Wirtmann: Nagyon kemény verseny volt

A vártnál nehezebb, de annál élvezetesebb versenyen szerezte meg a Közép-Európai Zónakupa historic értékelésének harmadik helyét Wirtmann Ferenc és Barna György, a szlovéniai Nova Goricia Ralin. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros a C3-as kategóriában az első, C csoportban a második, historic abszolút értékelésben pedig a harmadik leggyorsabb volt, de mivel a CEZ-ben csak az abszolút sorrend számít, így a harmadik helyért járó pontokkal gazdagodtak. A rendkívül technikás pályákon, változatos időjárási körülmények között zajló versenyen, komoly mezőnnyel és a Ford Escort Mk I-es több műszaki hibájával is meg kellett küzdenie a magyar párosnak.

Wirtmann_2016_Vlatava_03 (Large)

„Igazi raliverseny volt, ahol előfordult minden – összegezte Wirtmann Ferenc. – A pályák nagyon jók voltak, kiváló minőségű, többnyire új aszfaltborítással, néhány helyen pedig a Szlovéniára jellemző fehér aszfalttal. Ugyanolyan technikás szakaszok voltak, mint a határ olasz oldalán rendezett (historic Eb-futam) Alpi Orientalin: hajtűkanyarból ki, hajtűkanyarba be, hegyre fel, hegyre le.

Nagyon jó volt a historic mezőny, a C csoportban Paolo Pasutti Porschéjétől kaptunk ki, ami más dimenzió, mint a mi Fordunk. 91-es rajtszámmal indultunk, aminek köszönhetően 12-szer előztünk a pályán, de ha ez nincs, a Porschét akkor sem verjük meg. A pályán volt eső, nagy meleg, úgyhogy mindent felvonultatott a verseny, ami egy igazi ralira jellemző. Több műszaki hibánk is volt: először a laprúgónk csavarja tört el, aztán az egyik gyorsasági után a motor állt le, mert nem volt töltésünk. Utóbbinál a szervizautóból beraktuk a tartalék akkumulátort, amivel eljutottunk a szervizparkig, ott pedig a fiúk ezt a hibát is orvosolták.

Ez utóbbi nem volt azért olyan egyszerű, mert a laprugót csak műhelyben lehetett megjavítani, péntek éjszaka pedig elég nehéz volt Szlovéniában nyitva tartó műhelyt találni. Szerencsére a szervizpark vezetője már ismert minket és addig telefonált, míg az egyik helybéli versenyzőn keresztül talált egy közeli műhelyt. A tulajdonos éjfélkor kinyitotta nekünk, azt mondta, hogy használjunk bármit, amire csak szükségünk van. A végén nem fogadott el pénzt, csak egy üveg pezsgőt, ami kifejezetten a mi egészségünkre ivott meg.

C3-ban nyertünk, de itt nem volt kategória ellenfél, a C csoportban Pasutti mögött másodikok lettünk, historic abszolút értékelésben pedig harmadikok. Az idei egyik legnehezebb futamunk volt, de minden kihívást élveztünk és keményen megdolgoztunk a CEZ-pontokért – kellemesen elfáradtunk a végére.”

WIRTMANN FERENC KORÁBBI HISTORIC EREDMÉNYEI:

  1. C korcsoport magyar bajnok
  2. C korcsoport magyar bajnok
  3. C korcsoport magyar bajnok
  4. C korcsoport magyar bajnok
  5. C korcsoport magyar bajnok, Historic CEZ-bajnok
  6. Historic CEZ-bajnok
  7. D korcsoport magyar bajnok, Historic Eb. C korcsoport 4.
  8. C korcsoport magyar bajnok, Historic CEZ-bajnok, Historic Eb. D korcsoport 2.

 

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Ford Hovány

Brilliant Driver Program

Brilliant Driver Program – Miért fontos a szezon előtti teszt? És miért kell belőle mindjárt három is?

Ahogyan a legtöbb sportban, a gokartozásban is fontos a szezon előtti alapozás. Éppen ezért készült a Brilliant Driver Program csapata három tematikus teszttel a szezonnyitóra. 

Három kategóriában négy versenyzővel áll rajthoz a Brilliant Driver Program – BDP Team – csapata az idei magyar és nemzetközi gokart bajnokságokban. 

Juráncsik Balázs tavaly a SeniorMax kategóriában versenyzett, idén pedig a váltós, DD2-ben áll rajthoz. 

