Zagyva Dorka: A legnehezebb versenyem következik, de már nagyon várom

Pályafutása leghosszabb és egyben legnehezebb versenyére készül Zagyva Dorka és Spitzer Gábor. A Rally Hungaryn 180 gyorsasági kilométer és 882 kilométer össztáv vár a Peugeot Kupa résztvevőire és nem utolsó sorban összemérhetik tudásukat az Európa-bajnokság legjobbjaival is. 

„Komoly verseny lesz és nagyon komoly koncentrációt igényel. Még sohasem mentem ilyen hosszú távon, de már nagyon várom – lelkendezett Zagyva Dorka. – Augusztus elején, a Veszprém Rallyn versenyeztem utoljára a Peugeot 208 Rally4-gyel és már nagyon hiányzik. 

Szeptemberben kezdtem az egyetemet, ami miatt a Győr Rallyt ki kellett hagynom, de a Rally Hungaryn mindenképpen indulni akartam. Sok belsőkamerás felvételt nézek, apuval (Zagyva Lajos) már átbeszéltük a versenyt. Kedden az egyetem után megyek haza, szerdán pedig szeretnénk tesztelni. Ott apu is segíteni fog, csütörtöktől viszont (Spitzer) Gáborral kell feldolgoznunk a pályákat. 

Erős lesz a mezőny, de nem szeretném magamat olyanokhoz hasonlítani, akiknek sokkal több tapasztalatuk van, mint nekem. Ezt a versenyt a tanulásnak szánom, rengeteg olyan körülmény lesz, amivel még nem találkoztam, így a legfontosabb célunk a célba érkezés. Addig pedig a verseny minden pillanatát szeretném élvezni.“

Zagyva Dorka
Fotó: Zagyva Dorka

Bár több évtizedes tapasztalattal rendelkezik Spitzer Gábor, meglepő módon neki is ez lesz az első alkalom, hogy Európa-bajnoki futamon indulhat. 

„Én is most szembesültem vele, egy a Rally Hungary lesz az Eb debütálásom – nevetett Spitzer Gábor. – Füzér kivételével minden pályán mentem már, ott viszont a murvás részre nagyon kíváncsi vagyok. A gumikezelés szempontjából akár döntő is lehet. 

Eddig mindig egy pótkerékkel versenyeztünk Dorkával, de most kettőt kell magunkkal vinni. Vasárnap napközben nem lesz szerviz és szombaton is több gyorsaságit kell megtennünk az első kerékcsere lehetőségig. A két pótkerékkel másképp viselkedik az autó, ennek a kitapasztalása lesz a szerdai tesztünk egyik feladata. 

Nagyon sokat versenyeztem már, és azt gondolom, hogy Dorkával most is megoldjuk a feladatunkat, de azért egy egészséges izgalom van bennem. Komoly kihívásnak tekintem a versenyt. 

Kíváncsi leszek az Eb-mezőny teljesítményére is. Dorka hiába mondja, hogy nem fogja nézni az ő idejüket, az lesz az első, amikor lejövünk egy gyorsaságiról, de az lenne a baj, ha ez nem így lenne. 

Ugyanakkor tisztában van vele, hogy nekünk itt most nem kell senkivel versenyeznünk, hanem tapasztalatot kell szereznie, amire a lehető legjobb dolog egy ilyen nehéz verseny.“

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.