Wirtmann: Pontok, győzelem, második hely és az élmény is megvolt

Öt versenyből idei negyedik CEZ historic-győzelmét aratta Wirtmann Ferenc és Barna György Ford Escort Mk I-essel a szlovéniai Velenje Ralin. A Grawe Életbiztosító Zrt. által támogatott páros a C3-as kategória élén végzett (ezért maximális CEZ-pontot kapott) a C csoportban és a historic abszolút értékelésében pedig a Porschéval versenyző olasz Pasutti–Campeis duó mögött a második helyet szerezte meg. A verseny előtt Wirtmann-nak a biztos pontszerzés volt az elsődleges célja, ám a taktikus versenyzés egészen az első gyorsasági végéig tartott.

Wirtmann_Velenje4 (Large)

„Elég szorosan alakul a bajnokság, és mivel egy futamot kihagytunk, egyet pedig kihagyni készülünk, mindenképpen a pontszerzés volt az elsődleges célunk” – mesélte Wirtmann Ferenc. „Az első gyorsaságin azonban csak pár tizedet kaptunk a historic abszolút leggyorsabb versenyzőjétől, Pasuttitól, amitől persze azonnal vérszemet kaptam, mert milyen dolog az, hogy kikapunk.

A következő szakaszokon próbáltam gyorsabban menni, de egyszer sem sikerült őt megverni. Hiába, egy rutinos rókáról van szó, aki mindig annyit autózik, amennyire szüksége van. A célban odajött, gratulált, és azt mondta, nem számított rá, hogy ilyen közel leszünk hozzá, mert a két autó között ennél nagyobb a különbség. Igazi úriember.

Wirtmann_Velenje2 (Large)

Ha már az úriembereknél tartunk, találkoztam egy 74 éves olasz versenyzővel, aki egy Hondával indult – nem historicban. Mesélte, hogy ötven éve van licence, rendszeresen biciklizik, mindenkinek nagyon örül és szemmel láthatóan élvezte a ralit. Ebből kiindulva még nekünk is lehet pár jó évünk.

A verseny nagyon jó volt. Jó utakon zajlott, egyetlen gödörrel sem találkoztunk. Volt egy 19 km-es gyorsasági, amin a leghosszabb egyenes talán elérte az ötven métert. Az összes pálya nagyon közel volt a városhoz, gyakorlatilag 5-6 km-nél messzebb sohasem kellett mennünk.

Wirtmann_Velenje1 (Large)

Nagyon élveztük a versenyt és nagyon örülünk neki, hogy ilyen jó hangulatban sikerült a pontszerzést teljesíteni.

A Velenje Rali hivatalos weboldala: http://www.amtklub-velenje.si/

A Velenje Rali hivatalos végeredménye: https://results.omikronplus.si/live/Velenje2013/live.html

A Wirtmann–Barna kettős 2013-as CEZ-eredményei:
Rebenland Rali 2. hely
Eger Rali 1. hely
Vltava Rali 1. hely
Saturnus Rali 1. hely
Velenje Rali 1. hely 

Wirtmann_Velenje3 (Large)

A CEZ Historic-Ralibajnokság 2013-as naptára:
március 22–23. Rebenland Rali (Ausztria)
április 6–7. Eger Rali (Magyarország)
április 20–21. Vltava Rali (Csehország)
május 10–11. Saturnus Rali (Szlovénia)
június 1–2. Piancavallo Rali (Olaszország)
június 8–9. Velenje Rali (Szlovénia)
szeptember 1. Alpi Orientali (Olaszország)
szeptember 20–21. ARBÖ Rali (Ausztria)
november 8–9. Mecsek Rali (Magyarország)
A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Kft., Beanett Bt. Munkaruházat, Iharos és Goller Kft., Kumho

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.