Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: A mezőn találtuk meg a kereket

Kategória harmadik és negyedik helyezéssel zárta Zagyva Dorka az R-Cup Challenge kiskunlacházi futamát, ahol először ült mellette új navigátora, Spitzer Frida. Vele egy kisebb kalandot is átéltek, amikor elgurult a Peugeot 208 Rally4 bal első kereke. 

Több, rallypályán megrendezett verseny után visszatért az R-Cup Challenge a kiskunlacházi repülőtérre. A bajnoki hajrában Zagyva Dorka csapata úgy döntött, hogy a Citroën C2 R2 Max helyett ezúttal a jóval gyorsabb Peugeot 208 Rally4-gyel áll rajthoz, amivel a pontszerzés esélyét akarták növelni. 

Dorka a licences 2wd (kétkerék-hajtású) kategóriában a harmadik helyen végzett, T2,0+ kategóriában negyedik, abszolút értékelésben 11. lett. A női kategóriát pedig – amelynek négy indulója volt – megnyerte. 

Zagyva Dorka
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Ezen a versenyen debütált Dorka mellett Spitzer Frida – az egykori navigátor, Spitzer Gábor lánya –, akivel hosszútávon szeretnének együtt versenyezni.

Kisebb riadalmat okozott a csapatban, amikor egy vízelvezető árokban kiszakadt a Peugeot kereke, és először úgy tűnt, nem tudják folytatni a versenyt. Ekkor Csóra Dominik azonnal felajánlotta a saját Mitsubishi Lancerét, hogy Dorka azzal fejezze be a versenyt. 

Erre azonban végül nem volt szükség, mert egy rögtönzött, de annál komolyabb csapat állt neki az autó megjavításának, élén Zagyva Lajossal, Dorka édesapjával, de besegített Németh 8V Péter, Spitzer Gábor, illetve Csóra Dominik édesapja, Csóra György is. Ezek után pedig az eredmény nem lehetett más, mint siker, így Dorka a Peugeot-val folytatta a versenyt. 

Mivel az R-Cup Challenge-ben négy körből a három legjobb eredmény számít, így a baleset miatt feladott futamot mínuszolhatta. 

Zagyva Dorka
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

„Nagyon–nagyon jó versenyünk volt most is – lelkendezett Dorka. – A csapat úgy döntött, hogy rámegyünk a pontszerzésre és ennek érdekében a Peugeot-val indultam. Versenyeztem már ezzel az autóval, de azért vissza kellett hozzá szokni, mert más, mint a Citroën. 

Most ült mellettem először versenyen Spitzer Frida, akivel szeretnénk közösen építeni a pályafutásunkat, úgy tűnik, hogy az összhang megvan köztünk, úgyhogy ez nem lesz akadály. 

Pont Fridával mentünk, amikor egy visszafordítóban kicsit lejjebb engedtem a kelleténél és lecsúsztam egy vízelvezetőbe, ahol kiszakadt a bal első kerék. Szerencsére sikerült olyan helyen megállnunk, ahol nem zavartuk a versenyt, így nem kellett miattunk megállítani. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Nagyon mérges voltam magamra, hogy megint kárt tettem az autóban, de aztán jött apa és mondta, hogy valószínűleg műszaki hiba okozta. Akkor egy kicsit megnyugodtam. A kereket a kiszakadt tőcsavarokkal együtt megtaláltuk a mezőn, de először úgy tűnt, hogy nem tudom folytatni a versenyt. 

Ekkor jött Csóra Dominik és felajánlotta, hogy menjek a Mitsubishijével. Képzelheted, még soha sem vezettem négykerék-hajtású, ilyen erős, ekkora autót, úgyhogy nagyon szorítottam apáéknak, hogy meg tudják javítani a Peugeot-t. Ez sikerült, szóval azzal tudtam befejezni a versenyt. 

