Wirtmann Ferenc

Wirtmann új motorral indul a bajnoki döntőn

Új motorral áll rajthoz Wirtmann Ferenc és Kerekes József az Országos Historic Rallybajnokság záró futamán a Rally Hungaryn. Bár a Ford Escort Mk II-essel nagy előnnyel vezetik a D csoport és a D3-as kategória bajnokságát is, a szezon leghosszabb és legnehezebb versenye előtt semmi sincs lefutva.

„Komoly versenyre számítok, csütörtökön kapjuk meg az útvonal itinert, onnantól kezdve vasárnap estig egyfolytában dolgunk lesz, nem sok időnk marad pihenni – mondta Wirtmann Ferenc. – Egyelőre azonban még az autóval vagyunk elfoglalva. Hétvégén érkezett meg Benító főmérnökúr, akinek mondtam, hogy szerintem nem húz úgy a motor, ahogy szokott. Elővette a sebészi táskáját és endoszkóppal megvizsgálta a motort. Mondta, hogy ezzel nem megyünk sehová, berakjuk a tartalékot. 

Másfél éve készült el a másik motorunk, amit eredetileg az új karosszériába szántunk, de most be kell vetnünk. A régi motort télen felújítjuk és akkor majd azt építjük be az új karosszériába – már ha egyszer elkészül. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

Az előrejelzések alapján jó időnk lesz a hétvégén, de azért viszünk magunkkal esőgumit is. (Kerekes) Joti szerint mindenképpen célba kell érnünk a bajnoki címhez, de ezt majd ő bővebben kifejti.“

A Rally Hungary nemcsak az Országos Historic Rallybajnokság záró futama, de egyben a legkeményebb versenye is lesz. A rövidebb historic ob-futamokhoz képest két és félszeres a táv, de még a historic Eb-futam Mecsek Rally távjának is a másfélszeresét kell megtennie a versenyzőknek, így már a célba érkezés is komoly feladat lesz.

„A Győr Rally előtt még azt mondtam, nem érdemes számolni a pontokat, most az utolsó verseny előtt tisztább a kép – mondta Kerekes Joti. – A historic csoport bajnokságban megszerezhető pontok száma függ az elrajtolt autók számától. Most úgy néz ki, hogy hatan leszünk a D csoportban. A pontozás részleteivel nem untatnám az olvasókat, a lényeg, hogy ha célba érünk, azzal már elegendő pontot szerzünk a csoport bajnoki címhez. 

Fotó: Sári Péter // Wirtmann Ferenc

De ez nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Nagyon komoly 180 gyorsasági kilométer és összesen több mint 800 kilométer táv vár ránk. Ősszel az időjárás is beleszólhat a versenybe, de azzal is számolni kell, hogy korábban sötétedik. 

Én mindenképpen a szezon legnehezebb versenyére számítok, ami méltó lesz a bajnoki döntőhöz“

A Textura Sport Club partnerei: Grawe Életbiztosító Zrt., Textura Zrt., Valvoline és Sonax

Krózser Menyhért

Krózser Menyhért: Lila szektor és tengelytörés

Jól kezdődött Krózser Menyhért idei utolsó versenye, a WSK Final Cup második fordulóján Franciacortában. Az időmérőn sorra szórta a lila szektorokat, az előfutamokon is jól szerepelt, ám az elődöntőben kilökték, így a KZ2 mezőny végéről kellett felküzdenie magát. 

Csípős hideg fogadta a mezőnyt Franciacortában, ahol reggel mindössze két fok volt. Ilyen körülmények között az ideális ív és a pálya többi része között egy minimális hőmérséklet különbség alakul ki, ami azt eredményezi, hogy az íven kívül nagyon nehéz betapasztani a gokartot. 

Éppen ezért volt nagyon fontos az időmérő, amelyen szárnyalt Krózser Menyhért, sorra szórta a lila szektorokat és végig a top háromban szerepelt. Az utolsó körre azonban elfogyott a tapadása, így a csoportjában a nyolcadik helyen végzett. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

A két előfutam jól sikerült, határozottan javult az elsőkörös teljesítménye, amelyen a legtöbbet szeretett volna dolgozni, így az időmérőhöz képest egy pozíciót javított. 

Az elődöntőben azonban a harmadik kanyarban balesetbe került, hátulról meglökték, eltört a felnije és a tengelye is, ami miatt nem tudta folytatni a versenyt. 

A döntőben ezért a 22. helyről rajtolt. A rutinos KZ2 mezőnyben egyébként sem könnyű előzni, most pedig a hideg aszfalt miatt különösen nehéz feladat volt az ívről lemenni. Ennek ellenére az MHH Kart Team versenyzője három pozíciót javított. 

Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

„Összességében megint csak nagyon jó hétvégénk volt – mondta Krózser Menyhért. – Az időmérőn jó volt a tempóm, egy kicsit jobban kellett volna időzíteni, de most mentem először KZ2-ben ilyen gumikon, ilyen hidegben, úgyhogy ebből is tanultam. 

Az előfutamok jobban sikerültek, mint az előző héten. Az elsőkörös teljesítményemen szerettem volna javítani. Ez sikerült, de nyilván még egy pár verseny rutinnal sokkal jobb is lehet. 

Az elődöntőben sajnos kilöktek. Ez benne van a gokartsportban. A döntőben megint csak jó volt az első köröm és három pozíciót javítani is tudtam. Az eredménnyel messze nem vagyok elégedett, sem az időmérővel, sem pedig a döntővel, de úgy érzem, hogy most is sokat fejlődtem és nagyon közel vagyok a kategória elejéhez. Még egy kis rutinnal az eredmények is jönni fognak. 

Krózser Menyhért
Fotó: MHH Kart Team // Krózser Menyhért

Szeretném megköszönni mindenkinek az idei évet. Hatalmas utat jártunk be a csapattal, rengeteget fejlődtem az elmúlt pár hónapban. Jövőre folytatjuk.“

Krózser Menyhért, MHH Kart Team, KZ2 eredmények

Résztvevők: 47
Időmérő csoport: 8.
Időmérő: 15.
BC előfutam: 10.
AC előfutam: 11.
Előfutamok összesített: 14.
Elődöntő: 23. (baleset miatt kiesett)
Összesített: 22.
Döntő: 19.

Az MHH Kart Team együttműködő partnerei:

Metál Hungária Holding Zrt., Carsystem Hungária Kft., BDP Team – Brilliant Driver Program