Zagyva Dorka

Zagyva Dorka: Elég durva volt leszabályzáson menni

Pár nappal az érettségi vizsgája után sikeresen teljesítette Zagyva Dorka a Mecsek Rallyt, ahol a Citroën C2 R2 Maxszal két nullás előfutó volt az ORB1-es mezőny előtt. Az itinert ezúttal nem édesapja, hanem egy igen rutinos navigátor, Spitzer Gábor olvasta neki. 

Szerdán szóbeli érettségizett Zagyva Dorka és a bankettet követően, pár óra alvás után, csütörtökön egyetlen napja volt, hogy a Mecsek Rally hat gyorsasági szakaszát feldolgozza, péntek délután pedig már rajtolt is. 

A pályák feldolgozásában természetesen nagy segítségére volt Spitzer Gábor, aki a kétezres évek elején volt a magyar bajnokság kiemelkedő navigátora és most kifejezetten Dorka miatt tért vissza. 

Bár ez volt Zagyva Dorka pályafutása leghosszabb és legkomolyabb aszfaltos rallyversenye, a mosoly egyetlen egyszer sem fagyott le az arcáról, kifejezetten felszabadultan versenyzett. 

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

„Ne csodálkozz rajta, az érettségivel hatalmas teher esett le rólam – nevetett Zagyva Dorka a célban. – Az, hogy utána pár óra alvással kezdtem a pályabejárást már szinte meg sem kottyant. 

Ez volt az első alkalom, hogy nem apuval (Zagyva Lajos) dolgoztuk fel a pályákat. (Spitzer) Gábor nagyon sokat segített. A harmadik kanyar után azt mondta, hogy érti, hogyan látom a pályákat és akár egyedül is tudna nekem olyan itinert írni, amiből jól mennék, de persze közösen készítettük el. Nagy segítség volt, hogy a rutinjának köszönhetően többször is mondta, Dorka, ebben a kanyarban nem veszed el. Én pedig biztos lehettem benne, hogy ha ő mondja, akkor úgy is van. 

Az egész hétvége alatt volt egy furcsa műszaki hibánk, ami miatt váltáskor ledadogott az autó. Ezt próbáltuk megoldani, de nem nagyon sikerült. 

Zagyva Dorka
Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Sajnálom, hogy az időjárás miatt a pénteki második kört le kellett fújni, nagyon szívesen mentem volna még ezeken a pályákon. 

Szombaton reggel a második gyorsaságink volt talán a legkalandosabb. A rajtban álltunk már, amikor leszakadt az eső. Voltak vízfoltok a pályán, volt ahol csak csöpörgött, ahol rendesen esett és olyan is, ahol egyáltalán nem. Nagyon változatosak voltak a körülmények. Egyszer meg is csúsztunk. Az úton maradtunk végig és nagyon kicsi időveszteséggel folytatni tudtuk a versenyt. 

A legizgalmasabb az volt, hogy szombaton többször is mentünk leszabályzáson. Ilyet eddig még nem éltem meg. Elég durva volt. 

Nagyon örülök, hogy karcmentesen értünk célba, hogy teljesíteni tudtuk az előfutó feladatát. Annyira tetszett az egész hétvége, hogy legszívesebben kezdeném elölről. 

Köszönöm mindenkinek, aki lehetővé tette ezt a versenyt, Gábornak, hogy be mert ülni mellém és a szüleimnek, akik végig velem voltam. A nyáron szeretnénk a versenyzésre koncentrálni, úgyhogy szerintem hamarosan találkozunk.“

Fotó: Pál István Bence // Zagyva Dorka

Nem csak Zagyva Dorkának, Spitzer Gábornak is hatalmas élmény volt a Mecsek Rally, és ő is széles mosollyal szállt ki az autóból. 

„Nagyszerű volt, várakozáson felüli – lelkendezett. – Tudtam Dorkáról, hogy ügyes és alázatos versenyző, de még engem is meglepett, hogy valójában mennyire gyors és mennyire precíz. Rengeteget kell még tanulnia, de minden adottsága megvan hozzá, hogy nagyon jó versenyző váljon belőle. 

Az érettségije miatt rövid volt a felkészülési időnk, de így is sikerült hat, igen komoly pályát feldolgozni. A versenyen is nagyon jól teljesített, szerintem készen áll akár az ORB1-re is. Mentünk száraz pályán, esőben slickkel, volt egy megforgásunk is, de azt is megoldotta. Nem görcsölt, végig nagyon jó hangulatú versenyünk volt. 