Az utolsó két körben egyedül mentem, ezáltal nem volt rajtam teher, hogy vigyázni kell a navigátoromra/utasomra. És persze könnyebb is volt így az autó. Az utolsó két köröm volt a legjobb. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Szerettem volna T2,0+-ban dobogóra állni, de a negyedik hely is szép eredmény, sokat tanultam most is, köszönöm mindenkinek, aki segített a versenyzésben és a Peugeot helyreállításában.“

„Nagyon ügyesen, felnőtt fejjel gondolkodva versenyzett Dorka – állította édesapja, Zagyva Lajos. – A kerék kiszakadásának okát pontosan nem tudjuk, de biztos, hogy műszaki hiba okozta, Dorka ott nem tudta semmivel így kiütni. 

Szerencsére sikerült kijavítanunk és a következő körben már újra a Peugeot-val mehetett. Az eredménnyel és Dorka fejlődésével is abszolút elégedettek lehetünk.“

Rally Hungary

Zagyva Dorka: Eb ötödik idő, magyar szakaszgyőzelem a Rally Hungaryn

Igen változatos versenye volt Zagyva Dorkának és Zagyva Lajosnak a rally Európa-bajnokság nyitó futamán, a Rally Hungaryn. Az első napon egy ugratás után megsérült a hűtőjük, ami miatt kiestek. Másnapra megjavították a Peugeot 208 Rally4-est, amivel Dorka szárnyalt. Kedvenc szakaszán, Iszkán a 16 fős, Eb-sztárokkal tűzdelt RC4-es kategóriában ötödik időt autózott, a Peugeot Kupa értékelésében pedig megnyerte a szakaszt.

„Nagyon jó versenyünk volt – mondta Zagyva Dorka. – Szombaton a Kislőtéren egy gödör után jött egy bukkanó, ami annyira megdobta az autót, hogy orra estünk. Azonnal néztem a vizet és amint elkezdett emelkedni a hőmérséklete, tudtam, hogy vége a versenyünknek. 

Szerencsére nem sérült komolyan az autó, csak hűtőt és lökhárítót kellett cserélnünk, így másnap Szuper Rallyval visszaálltunk. Ennek azért is örültem nagyon, mert így mehettem a kedvenc pályámon, Iszkán és a nagy mumusomon, Tésen. Iszkán RC4-ben ötödik időt értünk el, ami egy 16 fős Eb-mezőnyben számomra óriási dolog. 

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

Tés előtt egy kicsit féltem, az a pálya tavaly nagyon nem ment. Most úgy voltam vele, hogy csak végigmegyünk, nem itt kell megváltani a világot, de ahogy elrajtoltunk, éreztem, hogy sokkal jobban fekszik mint egy éve. A második körre pedig már nagyon vártam. 

Ezen a pályán éreztem a legjobban, hogy mennyit fejlődtem tavalyhoz képest. Nagyon büszke vagyok az ötödik időnkre, de tudom, hogy még sokat kell tanulnom. A verseny végén apu megdicsért, hogy jól mentem, nekem ennél több nem kell a veszprémi pályákon.“

Fotó: Zagyva Dorka–Zagyva Lajos // Rally Hungary

„Így van! – erősítette meg Zagyva Lajos, Dorka édesapja és egyben navigátora. – Most is csak jót tudok mondani róla. Az orra esés sajnos benne van a rallyban. Évtizedek óta megyek ezeken a pályákon, sok újat nem tudnak mutatni, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a bukkanó így megdobja az autót. 

Másnap nagyon jól ment Dorka. Iszkát imádta és szerintem most már Tést is szereti. Az, hogy az Eb mezőnyben ötödik időt autóztunk, várakozáson felüli, de a Peugeot Kupa szakaszgyőzelmet is nagyra értékelem. Sokat kell még tanulnia, ez nem is kérdéses, de látom rajta a fejlődést, nagyon odatette magát és büszke vagyok rá.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.