres szorzóval szerepelnek majd a bajnokságban. 

Szerintem egyelőre nem is érdemes számolgatni, szeretnénk most is nyerni, ami nem lesz egyszerű, hiszen az ellenfelek egyre erősebbek és komoly kihívást jelentenek a pályák is. Tavalyhoz képest sok a változás, lesz olyan szakasz, amin ebben az irányban még nem mentünk és olyan is, amin Ferivel még nem versenyeztünk együtt, úgyhogy lesz dolgunk a versenyen.“

AZ ORSZÁGOS HISTORIC RALLYBAJNOKSÁG ÁLLÁSA NÉGY FUTAM UTÁN
ABSZOLÚT

1. Wirtmann–Kerekes 60 pont
2. Magos–Rónay 27 pont
3. Csukovics–Kari 26 pont
4. Kalapács–Kalapács 22 pont
5. Müller–Müller 13 pont

3. (C) KORCSOPORT

1. Wirtmann–Kerekes 74 pont
2. Csukovics–Kari 48 pont
3. Kalapács–Kalapács 36 pont
4. Müller–Müller 30 pont
5. Gyenes–Horváth 22 pont

WIRTMANN FERENC ÉS KEREKES JÓZSEF 2021-ES EREDMÉNYEI

2021. április 11. Orfű Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 15–16. Ózd–Eger Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem
2021. május 29. Velenje Rally, Historic abszolút győzelem, Historic MITROPA abszolút győzelem
2021. június 5. Salgó Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, CEZ Historic abszolút győzelem
2021. június 26. Mecsek Rally, Historic abszolút győzelem, D csoport győzelem, MITROPA Historic abszolút győzelem

WIRTMANN FERENC KORÁBBI HISTORIC EREDMÉNYEI

2008. C csoport magyar bajnok
2009. C csoport magyar bajnok
2010. C csoport magyar bajnok
2011. C csoport magyar bajnok
2012. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2013. Historic CEZ bajnok
2014. D csoport magyar bajnok, Historic Eb C csoport 4.
2015. C csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2016. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ bajnok
2017. D csoport magyar bajnok, Historic abszolút magyar bajnok
2018. Historic abszolút magyar bajnok, Historic Eb D csoport 2.
2019. D csoport magyar bajnok, Historic CEZ D csoport 2.
2020. Historic abszolút magyar bajnok, D csoport magyar bajnok

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Iharos és Goller Kft., Valvoline és Sonax

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.