Nekem is hatalmas élményt jelentett, hazai környezetben, a pécsi pályákon menni, hálás vagyok ezért a lehetőségért.“ 

Zagyva Dorka együttműködő partnere a Vértes és Vidéke Kft.

Csomós Mixi

Csomós Mixi: Újra kölcsönadjuk Atit

A Győr Rally után a Rally Hungaryn is rajthoz áll Csomós Mixi elválaszthatatlan társa, Nagy Attila. A rutinos navigátor ezúttal a szintén Hungarian Motorsport Academy (HMA) versenyző Hangodi Bendegúzt segíti ki a szezonzáró rally Európa-bajnoki futamon a Peugeot 208 Rally4-ben. 

„Nagy Attila a Kanári-szigetek Rallyn navigált utoljára Csomós Mixinek, de azóta is elengedhetetlen része a csapatunknak – mondta Szabó Krisztián csapatvezető. – Minden versenyen ott van velünk, változatlanul ő készíti a ‘team plant’, hogy kinek, mikor mi a feladata, és verseny közben is sokat segít (Csomós) Mixinek és (Bán) Vityának. 

A Rally Hungary lesz Csomós Mixi pályafutásának legfontosabb versenye, ezért Ati segítségére is számítottunk. Azonban a HUMDA-tól megkerestek minket, hogy a HM Academy társunkat, Hangodi Bendegúzt ki tudjuk-e segíteni Atival, mint kölcsönnavigátorral. 

Mivel mi is sok segítséget kaptunk a HM Academytől, és a programnak az is része, hogy a benne szereplők segítsék egymást, Mixivel és Atival közösen úgy döntöttünk, hogy a Győr Rally után újra kölcsön adjuk Atit. 

Szerintem neki is jó lehetőség lesz, hogy autóba üljön, akár tanuljon és nagyon bízom benne, hogy egy tehetséges fiatal versenyző, Hangodi Bendegúz pályafutását is segíteni tudjuk.“

Fotó: Csomós Mixi // Nagy Attila

Nagy Attila ugyan nem így tervezte október első hétvégéjét, de örül a kihívásnak, amit a rá jellemző komolysággal kezel. 

„Tényleg nem terveztem, hogy a Rally Hungaryn versenyautóba ülök, de örülök a lehetőségnek – mondta Nagy Attila. – Tudom, hogy Mixinek nagyon fontos ez a verseny, hiszen hazai pálya és Vityával nagyon jó lendületben vannak, ezért az eredeti terv az volt, hogy amiben csak tudom, segítem őket.

Ugyanakkor nagyon nagy megtiszteltetés a HUMDA felkérése, hogy Hangodi Bendegúznak navigáljak. Őt nagyon céltudatos, a korához képest rendkívül komoly embernek ugyanakkor nagyon jó fej srácnak is tartom. 

A Peugeot Kupában tavaly kimagasló eredményt ért el. Idén kezdte az Eb-programot, ami nem könnyű feladat. Mi Mixivel tudnánk erről mesélni. Beni most abban a stádiumban van, mint mi egy évvel ezelőtt, úgyhogy remélem a tapasztalatommal tudok lendíteni rajta egyet. Szerintem a legfontosabb feladatunk az lesz, hogy élvezzük a versenyt. Ha ez megvan, akkor az eredmény is meglesz. 

Természetesen a rajtig szeretném segíteni Mixiék felkészülését is, a team plant most is én készítem. Kicsit furcsa lesz egyszerre két csapatnak is, de ez egy olyan feladat, amivel szívesen megbirkózom. 

Még egy belső információt hadd osszak meg a szurkolókkal. Amikor végleg eldöntöttük, hogy belevágunk, akkor a menedzserünk, Szabó Krisztián megkért, hogy hadd hívja fel ő Benit. Ugyanis mindig ráhárul, hogy ha valakivel rossz hírt kell közölni, most hadd közöljön egyszer egy jót is. 

Remélem, hogy sokan jönnek ki a versenyre és szurkolnak Mixiéknek meg egy kicsit nekünk is.“

A csapat együttműködő partnerei:

HM Academy – Hungarian Motorsport Academy, RabócsiRing Kft., CIKS Kft., ZÉG Kft., Balázs-Diák Kft., GR-Motorsport, Autogumiplaza.hu, Pirelli, MTE Speciál Kft., BAZ Express Csomag Logisztika Hungary Kft., VÁRI-VILL Kft., BCS-Gépész Kft., Slep-Szer Kft., Cutler Fitness Veszprém