Fally Marci második szezonját kezdi a JuniorMaxban, míg öccse, a tavalyi MiniMax magyar bajnok, Fally Markó egy kategóriával feljebb lép és ő is JuniorMaxban folytatja. Mindhárman a nemzetközi sorozatokra, elsősorban a Közép-Európai Rotax Max Challenge-re (CEE) koncentrálnak.

A BDP Teamhez idén csatlakozik a svéd Marcus Papp, aki a MiniMaxban áll rajthoz a magyar bajnokságban. 

Foto: Brilliant Driver Program // Fally Markó és Fally Marci JuniorMax gokartja készül a jesolói teszt első napján

„A gokartsportban is nagyon fontos az év eleji felkészülés – mondta Kurgyis Róbert, a BDP Team csapatvezetője. – A négy versenyzőnk közül hárman is kategóriát váltottak, ezért még alaposabban kellett felkészülnünk. 

Januárban Jesolóban kezdtünk. Itt szerencsénk volt az időjárással, hiszen a vizes pálya kisebb erőkifejtést igényelt a versenyzőktől, így könnyebben tudtak tanulni. 

Ezt követte egy kecskeméti teszt, amit kifejezetten azért iktattunk be, hogy a száraz aszfalton komolyabb erőnléti tréninget tartsunk versenyzőinknek. Komoly fitness programjuk van, de a gokartversenyzés olyan speciális izomzatot igényel, amelyeket szinte csak a gokartozással lehet megszerezni. 

A harmadik tesztünk ismét Jesolóban volt, egy héttel a CEE Bonus Cup versenye előtt. Itt már a felkészülés utolsó fázisában voltunk. Több beállítást próbáltunk ki mindegyik gokarton. Fontos ilyenkor, hogy a stopper mellett a versenyzők visszajelzésére is hagyatkozzunk. Az egész programot úgy állítottuk össze, hogy a nap végére mindig volt előrelépés. A háromnapos teszt végén pedig mind a négy versenyzőnk elégedetten, motiváltan szállt ki a gokartból. 

Fotó: Brilliant Driver Program // Juráncsik Balázs idén váltott DD2-es kategóriára

Juráncsik Balázs szép fokozatosan fejlődött és vele úgy gondolom, hogy DD2-ben akár a győzelemért is harcba szállhatunk. 

Fally Marci és Markó is sokat léptek előre. Két nagyon tehetséges fiatalról van szó. Marci egyre szebben vezet a JuniorMaxban. Markónak tavaly sikeres éve volt a MiniMaxban, idén nagy falat lesz neki a JuniorMax, de komolyan fejlődik. Az időmérőn mindenképpen jó teljesítményt várok mind a kettőjüktől. Velük a folyamatos fejlődés a célunk. 

Marcus Papp a két jesolói teszten volt velünk. Ő a svéd bajnokságban indult korábban. Sokat kell még tanulnia, de nagyon intelligens és eltökélt versenyzőről van szó, akin látszik, hogy rettenetesen akar fejlődni. Minden bemeneten jobb és jobb lett. Ő még két kecskeméti teszten fog részt venni, a magyar bajnokság előtt. 

Brilliant Driver Program
Foto: Brilliant Driver Program // Kurgyis Róbert csapatvezető az előzési pontokat magyarázza Marcus Pappnak

Jesolóban a BDP csapatot erősített Bors Bertold, aki tavaly DD2-ben ért el szép eredményeket a Grand Finalsen. Ezúttal nem versenyzőként, hanem szerelőként és coachként szerepelt. A Brilliant Driver Programban szeretnénk komplex versenyzőket nevelni, ennek volt a része, hogy Berti most egy másik feladatkörben mutatkozott be. Nagyon jól végezte a munkáját és bízunk benne, hogy minél hamarabb láthatjuk őt versenyző overallban is.

Foto: Brilliant Driver Program // A csapat motormérnöke, Kurgyis Zsolt és Bors Berti, bajnok gokart versenyző, aki ezúttal szerelőként segítette a csapatot

Nagy öröm volt a számunkra, hogy amíg a BDP Team Jesolóban tesztelt, addig a Brilliant Driver Program versenyzője, Krózser Menyhért kiválóan szerepelt a WSK Super Master Series-en Franciacortában. Ezúton is gratulálunk neki.“ 

Fotó: Brilliant Driver Program // Krózser Menyhért

A BDP Team idei első versenye február 23–25-e között lesz Jesolóban, ahol Juráncsik Balázs (DD2), Fally Marci (JuniorMax) és Fally Markó (JuniorMax) állnak rajthoz a CEE Bonus Cupon.